Lämmin kevät tuo mansikat juhannuskakkuun

1:29img
Julkaistu 25.05.2018 06:57

MTV UUTISET – STT

Poikkeuksellisen kuiva ja lämmin kevät varhaistaa marjasatoa. Mansikat kypsyvät jo kesäkuun alussa, kerrotaan Hedelmän- ja Marjainviljelijäin liitto ry:stä.

Ylläolevalla videolla ohjeet maailman helpoimpaan mansikkatorttuun.

Erityisasiantuntija Tuija Tanskan mukaan alueelliset erot tulevat olemaan pieniä.

– Juhannukseksi tulee marjaa lähes joka viljelyalueelta, jos tämä säätyyppi jatkuu. Viime vuonna ei tupannut riittämään kakkumarjoja juhannukseksi, kun oli poikkeuksellisen kylmää, hän sanoo.

Muutkin marjat ovat kypsymässä aikaisin. Sato on kuitenkin jäämässä viimekesäistä pienemmäksi. Tanskan mukaan viileä ja vähän sateinenkin satokauden alku on määrien kannalta kuivaa kevättä parempi.

Omenaviljelmillä lämpimät kelit nopeuttavat kehitystä. Helle lyhentää kuitenkin pölytyksen aikaa.

– Pölyttäjät viihtyvät lämpimässä ja tekevät työtään ahkerammin kuin viileillä ilmoilla ja sateilla. Jos aika jää kauhean lyhyeksi, se voi verottaa satoa, Tanska sanoo.

Hedelmäviljelmillä pyritään turvaamaan pölyttäjien riittävyys hyödyntämällä tarhamehiläisiä.

Nurmi ja kevätviljat kärsivät

Johtava tutkija Perttu Virkajärvi Luonnonvarakeskus Lukesta kertoo kuivuuden johtavan myös siihen, että säilörehua joudutaan korjaamaan paljon tavallista aikaisemmin, koska nurmi on lähtenyt kasvamaan heti kun lämpötila siirtyy plussan puolelle.

Nurmenviljelijöille voi tulla vaikeuksia nurmen perustamisessa, koska nurmioraat ovat paahteelle herkkiä. Ne myös kylvetään matalaan, jolloin kuivassa maassa orastuminen voi jäädä epätasaiseksi.

– Jos kuivuus jatkuu parikin viikkoa, nurmenviljelijä joutuu miettimään, siirtääkö kylvöhetkeä myöhäisemmäksi vai kylvääkö nyt ja toivoo, että oraat lähtevät kasvamaan ja kestävät sen paahteen, Virkajärvi sanoo.

Järjestöagrologi Antti Waris MTK Keski-Suomesta kertoo keväällä kylvettyjen pienjuuristen viljelykasvien, kuten vehnän, kauran ja ohran kärsivän kuivuudesta eniten. Hänen mukaansa viljelytekniikka vaikuttaa osaltaan siihen miten kasvit pärjäävät, suorakylvetyt säilyvät paikkauskylvettyjä paremmin.

– Nykyisellä kuivuusasteella en sanoisi, että sillä olisi keskiarvoiseen satotasoon vaikutusta, mutta hirveän kauan en haluaisi sadetta odotella, hän toteaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa