Vanhemmat arvioivat lastensa käyttävän eniten kännykkäaikaa YouTubessa ja WhatsAppissa. Osa lapsista viettää kännykän äärellä jopa yli kuusi tuntia vapaapäivinään, ilmenee puhelinoperaattori Moi Mobiilin teettämästä kyselystä.
Erityisesti viikonloppuna kännykän käyttö lähtee osalla lapsista niin sanotusti lapasesta. Lähes joka kuudes vanhempi arvioi tuoreessa kyselyssä, että heidän yli 10-vuotias lapsensa viettää vapaapäivänä kännykällä yli kuusi tuntia tai enemmän. Kaiken kaikkiaan tuntimäärät ovat kuitenkin maltillisempia per päivä. Keskimäärin yli 10-vuotiaiden arvioitiin käyttävän kännykkää vapaapäivinään 3,5 tuntia.
Arkipäivänä 5–15-vuotiaat viettävät älypuhelinten ääressä keskimäärin 2,5 tuntia ja vanhempien arvioiden mukaan aikaa kuluu eniten YouTuben ja WhatsAppin parissa.
YouGov Finland kysyi aiemmin tänä syksynä nettikyselyssä yli 500 vanhemmalta miten he kokevat 5–15-vuotiaiden lastensa älypuhelimen käytön.
Joka toinen vanhemmista on sitä mieltä, että heidän lapsensa viettää kännykällä liikaa aikaa. Kyselyn mukaan tätä mieltä ovat erityisesti äidit.
Kännykän rajoitustoiminnot tärkeitä vanhemmille
Monet hankkivat älypuhelimen lapselle, kun tämä lähtee kouluun. Ekaluokkalaisille sopivina tapoina käyttää kännykkää pidetään pikaviestipalveluja, pelejä ja musiikin kuuntelua.
Vaikka kyselyn mukaan aikuiset ovat yhä sallivampia lasten kännykän käytön suhteen, ovat asenteet myös kiristyneet juuri ekaluokkalaisten kohdalla. Vuosi sitten pelaamisen ekaluokkalaisille salli lähes 60 prosenttia vanhemmista, nyt enää vajaat 50 prosenttia.
Vanhemmat haluavat myös kontrolloida tiukasti sitä miten lapset käyttävät maksullisia palveluja ja pitävät rajoittamis- ja seurantatoimintoja vähintään melko tärkeinä. Näitä toimintoja olivat muun muassa maksullisten puheluiden tai sovellusten rajoittaminen, puhelimen väliaikainen sulkeminen (esimerkiksi puhelimen kadotessa), käytön rajoittaminen ulkomailla ja datapalveluiden kytkeminen tarvittaessa pois päältä.