Lehti: Venäjä teki peruuttamatonta vahinkoa Tshernobylissä – säteily yltyi Punaisessa metsässä

Venäjän sotilaat pilasivat ainutlaatuisen tutkimusalueen hyökättyään Ukrainan Tshernobyliin helmikuussa 2022, suomalaistutkijat kommentoivat Forest.fi-verkkolehdelle.

Hyökkäyksessä sotilaat mylläsivät maata niin sanotussa Punaisessa metsässä, joka sai nimensä vuoden 1986 ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen, kun metsän männyt värjäytyivät punaiseksi säteilystä. Alueen maastossa oli ehdoton kielto kaivamiselle ja minkänlaiselle muokkaamiselle.

– Kolonna nostatti ilmaan suuren pilven pölyä. Useat säteilymittarit näyttivät nousseita lukuja, ydinvoimalan työntekijä kertoi tuolloin uutistoimisto Reutersille.

Edes Tshernobylin työntekijät eivät saa käydä Punaisessa metsässä, sillä säteilytasot ovat edelleen niin korkeat.

– Ei kukaan mene sinne, herranjumala, sanoi tuolloin Tshernobylin voimalan johtaja Valery Seida Reutersille

Punaisen metsän maan myllääminen ja maastoon leiriytyminen sotki vuosia tai jopa vuosikymmeniä jatkuneita pitkittäistutkimuksia, kertovat Forest.fi-lehdelle Oulun yliopiston tutkijat Janne Koskimäki ja Anna-Maria Pirttilä

Alueen taustasäteily oli onnettomuuden jälkeen tasaisesti vaimentunut ja tarjonnut tutkijoille mahdollisuuksia perehtyä kasvien ja eläinten selviytymiseen ydinvoimaonnettomuuden jälkeisissä olosuhteissa. Mutta sitten paikalle saapuivat venäläissotilaat, ja säteilymäärä nousi pilviin.

– Venäläiset sotilaat ilmeisesti eivät tienneet alueen historiaa, kaivoivat asemia ja kulkivat raskaalla kalustolla maastossa. Radioaktiivinen maakerros ja pöly nousi pintaan ja ilmaan, ja säteilymäärät kasvoivat uudelleen näillä alueilla, tutkijat kertovat lehdelle.

Tutkijoiden mukaan säteilyn muutos aiheutti palautumatonta vahinkoa etenkin vuosia kestäneisiin pitkittäistutkimuksiin. Näistä ehdittiin kuitenkin julkaista tuloksia ennen sotaa kerätyistä näytteistä.

Oulun yliopiston julkaiseman suomalais-ukrainalaisen tutkijaryhmän selvityksessä paljastui, että koivut selviävät säteilystä paremmin kuin männyt, jotka säteily tappoi pystyyn ja muutti punaisiksi. Koivutkin kasvoivat kuitenkin hitaammin ja altistuivat tuholaisille säteilyn takia.

Säteilytasojen laskettua tutkimusten jatkaminen Tshernobylin alueella olisi periaatteessa mahdollista, mutta venäläisten metsiin jättämät miinat tekevät työstä toistaiseksi mahdotonta, tutkijat kertovat verkkolehdessä. Punaiseen metsään ilman suojavarusteita

Lue myös:

    Uusimmat