Et ole voinut välttyä hehkutukselta, joka lankku-liikkeen ympärillä pyörii. Lankutuksen luvataan vahvistavan niin keskivartalon lihaksia, selkää kuin käsiäkin. Mutta riittääkö tämä yksi liike ylläpitämään lihaskuntoa?
Lyhyessä ajassa näkyviä tuloksia! Moni kesäkuntoa tavoitteleva on innostunut lankutuksesta, jonka luvataan taikovan sixpack esiin vain minuutin päivittäisellä harjoituksella.
Personal trainer Joni Lemponen ei ole täysin samaa lupausten kanssa. Miehen mukaan ihminen on monipuolinen koneisto, joka on luotu liikkumaan, eikä lankutus miehen mukaan yksinään riitä ylläpitämään hyvää lihaskuntoa.
– Selän ja keskivartalon hyvinvointiin sekä vahvistamiseen kannattaa tehdä monipuolisesti liikkeitä, kuten erilaisia sivutaivutuksia, kiertoja, rutistuksia ja ojennuksia. Kuitenkin maalaisjärkeä käyttäen niin, ettei raskailla liikkeillä tai huonoilla asennoilla loukkaa itseään, Lemponen toteaa.
Jos halutaan mitata keskivartalon ydintukea, tähän lankku sopii erinomaisesti. Lihastoimintaketju pettää nimittäin aina ensin sen heikoimmasta lenkistä.
Kuinka kauan lankussa tulisi pysyä?
Moni innokas lankuttaja tai lankuttamishaasteisiin osallistunut on saattanut joskus pohtia, kuinka kauan asennossa tulisi pysyä parhaan mahdollisen hyödyn saamiseksi.
– Lankun vaikutus alkaa heti, kun nouset tuolilta seisomaan, käyt lattialle makaamaan ja alat lankuttaa. Liikkuminen on parempi vaihtoehto kuin pitkään istuminen, jonka vuoksi lankutusaikaan ei ole yhtä oikeaa vastausta.
Vaikka tiettyä aikaa ei voikaan sanoa, Lemposen mukaan alle 30 sekunnin tulos on heikko, 60 sekuntia puolestaan jo huomattavasti parempi. Ajan tuijottamisen sijaan tärkeää olisi kiinnittää huomiota oikeaan asentoon. Tärkeintä liikkeessä on miehen mukaan pitää selkä suorana niin, ettei se pääse notkahtamaan alas.
– Lankun voi tehdä myös voimapyörällä rullaten, joka on haastavampi sekä toiminnallisempi liike, Lemponen vinkkaa.
Muita lankutustapoja löydät videolta.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.