Lex Hollo: Keihäsmies Julius Keniasta

Tero Pitkämäki, Julius Yego, Antti Ruuskanen
Lehtikuva
Julkaistu 07.06.2015 22:11

Lauri Hollo

Jos joku olisi sanonut viisi vuotta sitten, että kenialainen keihäänheittäjä on maailman paras vuonna 2015, olisi hänet talutettu välittömästi hoitoon. Mutta kuinka ollakaan, Julius Yego on tällä hetkellä maailman kovin keihäsmies.

Yegon 91,39 Birminghamin Timanttiliigassa oli uskomaton pommi. Ei sikäli, että miehen potentiaali oli kyllä tiedossa, mutta liki neljän metrin ennätysparannus oli huikea suoritus. Muutenkin Yegon alkukausi on ollut uskomaton. Ennen tätä kautta ennätys oli 85,40. Ostravassa 26.5 tulos parani 86,88:aan, Roomassa 4.6. syntyi jo 87,71 ja nyt kolme päivää myöhemmin 91,39. Vielä viisi vuotta sitten Yegon ennätys oli 21-vuotiaana 75,44. Sen jälkeen kehitys on ollut huimaa. Petteri Piirosen valmennuksessa kaikki on tapahtunut poikkeuksellisen nopeasti. Ja oikeastaan alkukauden huima vire on ollut sikälikin aika yllätys, että kun Yego saapui Suomeen keväällä treenaamaan, oli kotimaassa kuulemma kertynyt hiukkasen liikaa kiloja…

Kenialaisen keihäsmiehen keikkuminen maailmantilaston ykkösenä on ihan faktisesti tismalleen sama kuin jos suomalainen kestävyysjuoksija olisi 5000 tai 10 000 metrillä maailman kärkimies, uskomattomalta se kuulostaa. Mutta tähän on tultu, enää ei ole lainkaan ihmeellistä, että huippuheittäjiä tulee joka puolelta maailmaa.

Huikea taso jatkuu

Kirjoitin viikko sitten kolumnissani seuraavaa: ”Vielä ei olla edes kesäkuussa ja maailmalla seitsemän ukkoa on jo rykinyt yli 85 metrin. 13 miestä on heittänyt yli 83 metriä, 21 yli 82 metriä ja kasikymppisen on puhkaissut jo 36 heittäjää.”

Jo silloin ennustelin huikeaa keihäskesää, nyt sitä voidaan pitää jo varmana. Vaikka tuosta kirjoituksesta ei viikkoa enempää ole, on 85 metrin ylittäjiä nyt jo 11. Viime vuonna 85 metrin ylittäjiä oli koko kesänä vain yksi enemmän.

Manniolle viimein ennätys

Maailmantilaston viiden parhaan joukossa on nyt kolme suomalaista, kun Ari Mannio rikkoi Raaseporissa viimeinkin kuusi vuotta vanhan ennätyksensä tuloksella 86,82. Teemu Wirkkalakin heitti hienosti 83,34. Tosin tuulet Raaseporissa saattoivat avittaa tuloksentekoa, esimerkiksi miesten 110 metrin aitajuoksun tuulilukema oli +10,2m/s!

Birminghamissa ei sen sijaan samaan aikaan ollut ihan paras suomalaispäivä. Sekä Antti Ruuskanen että Tero Pitkämäki tuskailivat heittonsa kanssa pahemman kerran. Ruuskanen sai aikaiseksi vain 78,42 ja putosi ainoana heittäjänä kolmelta viimeiseltä kierrokselta. Pitkämäki heitti sentään parhaallaan 83,72, mutta muuten heittäminen oli melkoista tervanjuontia, ja miehen kehon kieli kovin tuskainen. Molempien suomalaishuppujen heittämistä on leimannut alkukesästä melkoinen epätasaisuus, vaikka huipputulokset onkin jo plakkarissa. Ei syytä huoleen silti, varmuus varmasti löytyy kauden aikana. Mutta faktaa on se, että MM-mitaliehdokkaita on tänä kesänä Pekingissä poikkeuksellisen paljon. Mitaleille päästäkseen suomalaisetkin saavat onnistua erittäin hyvin.

Järjestäjät kuutamolla

Birminghamin Timanttiliiga ei saa kovin isoja pisteitä ainakaan keihään järjestelyistä. Sektoriviivaa ei ollut piirretty lainkaan 90 metrin paremmalle puolelle. Niinpä Yegon hirmuheitto liputettiin ensin punaisella, koska se meni tismalleen oletetun sektoriviivan kohdalle. Heitto kuitenkin mitattiin ja protestin jälkeen se myös hyväksyttiin. Oliko se yli vai ei, on lopulta aika turha kysymys. Kenialainen on huikeassa vireessä ja tuo tulos olisi tullut taatusti ennemmin tai myöhemmin.

Pikajuoksussa uusia kasvoja

Viikonloppuna nähtiin myös erittäin ilahduttavia pikajuoksutuloksia nuorilta suomalaisilta. 19-vuotias Ikaalisten Urheilijoiden Samuli Samuelsson juoksi jo alkuviikosta 100 metriä niukasti liian kovassa myötäisessä (+2,1) 10,43. Lauantaina Sveitsissä kaveri tuuppasi 200 metriä sallituissa 20,91. Vuotta vanhempi seurakaveri Otto Ahlfors nykäisi puolestaan 100 metrin ennätyksekseen 10,56. Mielenkiintoisia poikia seurattavaksi tulevaisuudessa. Etenkin Samuelssonin kehitys on ollut kovaa: 2012 kulki satasella 11,12 ja tuplamatkalla 22,09. Ja nyt kaveri alkaa jo ihan tosissaan kutitella hyvää eurooppalaista tasoa. Ikäluokassaan hänen 200 metrin aikansa on tällä hetkellä Euroopan tilaston kolmas.

Lex Hollon kaikki blogit täältä

Tuoreimmat aiheesta

Yleisurheilu