Jos alkukauden merkit mitään kertovat, on edessä poikkeuksellisen kova keihäskesä. Vielä ei olla edes kesäkuussa ja maailmalla seitsemän ukkoa on jo rykinyt yli 85 metrin.
13 miestä on heittänyt yli 83 metriä, 21 yli 82 metriä ja kasikymppisen on puhkaissut jo 36 heittäjää. Suomalaisia on tosin tuossa joukossa vain kolme, Tero Pitkämäki ykkösenä (88,62), Antti Ruuskanen kolmantena (86,61) ja Toni Sirviö sijalla 27 (81,62). Neljänneksi paras suomalainen, Teemu Wirkkala tuloksella 77,43, on maailmanlistan sijalla 62. Toki kausi on vasta alussa ja suuri osa heittäjistä ei ole edes avannut kauttaan. Isoja johtopäätöksiä ei voida vedellä.
Se kuitenkin voidaan, että Pitkämäen ja Ruuskasen tilanne on erittäin hyvä. Molemmilla on takana kaksi kilpailua, Pitkämäen tuloskeskiarvo on 86,29 ja Ruuskasen 86,19. En muista, koska suomalaisten kauden avaus olisi sujunut yhtä hyvin. Sekin voidaan päätellä, että 23-vuotias Sirviö on ottanut askeleen eteenpäin. Ennätys on parantunut liki kaksi metriä jo nyt.
Ei juniorihuippu
Viljo Toivasen valmentama Sirviö on sikäli erikoinen kaveri, että häntä ei voida pitää minään juniorihuippuna. Nuorten SM-kultaa toki löytyy 17- ja 22-vuotiaiden sarjoista ja nuorten arvokisaedustuksiakin. 17-vuotiaiden MM-kilpailuissa hän oli 18:s, 19-vuotiaiden EM-kisoissa 21:s, mutta Tampereen 22-vuotiaiden EM-kisoissa 2013 sentään jo kahdeksas.
Toisaalta, ei Pitkämäkikään lopulta urakokonaisuuteensa nähden kaksisesti junnukisoissa menestynyt. 19-vuotiaiden MM-kisoissa hän oli 16:s, EM-kilpailuissa viides, mutta 22-vuotiaiden EM-kilpailussa sentään jo kolmas. Antti Ruuskanen ei sen sijaan edes mahtunut arvokisoihin 19-vuotiaana, mutta 22-vuotiaiden EM-karkeloissa tuli hopeaa. Melko lailla hitaan kiiruhtamisen miehiä kaikki kolme.
Muuallakin osataan – taso laajenee
Mielenkiintoista on taas kerran katsoa tämän alkukesän maailmanlistan kärkiheittäjien kansallisuuksia. 20 parhaan joukossa on kolme tshekkiä, kaksi suomalaista, kaksi saksalaista ja kaksi yhdysvaltalaista heittäjää. Yhden edustajan listoille saavat Kenia, Etelä-Afrikka, Latvia, Australia, Egypti, Venäjä, Argentiina, Uusi-Seelanti, Slovakia, Puola ja Intia. 80 metrin ylittäjiä löytyy lisäksi mm. Taiwanista, Ghanasta, Trinidad & Tobagosta ja Kolumbiasta. Kuka sanoikaan, että keihästä ei juuri muualla kuin Suomessa harrasteta…
Yksi täysin uusi nimi kärkipaikoilla on Etelä-Afrikan 22-vuotias Rocco van Rooyen, joka kiskaisi Kapkaupungissa viikko sitten 85,39. Ennätykseen tuli lisää yli viisi metriä. Kaveri on kuitenkin koko urallaan saanut kepin vain kahdesti yli 78 metrin, joten hän tuskin nousee maailman kestotähtien joukkoon ainakaan vielä.
MM-kisoissa tutut haastajat
Näillä näkymin suomalaisten pahimmat uhkaajat Pekingissä ovat Kenian Julius Yego, Tshekin Vitezlav Vesely ja Saksan Thomas Röhler. Mukaan on laskettava myös vuosi sitten hurjan 89,21 heittänyt Egyptin Ihab Abdelrahman. Vaikka alkukausi onkin mennyt heitellessä vain hiukan yli kasikymppisiä, on ison miehen kädessä evästä. Yhtä miestä ei ole vielä tänä suvena vauhtiradan päässä nähty, eikä hänen nimensä sano monellekaan yhtään mitään. Viime vuoden maailmantilaston kakkonen Abdelrahmanin takana oli nimittäin Kiinan Zhao Qinggang, joka nytkäisi peräti 89,15. 28-vuotiaana ennätys petraantui kuusi metriä kauden aikana. Missä mies lienee? Kilpikonnaliemellä kenties…
Tuntuu siltä, että keihäänheiton taso laajenee koko ajan, ukkoa kuin ukkoa ties mistä päin maailmaa käy heittelemässä pitkiä kaaria. Tulevaisuudessa hyvä kysymys on, pysymmekö me kehityksen kelkassa mukana? Onhan se aika hassua, että esimerkiksi Petteri Piironen valmentaa kenialaista ja egyptiläistä huippuheittäjää, vaikka Suomessakin taatusti riittäisi työsarkaa.
Kuka täyttää konkarien saappaat?
Pitkämäki täyttää tänä vuonna 33 vuotta, Ruuskanen on 31-vuotias. Teemu Wirkkalan mittarissa on 30 vuotta, Ari Manniolla kohta 28 ja Lassi Etelätalolla 27. Ihan nuoria poikasia maamme kärkiheittäjät eivät ole, heidän varaansa ei voi yhtä olympiadia enempää laskea. 23-vuotias Sirviö ja viime kesänä 80 metriä ylittänyt 24-vuotias Sami Peltomäki kannattelevat nuorten viittaa suomalaisessa keihäsperheessä. Vaikka eiväthän tuon ikäiset urheilijat maailmalla enää kovin nuoria ole. Jos mennään parikymppisiin teinikolleihin, listalta tulevat ensimmäisenä vastaan 1994 syntyneet Joni Karvinen ja Toni Kuusela, molemmat 75 metrin miehiä. Viime kauden paras alle 20-vuotias suomalaisheittäjä miesten 800 gramman keihäällä oli IF Raseborgin nyt 18-vuotias Oliver Helander. Hän sai vuosi sitten kepin mittoihin 69,04. Jopa häntä mielenkiintoisempi nimi on Limingan Niittomiehien Toni Keränen, joka heitti jo tänä keväänä junnujen 700-grammaisella 79,39, eikä ole vielä täyttänyt edes 17 vuotta. Tulos on viisi senttiä parempi, mitä jo mainittu Helander nakkasi samanpainoisella välineellä viime vuonna.
Erityisen mielenkiintoiseksi Keräsen tekee se, että hän voitti 15-vuotiaana ikäluokan SM-kullan pituudessa tuloksella 663 ja vuosi sitten 16-vuotiaiden Suomen mestaruuden 100 metrillä (11,46). Lisäksi plakkarista löytyy 15-vuotiaiden SM-kulta moniottelusta. No, ehkä lajivalintaa ei tarvitse enää miettiä.
Nuorista pidettävä hyvä huoli
Mutta pointtini on se, että Keräsen ja Helanderin kaltaisista lahjakkuuksista on pystyttävä pitämään hyvä huoli, sillä meillä ei enää kasva nuoria keihäshirmuja pilvin pimein. Keräsellä on tällä hetkellä oman sarjansa tilastossa yli 22 metrin etumatka seuraaviin, Helanderin (79,34) lisäksi vain viisi 17-sarjalaista ylitti viime kesänä 700-grammaisella 70 metriä. Emme voi tuudittautua enää perinteiden selkänojaan uinumaan. Kuten tämänkin kauden maailmantilasto kertoo; myös muualla maailmassa osataan nykyisin heittää keihästä pahuksen pitkälle.
Lue Lex Hollon kaikki blogit täältä