Totaalikieltäytyjä Sampo käy lukiota panta jalassa: "Valtio tietää koko ajan, missä olen"

totaalikieltaytyja-sampo1
Sampo Heikkinen on totaalikieltäytyjä, eli hän ei suostu suorittamaan ase- tai siviilipalvelusta. Hänestä nykyinen sukupuoleen perustuva asevelvollisuus on epädemokraattinen. Kuva: Lassi Hautamäki.MTV Uutiset
Julkaistu 22.10.2016 06:45
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

19-vuotias Sampo Heikkinen saa poistua kotoaan vaan silloin, kun tarkkaan laadittu aikataulu niin määrää. Heikkinen suorittaa valvontarangaistusta, sillä hän kieltäytyi suorittamasta asevelvollisuutta.

Mikä?

Valvontarangaistukseen tuomittu asuu kodissaan, mutta häntä valvotaan rangaistuksen aikana sekä sähköisesti teknisin välinein että muilla tavoin.

Valvontarangaistus voidaan tuomita enintään kuuden kuukauden mittaisena.

Valvontarangaistukseen tuomittu on velvollinen noudattamaan hänelle toimeenpanosuunnitelmassa vahvistettua päiväohjelmaa, joka voi koostua työstä, koulutuksesta tai muusta tilannetta edistävästä toiminnasta.

Tuomitun tulee pysytellä asunnossaan aina silloin, kun hänellä ei ole suunnitelmassa hyväksyttyä syytä poistua sieltä. Tuomittu saa liikkua asuntonsa ulkopuolella vain määrätyllä alueella. 

Valvontarangaistusta suorittavalta vaaditaan ehdotonta päihteettömyyttä.

Rangaistuksen ehtojen toistuva tai vakava rikkominen johtaa rangaistuksen muuntamiseen ehdottomaksi vankeudeksi.

Lähde: Rikosseuraamuslaitos

Lukiota käyvän Sampo Heikkisen aikatauluun on merkitty, milloin hän saa käydä koulussa ja vierailemassa vanhempiensa luona – ystävien luona vierailua ei ole sallittu lainkaan.

Kotona Heikkisen tekemisiä seuraa jalkaan kiinnitetty panta.

– Minulla on nilkassani koko ajan laite, joka valvoo minua talossani. Valvontalaite ei ole päällä muualla kuin kotonani, mutta minulla on aikataulu siitä, milloin ja minne saan poistua, Heikkinen sanoo.

Valvontarangaistuksen valinneelle tehdään lisäksi pistotarkastuksia.

– Minulle saatetaan soittaa milloin vaan ja tarkistaa, että olenko siellä, missä pitää. Valtio tietää käytännössä koko ajan, missä olen, Heikkinen toteaa.

Sääntöjen rikkomisesta vankilaan

Heikkisen rangaistus alkoi maanantaina ja sitä on jäljellä vielä vajaat puoli vuotta. Jo nyt Heikkinen kertoo, kuinka välillä iskee häkkikammo.

– On se vähän ahdistavaa, ettei voi olla missä haluaa ja milloin haluaa. Sekin pelottaa, että jos olen vain katsonut aikataulusta väärin, missä pitää olla.

Jos Heikkinen narahtaisi väärässä paikassa olemisesta kerran, hän saisi varoituksen. Toisesta kerrasta hänen rangaistuksensa hänen tuomionsa saatettaisiin muuttaa vankilatuomioksi.

Vaikka Heikkinen on käytännössä kotiarestissa, vankilatuomio olisi paljon nykyistä tilannetta karumpi: tällä hetkellä Heikkisen tekemisiä hänen kotonaan ei ole rajoitettu. Vain alkoholia ei saa käyttää, kuten ei vankilassakaan.

totaalikieltaytyja-sampo2

Sampon jalassa oleva valvontalaite seuraa hänen liikkumistaan.

"Armeija epädemokraattinen systeemi"

Heikkisellä oli selkeät syyt asepalvelusta kieltäytymiselle.

– Pidän epädemokraattisena systeeminä sitä, että puolet ihmisistä pakotetaan asevelvollisuuteen sukupuoleen perustuen.

– Yleinen asevelvollisuus on myös huono tapa vastata moderniin sodankäyntiin, parempi olisi ammattiarmeija. Lisäksi olen pohjimmiltani pasifisti, enkä hyväksy sotaa tapana ratkaista konflikteja, Heikkinen jatkaa.

Jo siviilipalvelukseen menemällä hän olisi osoittanut, että hyväksyy systeemin. Totaalikieltäytyminen vaikutti hyvältä tavalta tuoda kantansa esiin.

"Voi olla totaalikieltäyjä, vaikka olisi isänmaallinen"

Muiden suhtautuminen Heikkisen valintaan vaihtelee iän mukaan. Vanhemmat ihmiset pitävät häntä epäisänmaallisena.

– Se ei ole totta. Totaalikieltäytyjä voi olla, vaikka olisikin isänmaallinen.

Kaverit ovat Heikkisen tilanteesta lähinnä kiinnostuneita. Usein keskustellessa käy ilmi, että armeijan käyneetkin ovat monista asioista samaa mieltä Heikkisen kanssa.

Enimmäkseen palaute on Heikkisen mukaan ollut positiivista. Hän uskoo, että tietoa levittämällä voi olla vaikutusta.

– Uskon ja hartaasti toivon, että muutosta voi saada näin aikaan. 

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kaleva.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa