Lapsi avasi sisaruksen puhelimen kasvotunnisteella – kuinka varma kasvojentunnistustekniikka todellisuudessa on?

Voivatko vaikkapa kaksoset avata toistensa puhelimen kasvojentunnistuksen avulla? Selvitimme, miten kasvojentunnistus toimii.

Saimme toimitukseen juttuvinkin, joka kiinnostanee kaikkia älypuhelimen omistajia. Vinkin mukaan lapsiperheen pikkusisarukset olisivat onnistuneet avaamaan toistensa puhelimet, vaikka ne on lukittu kasvotunnisteilla.

Miten kehittynyttä kasvojentunnistusteknologia on, ja voisiko toisen ihmisen puhelimen todella onnistua avaamaan?

Voiko sukulaisen puhelimen avata omilla kasvoillaan?

Kasvojentunnistus toimii eri puhelimissa eri tavoilla, kuvaa Fonum Oy:n liiketoimintapäällikkö Juha Tiihonen.

– Esimerkiksi iPhoneissa käytetty kasvojentunnistusteknologia hyödyntää kameran syvyysdataa ja infrapunakameraa, jolla muodostetaan 3-ulotteinen malli kasvoista. Tällä kehittyneellä teknologialla vain erittäin harvoin sisarukset tai kaksoset voivat avata toistensa puhelimet, Tiihonen kuvaa.

Lapsilla onnistumistodennäköisyys kuitenkin on suurempi. Lasten kasvonpiirteet muistuttavat enemmän toisiaan, ja ominaispiirteet kehittyvät vasta iän myötä. Jos kyseessä olisivat identtiset kaksoset, puhelimen voisi teoriassa avata sisaruksen kasvoilla.

– Kyllä se on mahdollista ja on tietyissä testeissä jopa onnistunutkin. Tällaiset tapaukset ovat kuitenkin erittäin harvinaisia, Tiihonen korostaa.

– Android-laitteissa on eritasoisia kasvojentunnistusteknologioita. Edullisimmissa malleissa tunnistus perustuu kaksiulotteiseen kuvaan, jota voidaan tietyissä tilanteissa huijata jopa valokuvalla. Kalliimmissa Android-laitteissa käytetään vastaavia teknologioita kuin iPhoneissa.

Katso myös: Näin toimii uuden polven älypuhelin, jossa ei ole sovelluksia. Juttu jatkuu videon alla.

Esimerkiksi iPhonen asetuksista voi valita, vaatiiko laitteen avaaminen katsekontaktin. Kasvojen ulkoasun vähäisillä muutoksilla ei ole merkitystä: esimerkiksi uuden hiusmallin tai erilaisen meikkityylin ei pitäisi sekoittaa tunnistusominaisuutta.

– Android-laitteissa on eroja, vaativatko ne katsekontaktia vai eivät. Yleensä kehittyneemmät laitteet vaativat. Android-laitteissakin on erilaisia tietoturva-asetuksia, joita voi muuttaa mieleisekseen oman käyttötarpeensa mukaan.

Kannattaako käyttää PIN-koodia, kasvojentunnistusta vai sormenjälkeä?

Puhelimia voi lukita useilla erilaisilla tavoilla: yksi suosii pin-koodia, toinen sormenjälkeä, kolmas kasvotunnistetta. Eri menetelmillä on omat vahvuutensa.

– Pääsykoodi voi olla hyvin turvallinen, jos se on tarpeeksi pitkä eikä helposti arvattavissa. Sormenjälki on yksilöllisenä tunnisteena turvallinen, mutta isompi haava sormessa voi estää sen toiminnan, Tiihonen kuvaa.

– Kasvojentunnistus varsinkin kehittyneissä puhelimissa on turvallinen, mutta jos et luota puhelinmallisi kasvojentunnistuksen olevan riittävän laadukas, voi pääsykoodi tarjota paremman turvan.

Vaikka kasvotunniste olisi käytössä, sen voi ohittaa pääsykoodilla, Tiihonen muistuttaa.

– On siis tärkeää pitää puhelimen pääsykoodi vain omana tietonansa ja tarpeeksi monimutkaisena. Kannattaa myös laittaa päälle puhelimista löytyvät varkaudenesto-ominaisuudet.

Katso myös: Näin käytät iPhonea skannerina

Näin käytät iPhonea skannerina 0:34
Tiesitkö, että voit iPhone-puhelimesi avulla skannata dokumentteja?

Lue myös:

    Uusimmat