Tänään kello 17 Suomen aikaa alkavalta YK:n pääsihteerin António Guterresin koolle kutsumalta ilmastokokoukselta odotetaan uusia päästövähennyslupauksia.
New Yorkissa järjestettävässä kokouksessa ääneen pääsevät vain niiden valtioiden päämiehet, jotka ovat valmiita kiristämään aiempia ilmastolupauksiaan.
– Älkää tuoko kokoukseen puheita, tuokaa suunnitelmia. Nyt on puhuttu tarpeeksi. Tässä kokouksessa ei neuvotella. Tämä on kokous, jossa toimitaan. Luonnon kanssa ei voi neuvotella, pääsihteeri Guterres viestitti osallistujille.
Nykyiset päästövähennyslupaukset eivät riitä
Pariisin ilmastosopimus solmittiin vuonna 2015 ja silloin päätettiin, että maiden on kiristettävä päästötavoitteitaan 5 vuoden välein eli seuraavan kerran vuonna 2020.
YK:n pääsihteerin ilmastokokous haluaa kirittää näitä toimia.
– Tiede on todistanut, että nykyiset päästövähennyslupaukset ovat riittämättömiä. Ne johtavat vähintään kolmen asteen lämpenemiseen vuosisadan loppuun mennessä, huomauttaa Guterres.
Pariisin sopimuksessa tavoitteeksi on asetettu lämpenemisen pysäyttäminen 1,5–2 asteeseen. Päästövähennystavoitteita pitäisi siis kiristää huomattavasti, ainakin 3–5-kertaisiksi, jotta tavoitteet voitaisiin saavuttaa.
Suomi aikoo luopua hiilen energiakäytöstä viimeistään vuonna 2029.MTV
Suomi pääsee esittelemään ilmastotavoitteensa
New Yorkin kokouksessa puheenvuoron saavat vain ne valtiot, jotka ovat valmiita kiristämään päästövähennyslupauksiaan tai lupaavat olla hiilineutraaleja vuoteen 2050 mennessä tai antavat lisää rahaa kehitysmaita tukevaan Vihreään ilmastorahastoon.
Alustavien tietojen mukaan puheenvuoron saavat 60 valtion edustajat, mukana myös Suomi.
Presidentti Sauli Niinistö pääsee ääneen, koska Suomi on luvannut olla hiilineutraali jo vuonna 2035 ja lopettaa hiilen energiakäytön vuoteen 2029 mennessä. Presidentti Niinistön 3-minuuttinen puheenvuoro on noin kello 17.30 Suomen aikaa.
Presidentti Trump loistaa poissaolollaan
Ilmastohuippukokoukseen eivät kuitenkaan osallistu muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Brasilian presidentti Jair Bolsonaro ja Australian pääministeri Scott Morrison.
Trump veti Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta. Brasiliassa sademetsää on tänä vuonna poltettu kiihtyvällä tahdilla ja Australia aikoo nojautua energiantuotannossaan edelleen hiileen.
Ilmastokokoukselta ei odoteta suurta läpimurtoa päästövähennysten suhteen.
Esimerkiksi EU julkistaa uuden päästövähennystavoitteensa vasta ensi vuoden alussa. Osa valtioista viivyttelee tavoitteidensa kanssa joulukuuhun 2020, jolloin järjestetään YK:n ilmastokokous Britannian Glasgowssa.
Ilmastotavoitteista huolimatta ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on kasvanut viime vuosina.EPA
Hiilidioksidipäästöt kasvavat ja lämpöennätyksiä rikotaan
Maailman ilmatieteen järjestö WMO kertoi juuri kokouksen alla huolestuttavia tietoja ilmastonmuutoksen etenemisestä. Viimeiset 5 vuotta ovat olleet maapallon ilmastohistorian lämpimimmät.
Ilmastoa lämmittävien kasvihuonekaasujen päästöt eivät suinkaan ole vähentyneet viime vuosina. Viimeisten viiden vuoden aikana päästöt ovat kasvaneet viidenneksellä ja kasvu näyttää jatkuvan.