Laudatureja lukiossa takova totaalikieltäytyjä matkalla vankilaan hyvillä mielin: Tämä on oikea ratkaisu minulle

Totaali 4
Lehtikuva
Julkaistu 04.10.2016 11:24

Krista Rastamo

krista.rastamo@mtv.fi

Helsingin keskustan läpi vaeltaa parhaillaan pienimuotoinen, parinkymmenen hengen kulkue, jossa saatetaan Risto Miinalaista vankilaan. 19-vuotias Miinalainen on lukiolainen ja totaalikieltäytyjä –matkalla suorittamaan rangaistustaan asepalveluksesta kieltäytymisestä.

– Menen vankilaan positiivisin mielin. Tämä on mielestäni oikea ratkaisu minulle, Miinalainen sanoo MTV Uutisille.

Aseistakieltäytyjäliiton mukaan totaalikieltäytyjiä on Suomessa 40–50 vuosittain. Osa heistä on hakenut ensin siviilipalvelukseen, josta sitten kieltäytyy, osa taas kieltäytyy suoraan armeijasta.

Tuomio on molemmissa tapauksissa sama eli maksimissaan viisi ja puoli kuukautta joko vankeutta tai vaihtoehtoisesti valvontarangaistusta kotiarestissa.

Totaalikieltäytyjät ovat tavallisesti melko nuoria. 

– Ihmiset joutuvat kutsuntoihin sinä vuonna kun he täyttävät 18. Suurin osa totaalikieltäytyjistä on varsin nuoria, siinä parinkymmenen kieppeillä, mutta ehkä pikkuisen vanhempia kuin Risto, sanoo aseistakieltäytyjäliiton järjestösihteeri Kaj Raninen.

"Minulle on helpompaa olla vankilassa"

19-vuotias Miinalainen olisi voinut suorittaa tuomionsa myös valvotussa kotiarestissa. Hän menee kuitenkin mieluummin vankilaan.

– Mielestäni valvontarangaistus on tietyllä tapaa siirtänyt mielipiteitä pois mielipidevankien puolelta. Ihmiset eivät tunne valvontarangaistusta ja ajattelevat, että siinä pääsisi jotenkin todella vähällä. Se ei ollenkaan ole ratkaisu tähän koko ongelmaan ja siitä tulisi päästä kokonaan eroon, Miinalainen sanoo.

Miinalainen oli kuunnellut ratkaisua tehdessään myös muita, rangaistuksensa jo suorittaneita, totaalikieltäytyjiä.

– Koen itse, että minulle on helpompaa olla vankilassa kuin valvontarangaistuksessa sen takia, että haluan pitää normaalin elämän ja vankielämän erillisinä toisistaan.

– Monet totaalikieltäytyjät ovat sanoneet valvontarangaistuksen jälkeen, että se tekee kodista asunnon. Että koti ei tunnu enää samalla tavalla kodilta vaan rangaistus ikään kuin jää päälle, Miinalainen kertoo.

Protesti monia epäkohtia kohtaan

Miinalaisen kohdalla totaalikieltäytymisessä on kyse paitsi vakaumuksesta myös protestista asevelvollisuusjärjestelmän epäkohtia kohtaan. 

– Koen, että en voi käydä armeijaa, koska se on vakaumustani vastaan. Jos kävisin sivarin, tukisin sillä tavalla asevelvollisuusjärjestelmää eli en voi käydä sitäkään. 

Myös ihmisoikeusnäkökulmat painoivat vaakakupissa.

– Esimerkiksi YK:n ihmisoikeuskomitea jatkuvasti muistuttaa, että siviilipalvelusta pitäisi lyhentää, koska se on nyt rangaistuksenomainen. Tai että Jehovan todistajien vapautus pitäisi laajentaa muillekin.

Laudaturin oppilas

Miinalainen on matkalla Sörnäisten vankilaan, josta hänet kuitenkin siirretään vielä tänään Suomenlinnan avovankilaan.

– Olen Sörkassa todennäköisesti tänään jonkun aikaa, siellä tehdään huumetesti ja puhallutus. Kun ne ovat selvät, minut voidaan siirtää Suomenlinnan vankilan vankikuljetuksella.

Miinalainen on neljännen vuoden lukio-opiskelija, jonka pitäisi valmistua ensi keväänä.

– Suomenlinna on avovankila ja siellä on tietysti aika paljon vapaampaa kun suljetussa vankilassa. Sieltä pääsee jopa ulkopuolelle opiskelemaan, eli hyvin todennäköisesti jatkan opintoja lukiossa rangaistuksen aikanakin.

Miinalaisella on jäljellä vielä kaksi kirjoitettavaa ainetta, lisäksi suoritettavia kursseja on muutama pakollinen, ja ylimääräisiäkin kursseja hän suorittaa. Tähän saakka opinnot ovat sujuneet erittäin hyvin.

– Keväällä sain matematiikasta ja fysiikasta laudaturin. Matematiikasta tulee myös ainestipendi. Nyt syksyllä kirjoitin kemian ja englannin ja molemmista näyttäisi laudaturit tulevan.

"Olemme kaikki samassa veneessä"

Totaalikieltäytymisen lisäksi Miinalainen on myös muilla tavoin yhteiskunnallisesti aktiivinen.

– Koululla olen kaikenlaisessa mukana, tutortoiminnassa ja opiskelijakunnassa. Myös mielenosoituksissa olen ollut aika paljon mukana tämän vuoden aikana.

Minkälainen on maailmankatsomuksesi?

– Sanoisin, että me olemme kaikki samassa veneessä, samanarvoisia. Ketään ei saa kohdella kaltoin, ihmisoikeudet kuuluvat kaikille ja nyt kun tulee ilmastonmuutosta ja tällaisia yhteisiä ongelmia, focus pitäisi olla niissä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa