Liikunta-alan ammattilaisen mukaan pienikin liikuntahetki on hyvä asia, mutta vartalon muokkaamista ja kokonaisvaltaista hyvinvointia tavoitteleville pelkkien haasteiden noudattaminen ei kuitenkaan ole tuloksia tuottava ratkaisu.
Oletko sinä ottanut osaa 30 päivän lankku- tai kyykkyhaasteeseen? Sosiaalinen media on viime aikoina täyttynyt mitä erilaisimmista kuntoiluhaasteita, joissa yhtä liikettä toistetaan päivittäin kuukauden ajan. Haasteissa toistojen määrää tai liikkeen kestoa kasvatetaan aina haasteen edetessä.
Personal trainer Pauliina Pakarisen mukaan tämän kaltaisissa kuntoiluhaasteissa on se ongelma, että ne tuottavat tuloksia vain tiettyyn pisteeseen asti.
– Jos ei normaalisti liiku paljoa, haasteet tarjoavat hyvää liikuntaa, jolla saadaan varmasti verenkiertoa vilkastettua ja aktivoitua lihaksia. Lihakset tottuvat kuitenkin nopeasti uuteen ärsykkeeseen ja jopa vähän liikkuvilla niin sanotut tulokset pysähtyvät jo noin viikon kuluessa, Pakarinen kertoo.
"Vatsalihakset tehdään keittiössä"
Oman kehon painolla tehtävät kyykyt ja lankuttaminen eivät Pakarisen mukaan ole kovinkaan monipuolisia, eivätkä näin ollen muokkaa kehoa kokonaisvaltaisesi.
– Toki jokainen pieni liikuntahetki päivässä on positiivinen asia, mutta jos tuloksia haluaa, niin kyllä silloin pitäisi löytyä aikaa ja motivaatiota panostaa asiaan hiukan enemmän.
Toimitus testasi kyykkäyshaasteen: Muuttuiko mikään kuukaudessa?
Pakarisen mukaan rasvaa polttavan vaikutuksen kyykkyhaasteeseen saa ottamalla mukaan hyppyjä, mutta aloittelijan kannattaa aloittaa varovasti, sillä hypyt kysyvät jo hiukan parempaa hapenottokykyä.
Lihaksikkaasta vartalosta haaveileville Pakarinen suosittelee salitreeniä, joka vartalon muokkaamisen lisäksi kasvattaa hapenottokykyä ja vahvistaa luita ja niveliä. Nainen muistuttaa, että kiinteytymisestä, laihtumisesta tai yleisen hyvinvoinnin parantumisesta haaveilevan tulisi muistaa kiinnittää huomiota myös monipuoliseen ja terveelliseen ruokavalioon.
– Mikään haaste tai edes salitreeni ei tuota tuloksia ilman yksilöllisesti räätälöityä ruokavaliota. Ne vatsalihakset todellakin tehdään keittiössä, Pakarinen lisää.
Pakarisen muita liikuntavinkkejä pääset lukemaan täältä.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.