Lapsi avasi sisaruksen puhelimen kasvotunnisteella – kuinka varma kasvojentunnistustekniikka todellisuudessa on?

Kasvotunniste (1)
Voiko sukulaisensa puhelimen avata omilla kasvoillaan?Shutterstock
Julkaistu 07.09.2024 08:30

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Voivatko vaikkapa kaksoset avata toistensa puhelimen kasvojentunnistuksen avulla? Selvitimme, miten kasvojentunnistus toimii.

Saimme toimitukseen juttuvinkin, joka kiinnostanee kaikkia älypuhelimen omistajia. Vinkin mukaan lapsiperheen pikkusisarukset olisivat onnistuneet avaamaan toistensa puhelimet, vaikka ne on lukittu kasvotunnisteilla.

Miten kehittynyttä kasvojentunnistusteknologia on, ja voisiko toisen ihmisen puhelimen todella onnistua avaamaan?

Lue myös: Milloin on oikea aika hankkia lapselle oma puhelin? Aivotutkija: "Mitä myöhemmin, sen parempi"

Voiko sukulaisen puhelimen avata omilla kasvoillaan?

Kasvojentunnistus toimii eri puhelimissa eri tavoilla, kuvaa Fonum Oy:n liiketoimintapäällikkö Juha Tiihonen.

– Esimerkiksi iPhoneissa käytetty kasvojentunnistusteknologia hyödyntää kameran syvyysdataa ja infrapunakameraa, jolla muodostetaan 3-ulotteinen malli kasvoista. Tällä kehittyneellä teknologialla vain erittäin harvoin sisarukset tai kaksoset voivat avata toistensa puhelimet, Tiihonen kuvaa.

Lapsilla onnistumistodennäköisyys kuitenkin on suurempi. Lasten kasvonpiirteet muistuttavat enemmän toisiaan, ja ominaispiirteet kehittyvät vasta iän myötä. Jos kyseessä olisivat identtiset kaksoset, puhelimen voisi teoriassa avata sisaruksen kasvoilla.

– Kyllä se on mahdollista ja on tietyissä testeissä jopa onnistunutkin. Tällaiset tapaukset ovat kuitenkin erittäin harvinaisia, Tiihonen korostaa.

– Android-laitteissa on eritasoisia kasvojentunnistusteknologioita. Edullisimmissa malleissa tunnistus perustuu kaksiulotteiseen kuvaan, jota voidaan tietyissä tilanteissa huijata jopa valokuvalla. Kalliimmissa Android-laitteissa käytetään vastaavia teknologioita kuin iPhoneissa.

Vuonna 2017 uutisoitiin, että Samsung Galaxy S8:n kasvotunnistusta kykeni huijaamaan valokuvalla.

Katso myös: Näin toimii uuden polven älypuhelin, jossa ei ole sovelluksia. Juttu jatkuu videon alla.

0:47imgSaksalaisyritys esitteli tekniikkakonferenssissa älypuhelinkonseptin, josta puuttuvat sovellukset.

Esimerkiksi iPhonen asetuksista voi valita, vaatiiko laitteen avaaminen katsekontaktin. Kasvojen ulkoasun vähäisillä muutoksilla ei ole merkitystä: esimerkiksi uuden hiusmallin tai erilaisen meikkityylin ei pitäisi sekoittaa tunnistusominaisuutta.

– Android-laitteissa on eroja, vaativatko ne katsekontaktia vai eivät. Yleensä kehittyneemmät laitteet vaativat. Android-laitteissakin on erilaisia tietoturva-asetuksia, joita voi muuttaa mieleisekseen oman käyttötarpeensa mukaan.

Lue myös: Miksi puhelimen näytöllä näkyy oranssi tai vihreä pallo? Tämän merkki kertoo sovelluksistasi

Kannattaako käyttää PIN-koodia, kasvojentunnistusta vai sormenjälkeä?

Puhelimia voi lukita useilla erilaisilla tavoilla: yksi suosii pin-koodia, toinen sormenjälkeä, kolmas kasvotunnistetta. Eri menetelmillä on omat vahvuutensa.

– Pääsykoodi voi olla hyvin turvallinen, jos se on tarpeeksi pitkä eikä helposti arvattavissa. Sormenjälki on yksilöllisenä tunnisteena turvallinen, mutta isompi haava sormessa voi estää sen toiminnan, Tiihonen kuvaa.

– Kasvojentunnistus varsinkin kehittyneissä puhelimissa on turvallinen, mutta jos et luota puhelinmallisi kasvojentunnistuksen olevan riittävän laadukas, voi pääsykoodi tarjota paremman turvan.

Vaikka kasvotunniste olisi käytössä, sen voi ohittaa pääsykoodilla, Tiihonen muistuttaa.

– On siis tärkeää pitää puhelimen pääsykoodi vain omana tietonansa ja tarpeeksi monimutkaisena. Kannattaa myös laittaa päälle puhelimista löytyvät varkaudenesto-ominaisuudet.

Lue myös: Tykkäsitkö vahingossa exän kuvasta somessa? Peruminen ei luultavasti pelasta

Lue myös: Kolme viikkoa ilman somea: Näin elämässä muuttui kaikki ja ei mikään – lipsahdatko sinäkin aivottomaan ahmintamoodiin?

Lue myös: "Ruokitte vain ongelmaa" – älä tekstaa nuorelle kesken koulupäivän

Katso myös: Näin käytät iPhonea skannerina

0:34imgTiesitkö, että voit iPhone-puhelimesi avulla skannata dokumentteja?

Tuoreimmat aiheesta

Puhelimet