Nykyisin älypuhelimen löytyminen taskusta on ehdottomasti pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Mediapersoona luottaa kuitenkin edelleen vanhaan Nokian 1100 -puhelimeen eikä mies aio jatkossakaan klassikkopuhelimestaan luopua.
MTV kertoi eilen, että jopa 90 prosenttia pohjoismaalaiselta löytyy älypuhelin taskustaan. Älypuhelinmaailmaan mediapersoona Wallu Valpio ei kuitenkaan ole lähtenyt, sillä hän kertoo vastustavansa "absoluuttisesti puhelinkulttuuria". Vastareaktio alkoi jo 1990-luvulla.
– Kun sain ensimmäisen kännykän itselleni, huomasin puheluiden määrän, joka langattomasta taskusta alkoi pursuta pitkin korviani. Minulla alkoi tulla vastareaktioita, ja jo siinä vaiheessa alkoi puhdas viha laitetta kohtaan, mies kertoo tuohtuneena.
– Vihasin heti alussa myös puhelimen näytön värejä. Se vaikutti siltä, että laite yrittää näyttää jotenkin kauhean sympaattiselta ja sateenkaarenvärien kautta yrittää välittää viestiä, että puhelin on paras ystäväni.
Wallu Valpio
- promoottori, muusikko, toimittaja
- tuli kuuluisaksi MoonTV-juontajana
- toiminut myös MTV:n Far Out ohjelman sekä useiden radiokanavien juontajana
- esiintynyt useissa bändeissä kuten The Duplo! sekä Arto Muna ja Millennium
- nykyisin toimii muun muassa tapahtumajärjestäjänä
Valpion mieleen on jäänyt mainos laiturilla olevasta miehestä, jolla oli kädessään älypuhelin.
– Mainoksessa luki jotenkin, että tämä vapauttaa elämäsi: tätä kautta saat itsellesi paljon enemmän vapaa-aikaa, koska voit tehdä töitä vaikka laiturin nokassa. Voi herranjestas!
– Olin jo vuodesta 1995 nähnyt, mikä paholaisen keksintö langaton puhelin on. Minä en sortunut tähän mainokseen, enkä senkään jälkeen ole missään vaiheessa uskonut, että langaton puhelin olisi tuonut kenellekään minkäänlaista vapaa-aikaa tai vapautta tai aiheuttanut ihmiskunnalle mitään hyvää.
Puhelin sekoittaa työn ja vapaa-ajan
Valpio kertoo, ettei ehdottomasti kuitenkaan vastusta teknologian kehitystä. Valpion mukaan teknologia vapauttaa ihmisiä tiettyyn pisteeseen asti. Puhelinkulttuurissa hän ei pidä siitä, kuinka laitteet sekoittavat työ- ja vapaa-ajan.
Esimerkiksi yhden työpalaverin siirtyminen voi aiheuttaa ketjureaktion, joka sekoittaa koko päivän aikataulut.
– Kuinka paljon aikaa meneekään hukkaan, kun vain odottelet jotain palaveria? Älypuhelimen saapuminen korvalle on aiheuttanut sen, että työaika venyy ihan järjettömästi. Ethän sinä aikaisemmin voinut perua tai muuttaa sovittua aikaa. Jos vartissa kukaan ei saapunut paikalle, lähdettiin seuraavaan palaveriin, ja se oli myöhästyneen ihmisen moka. Aivan turhaa ajankäyttöä!
"En ainakaan stressiin tai mielenterveysongelmiin kuole"
Älypuhelinten mahdollistamaan jatkuvaan sähköpostien seuraamisen ja sosiaalisen median mahdollistaman verkostoitumisen rumbaan Valpio itse ei ole missään nimessä halunnut lähteä mukaan.
– Rehellisesti sanottuna en ole viimeiseen viiteentoista vuoteen vastannut puhelimeen. Kaikki tietävät, että tekstiviestillä minut saa parhaiten kiinni. Se johtuu siitä, että minulla on olemassa myös oma vapaa-aikani.
LUE MYÖS: Jopa fyysistä kipua ja yksinäisyyden tunnetta – yli puolet kärsii ilman puhelinta jäämisen pelosta
Valpio hoitaa myös tietokoneella vain ja ainoastaan työasioita. Facebookiakin mies käyttää 90 prosenttisesti työntekoon ja kymmenen prosenttisesti ystävien kuulumisten seuraamiseen.
– Ja parasta on se, että kaikki tietävät, että minulla on Nokia 1100 eikä kukaan voi suuttua, jos minulla on läppäri kotona ja en voi katsoa saman tien meiliä. Se vapauttaa minulle niin paljon vapaa-aikaa, etten ainakaan stressiin tai mielenterveysongelmiin kuole, mies naurahtaa.
Ihmisten arvot alkavat muuttua
Valpion mielestä ihmiset alkavat jo kyllästyä älypuhelinaikaan. Kun sähköposti ja puhelin olivat uusia innovaatioita, kaikki vastasivat niihin heti. Nykyisin Valpion mukaan ihmisiä on lähes mahdoton saada kiinni sähköpostitse tai puhelimitse.
Sosiaalisesta mediasta ja laitteista halutaan pitää taukoja, niiltä halutaan rauhaa.
– Merkittävä ero, joka tässä viiden vuoden aikana on tapahtunut, tulee mullistumaan kolmen, neljän vuoden päästä. Ihmisiä tulee olemaan todella vaikea saada kiinni, koska he alkavat arvostamaan enemmän vapaa-aikaa, sosiaalisia suhteita ja perhettä sekä enemmän arkisia ja normaaleja asioita, Valpio luettelee.
– Ihmiset ovat nyt tajunneet, että älypuhelimet eivät anna vapaa-aikaa vaan päinvastoin. Ihmiset haluavat hypätä sieltä laiturin nokasta järveen uimaan ja mennä saunomaan, eivätkä tuijottaa jotain helvetin meilitulvaa ja muuta.
Ihmiset alkavat Valpion mukaan arvostaa yhä enemmän vapaa-aikaa puhelimista.
Ihmisten omilla ehdoilla eikä muiden ehdoilla
Tapahtumajärjestäjänä toimiva Valpio on huomannut kehityksen jo omalla alallaan selvästi. Ihmisiä on hankala tavoittaa.
– Miksi suutun siitä, jos en saa jotakuta kiinni, koska minuakaan ei saa koskaan kiinni? Uskon, etteivät ihmiset enää tykkää siitä, että heidät pitää saada sekunnilleen kiinni.
Valpion mielestä ihmiskunnan työkulttuurilla ja moraalilla oletetaan, että ihmisten pitäisi olla koko ajan tavoitettavissa.
– Pitää ymmärtää, ettei työ ole kaikki elämässä. Pitää ymmärtää, että mennään minun ehdoilla eikä tekniikan tai älypuhelinten tai muun ehdoilla. Se aiheuttaa tarpeetonta stressiä ja huolta, ettei aika riitä.
Valpio sanoo, ettei hän kuitenkaan myöskään vastusta uusien helppojen yhteydenpitotapojen keksimistä, vaan pitää sitä hienona. Ongelmat ovat muualla.
– Kuka soittaa tänä päivänä puhelimella kysyäkseen, mitä sinulle kuuluu? Eikös aina kun puhelin pirisee tarkoita sitä, että noin 3,8 sekunnissa kysytään kuulumiset ja sen jälkeen soittaja haluaa sinulta joitain?
"Nokia on keksinyt ikiliikkujan"
Valpio on luottanut jo 14 vuoden ajan legendaariseen Nokia 1100-puhelimeensa. Klassikkopuhelimessaan Valpio näkee useita etuja. Esimerkiksi monet merkkiäänet eivät häntä häiritse samaan tapaan kuin älypuhelinten omistajilla, eikä energiaa kulu edes alitajuntaisesti puhelimen seuraamiseen.
– Se on ihan sama vaikka olisin merenpohjassa, minulla on aina palkit täysillä eikä ne lopussa päivässä, Valpio naurahtaa.
– Yksikään työtehtävä eikä yksikään haastattelu ole jäänyt minulta sen takia tekemättä. Mitään taloudellista tai henkistä menetystä ei ole tullut siitä, että minulla ei ole älypuhelinta.
Valpio paljastaa, ettei älypuhelimen lisäksi hänellä ole edes nettipankkia eikä hän ole eläessään tilannut mitään netistä.
– Käyn edelleen maksamassa paperilaskut Stockan yläkerrassa mummojen kanssa. En ole teknologiaa vastaan, mutta haluan pitää jollain tavalla järkeni päässä. Jos minulla ei ole kerran viikossa aikaa käydä maksamassa mummojen kanssa laskuja, silloin minun pitää oikeasti tuijottaa peiliin ja miettiä, mikä minun elämässäni on pilalla.
Entä jos kapulapuhelin joskus hajoaa? Nokian myydyimmän puhelimen, 1100:n valmistus on Suomessa lopetettu vuonna 2009.
– Voin sanoa, että Nokia on keksinyt ikiliikkujan. Tässä ei ole ikinä mitään vikaa eikä se ole koskaan pettänyt missään maassa millään tavalla. Ainut, mikä on vähän temppuillut, on akkulaturi. Olen laittanut asiasta Facebookissa viestiä ja voin sanoa, että niitä löytyy tästä maasta ihan riittämiin eikä paljoa tarvitse maksaa, Valpio sanoo.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.