Lakot eivät näillä näkymin sotke talvilomalaisten suunnitelmia – "Katsotaan, miten tilanne kehittyy"

JHL:n puheenjohtajan Håkan Ekströmin mukaan on todennäköistä, että työtaistelut jatkuvat keväämmällä aiempaa kovempina.

Laajat lakot eivät näillä näkymin ole sotkemassa talvilomalaisten suunnitelmia. Muutamasta ammattiliitosta kerrotaan STT:lle, että ne eivät ole suunnittelemassa työtaistelutoimia tuleville talvilomaviikoille.

Varmuutta ei kuitenkaan ole siitä, että lomalaiset säästyvät laajojen lakkojen vaikutuksilta. Esimerkiksi Palvelualojen ammattiliitto PAM ei halunnut torstaina kommentoida tulevien viikkojen suunnitelmiaan STT:lle.

Koulujen talvilomakausi alkaa ensi viikolla porrastetusti siten, että ensimmäisenä lomalle pääsee eteläinen Suomi. Seuraavalla viikolla lomat käynnistyvät Keski-Suomessa, ja viimeisenä lomavuorossa on pohjoinen ja itäinen Suomi.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko kertoo, että liitto ei ole suunnitellut hiihtolomaviikoille lakkoja tai muita työtaistelutoimia. Päätöksiä tai suunnitelmia uusista lakoista ei toistaiseksi ole, hän sanoo.

–  Katsotaan, miten tilanne kehittyy. Kovasti toivomme, että meitä kuunneltaisiin näissä asioissa hallituksen taholta, sanoo Kokko STT:lle.

Lyhyitä protesteja vaikea järjestää

Talvilomalaisten matkustamiseen vaikuttaisi, jos AKT:n linja-autonkuljettajat ja huoltokorjaamojen työntekijät olisivat lakossa. 

Liiton lentoemäntien, stuerttien, lentokoneiden tankkaajien ja lentokenttäbussien kuljettajien mahdolliset työtaistelut vaikuttaisivat puolestaan lentoliikenteeseen.

Liittojen olisi periaatteessa mahdollista järjestää lyhyitä työtaistelutoimia, kuten työnseisauksia tai ulosmarsseja, jotka eivät haittaisi merkittävästi lomalaisten suunnitelmia. AKT:n Kokon mukaan tällaiset eivät sovellu kovin hyvin liiton aloille.

–  Lentoemännät eivät voi pitää parin tunnin työnseisausta lentokoneessa, hän antaa esimerkin.

Ammattiliitot ovat järjestäneet viime syksystä asti erilaajuisia työnseisauksia ja muita työtaistelutoimia vastalauseena Petteri Orpon (kok.) hallituksen sosiaaliturvaleikkauksille ja työelämäheikennyksille.

Tällä viikolla laaja poliittinen lakko on muun muassa vaikuttanut voimakkaasti juna- ja bussiliikenteeseen ja sulkenut osan päiväkodeista.

Poliittiset lakot ovat osa SAK:n Painava syy -kampanjaa, joka aloitettiin viime syksynä.

Pienetkin ulosmarssit sotkisivat junaliikenteen

Myöskään Rautatiealan unioni RAU ei ole suunnittelemassa lakkoja talvilomaviikoille. RAUn hallituksen puheenjohtaja Markku Lehtinen kertoo, että liitto ei halua aiheuttaa haittaa lomalaisten kulkemiseen.

RAU edustaa veturinkuljettajia ja rautatieliikenteenohjaajia. RAUn jäsenet olivat alkuviikosta porrastetusti kaksi päivää lakossa, mikä vaikutti voimakkaasti muun muassa VR:n liikenteeseen. 

Maanantaina RAUn sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n lakko pysäytti Suomen junaliikenteen.

Lehtinen kertoo, että unioni ei ole suunnitellut talvilomaviikoille myöskään lyhyitä protesteja tai paikallisia lakkoja. Tällaisten järjestäminen olisi hankalaa.

–  Pienikin ulosmarssi aiheuttaa yleensä sen, että liikenne on sekaisin pidemmän aikaa, Lehtinen sanoo STT:lle.

Lehtinen toivoo, että osapuolet pääsisivät etsimään ratkaisua aidoissa neuvotteluissa.

–  Toivon mukaan hallitus tulee vastaan ja sitä kautta kaikki osapuolet alkavat yhdessä löytää ratkaisua.

Spontaanit ulosmarssit mahdollisia

Lakkosuunnitelmia talvilomaviikoille ei ole tehnyt myöskään JHL. Liiton puheenjohtaja Håkan Ekström sanoo, ettei liitossa ole tehty päätöksiä "seuraavasta aallosta".

JHL:n jäseniä työskentelee muun muassa raide-, lento- ja paikallisliikenteessä.

Lisätoimia on kevään mittaan tulossa, Ekström sanoo STT:lle, mutta hän pitää niiden sijoittamista talvilomaviikoille epätodennäköisenä, ellei jotain dramaattista tapahdu.

Pienempiäkään työtaistelutoimia liitossa ei ole lähiviikoille suunniteltu. Ekström kuitenkin sanoo olevan "täysin mahdollista", että yhdistystasolla järjestetään spontaaneja ulosmarsseja ilman, että niissä on liiton päätöstä takana.

–  Eivät ne varmaan mitään laajempia ole, mutta ne voivat olla näkyviä paikkakunnilla, joissa niitä järjestetään, hän sanoo.

Keväällä luvassa kovempia toimia

Ekströmin mukaan tilanne hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen välillä näyttäisi edelleen olevan lukossa. 

Hänen mielestään keskiviikkoiltainen Ylen A-studio osoitti, että osapuolet, joiden välille vuoropuhelua pitäisi saada aikaan, eivät ole pystyneet "hirvittävästi lähentymään". A-studion vieraana olivat SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja työministeri Arto Satonen (kok.).

–  Jos tämä tilanne jatkuu, on odotettavissa vielä painavampia toimia kuin toistaiseksi on nähty.

Hän ei kommentoinut STT:lle sitä, mitä painavammat toimet voisivat olla.

–  Ne ovat vielä suunnittelupöydällä. Ne otetaan käyttöön siinä tilanteessa, jossa tämä jännite jatkuu ja maan hallitus pitää itsepäisesti kiinni omista linjauksistaan. Silloin toimet ovat edessä, täysin mahdollisia ja sanoisin että peräti todennäköisiä. 

PAMin viestinnästä kerrottiin torstaina STT:lle, ettei puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen nyt kommentoi liiton tulevien viikkojen lakkosuunnitelmia.

STT ei tavoittanut Ilmailualan unionin puheenjohtajaa Juhani Haapasaarta torstaina.

Lue myös:

    Uusimmat