Naiset hiihtivät kokonaisuutena erinomaisen viestin Falunissa ja Suomen mitalitili aukesi. Vastaavasti suomalaisen mäkihypyn järkyttävä vajoama konkretisoitui jälleen suurmäen kilpailussa.
Naisten viesti oli jännittävä kamppailu, jossa mitalisijat ratkesivat kuitenkin uskomattoman aikaisin, kun Norja, Suomi ja Ruotsi karkasivat muilta jo toisella osuudella. Hienoa toki oli, että Suomi pysyi hopeataistelussa Ruotsin kanssa aivan loppuun saakka. Ennakkoon spekuloiden eron olisi pitänyt olla Ruotsiin jopa selkeämpi. Norja voitti puolella minuutilla Ruotsin ja Suomen, neljänneksi sijoittunut Yhdysvallat jäi Suomesta 1.19 minuuttia, kuudenneksi tullut Saksa 1.21 ja seitsemänneksi sijoittunut Venäjä peräti 2.09. Mitään hätää ei mitalin suhteen missään vaiheessa ollut. Erityisen ilahduttavaa oli se, että Suomen konkarit Aino-Kaisa Saarinen ja Riitta-Liisa Roponen hiihtivät todella upeasti, mikä antaa odottaa kyllä Saarisen 30 kilometrin kilpailusta lauantaina aika paljon. Kerttu Niskanen oli todella kovassa paikassa, kun edessä oli Therese Johaug ja takaa hönki Charlotte Kalla. Kaikkensa Niskanen antoi ja taisteli heikolla suksellakin, mutta näiden supernaisten kyytiin hän ei tänään ehtinyt. Krista Pärmäkosken kausi on ollut todella vaikea, pronssimitali lämmittää varmasti todella paljon, vaikka ei hänen hiihtonsa tänäänkään erityisen helpolta näyttänyt. Mutta ei voi toki lähteä moittimaan, kun viestistä tuli näiden kisojen ensimmäinen suomalaismitali ja Ruotsikin pystyttiin ahdistamaan selkä seinää vasten. Papukaijamerkki.
Herolalta hyvä kilpailu
Yhdistetyn ison mäen kilpailu oli todella tasainen. Puolen minuutin sisään lähti kahdeksan hiihtäjää ja minuutin sisään peräti 20. Yksi heistä oli ensi kertaa näiden kisojen mäessä onnistunut Ilkka Herola, joka pääsi matkaan sijalta 18, mutta vain 55 sekuntia kärjestä. Hiihto olikin kärkikolmikkoa lukuun ottamatta melkoista ruuhkaa. Kuten nämä yhdistetyn kilpailut tahtovat usein olla. On hyvä kysymys, miksi toinen henkilökohtaisista kilpailuista ei voisi olla se klassinen kaksi hyppyä mäestä ja 15 kilometrin hiihto? Tiedän, tylsää TV:n katsojille, väittävät FIS:n herrat ja rouvat. Itse kilpailu oli hieno ja jännittävä, missä mitaleista taisteltiin loppuun asti. Herolan rypistys ei riittänyt lopulta 16. sijaa korkeammalle, mutta jäipä suuhun näistä karkeloista hiukan parempi maku.
Mäessä murheellinen kokonaistilanne
Suurmäen kilpailu on ollut iät ja ajat suomalaisille yksi MM-kilpailujen kohokohtia. Nykyisin on kaikki toisin. Vielä syksyllä uusi johtokaksikko Jani Klinga-Kari Ylianttila sai uskottavasti vakuuteltua, että tästä alkaa työn tekemisen meininki ja aivan uusi aikakausi. Alku oli hyvä, mutta realismi löi kasvoja vasten todella aikaisin. Kausi on ollut lähinnä toivoton. Uuden polven valmentajat ovat Tuomas Virtanen etunenässä kritisoineet, että meillä harjoitellaan tällä hetkellä 20 vuotta vanhoja asioita, vaikka mäkihyppy on kehittynyt niistä ajoista valtavasti. Alkuun epäilin näitä näkemyksiä, mutta taisivat olla oikeassa. Eihän tässä ole enää mitään järkeä, niin mutasarjaan olemme vajonneet. Janne Ahonen sai sentään raavittua Falunissa sijat 15 ja 19, Jarkko Määttä suurmäessä kohtuullisen sijan 22.
Muut suomalaisten kahden henkilökohtaisen MM-kilpailun sijat olivat 34, 39, 39, 43 ja 47. Kun maailmancupeissa parhailla mailla on jopa 5-7 kilpailijaa mukana ja MM-kilpailuissa vain neljä / maa, voidaan näitä suorituksia pitää totaalisen murheellisina. Sijat 35-40 MM-kilpailuissa tarkoittavat sitä, että maailmancupissa karahdettaisiin karsintaan. Tulevaisuuden kannalta voi jälkiviisaana sanoa, että näihin karkeloihin olisi ilman muuta pitänyt lähettää muutama todella kova nuori lupaus haistelemaan ilmapiiriä, eivät he tämän huonommin olisi voineet mitenkään hypätä. Suomalaisessa mäkihypyssä on taas kerran todella suuren palaveeraamisen paikka. Nyt on oikeasti pystyttävä tunnistamaan ongelmat, tunnustamaan virheet ja tehdä kokonaan uusi lajianalyysi, joka perustuu nykyaikaiseen hyppäämiseen. Ja sen jälkeen saatava valmennusvastuuseen ihmiset, jotka oikeasti ymmärtävät, mitä ne käytännön tasolla tarkoittavat. Eihän tällaista kehtaa oikeasti enää edes katsoa.
Torstain suomalaisten arvosanat:
Aino-Kaisa Saarinen 9,5 (viestipronssia)
- Saarinen näytti avausosuudella, mitä kokemus merkitsee. Hän karkasi Norjan Heidi Wengiltä loistosuksella viimeisessä alamäessä ja samalla Ruotsi jäi yli 12 sekuntia, Venäjä liki 19. Hieno ja tärkeä veto! Saarisella on varsinainen supersuksipari juuri tähän keliin ja sen kyllä huomasi. Toivotaan että keli pysyy tismalleen samana lauantaina, kun edessä on 30 kilometriä. Sellainen kutina on, että konkari voi olla päätösmatkalla yllättävän kova luu.
Riitta-Liisa Roponen 9,5 (viestipronssia)
- Lähti kolmososuudella huimaa vauhtia ja lopulta eroa Norjaan tuli vain sekunti lisää. Hienosti Roposen vauhti kesti, hän ajoi Ruotsin Maria Rydqvistin kiinni ja vaihtoon tultiin aivan tasoissa. Erinomainen suoritus Roposelta, jolle tämä saattoi olla uran viimeinen arvokisahiihto. Vai vieläkö hän potkisi itsensä jatkamaan Lahden kotikisoihin 2017?
Kerttu Niskanen 9 (viestipronssia)
- Niin, sitähän jo aika lailla spekuloitiin, oliko Niskasen mitään järkeä hiihtää vapaan 10 kilometrin kilpailua? Therese Johaug karkasi ennen ensimmäisen kierroksen loppua kakkososuudella ja eroa tuli osuuden loppuun mennessä peräti 16 sekuntia . Kalla tuli 12 sekunnin takaa ohi ja hiihti vitosen 26 sekuntia Niskasta kovempaa. Toisaalta ehkä oli epärealistista odottaa, että Niskanen olisi heidän kyydissään edes pysynyt. Mutta söikö tämä rykäisy mehuja ajatellen lauantain 30 kilometrin kilpailua? Toisaalta ero takana tuleviin kasvoi osuudella hurjasti ja mitali alkoi varmistua. Omituista oli se, että kun Saarisen suksi luisti alamäissä aivan fantastisesti, Niskasen suksen luisto oli häneen verrattuna todella heikko.
Krista Pärmäkoski 8+ (viestipronssia)
- Lähti rauhassa liikkeelle, koska tuskin itsekään uskoi, että Marit Björgen olisi tavoitettavissa. Toisaalta Ruotsin ankkurina oli huippuluokan sprintteri Stina Nilsson, joka olisi pakko pudottaa kelkasta ennen loppusuoraa. Hän otti Falunin sprintissä hopeaa. Toisen kierroksen nousuissa olisi ollut pakko jättää ruotsalainen, mutta Pärmäkosken meno oli alusta loppuun suhteellisen vaisua. Pärmäkoski yritti iskeä toiseksi viimeiseen ylämäkeen, minkä pystyi, mutta ruotsalainen ei pudonnut ja kirikamppailuksi meni. Siinä ruotsalainen oli selvästi vahvempi. Pronssi toki huikean hieno saavutus, mutta ei Pärmäkosken meno kyllä tänään sen kummempaa ollut kuin tällä kaudella muutenkaan.
Ilkka Herola 8+ (yhdistetyn 16:s)
- Herola rytkäisi koekierroksen pisimmän hypyn, joten kovasti odotettiin, olisiko se avannut miehen henkistä lukkoa. Kyllä oli. Toki Herolalle osui myös loistava tuulirako, mutta 127-metrinen hyppy oli mainio ja Herola pääsi hyvistä asemista ladulle 18:ntena. Erot olivat kuitenkin todella pienet, Herola pääsi hiihtoon 55 sekuntia kärjen takaa, viitossijaan oli matkaa 32 sekuntia ja kymmenen parhaan joukkoon vain 17 sekuntia. Hiihdosta tuli tiukkaa sekuntitaistelua, eikä Herola pystynyt lopulta nousemaan kuin kaksi sijaa, lopputuloksissa hän oli 16:s. Hiihto oli kuitenkin tasaisessa porukassa ihan hyvä, Herola oli ladulla 11:s ja jäi nopeimmasta hiihtäjästä Italian Pittinistä 42 sekuntia.
Janne Ahonen 8- (suurmäen 19:s)
- Jälleen paras suomalainen, mutta ero kärkeen oli 62 pistettä ja mitalisijaankin 36 pistettä. Toki alkukauden isojen ongelmien jälkeen ihan kohtuulliset sijat, mutta eivät nämä Ahosta tietenkään tyydytä.
Jim Härtull 7,5 (yhdistetyn 27:s)
- 119 metriä oli parasta Härtullia näiden kisojen mäkiosuudella. 28:s sija ja 1.27 kärjestä. Hiihto sujui kohtuullisesti ja sija parani pykälän 27:nneksi. Ladulla eroa tuli esimerkiksi Herolaan puoli minuuttia ja suksella Härtull oli 24:s. Ei huono suoritus, mutta ei ihan nappiinkaan. Enemmän parannettavaa miehen kykyihin nähden jäi mäkeen.
Jarkko Määttä 7,5 (suurmäen 22:s)
- Vain 114,5 metriä avauskierroksella, mutta toisella yli 10 metrin parannus ja koko kierroksen kahdeksanneksi paras suoritus. Pieni valonpilkahdus, mutta tasaisuutta kaivataan.
Leevi Mutru 7- (yhdistetyn 35:s)
- 114,5-metrinen oli alakanttiin mäessä ja se riitti sijaan 31. Ladulla Mutru on vielä köykäistä kamaa ja sijoitus hiihdossa tänään 40:s. Eroa hiihdon nopeimpaan Pittiniin tuli 2.04. Potentiaalia nuorukaisella on, mutta tämä kilpailu oli hiukan keskinkertainen. Parhaimmillaan maailmancupissa Mutru on ollut kuitenkin mäkiosuudella jopa 10 joukossa. Eniten kehitettävää hiihdossa.
Eetu Vähäsöyrinki 5+ (yhdistetyn 41:s)
- ihan omalla tasollaan mäessä, 113,5 metriä ja sijoitus 35:s. Vuosi pari sitten taso oli jo vakiintumassa siihen sijan 20 haminoille, mutta kehitys on tyssännyt. Suksi ei Vähäsöyringillä kuitenkaan kulkenut lainkaan ja tuloksena oli 41. sija. Hiihdossa hän oli koko porukan kolmanneksi hitain eli 45:s, ero Pittiniin oli karvan vajaa kolme minuuttia eli 17 sekuntia jokaisella kilometrillä.
Harri Olli 5 (suurmäen 43:s)
- Avaushypyllä 107 metriä ja näkemiin. Ei raportoitavaa jälkipolville.
Lauri Asikainen 5 (suurmäen 39:s)
- Asikaisen kausi alkoi kohtuullisen hyvin, mutta selkävaivan jälkeen hyppy on ollut täydellisesti kadoksissa. Niin tänäänkin. Totaalisen ponnetonta ja puhditonta tekemistä.
Lex Hollon kaikki blogit täältä