Lex Hollo: Huikaiseva Johaug

Therese Johaug
Julkaistu 28.02.2015 19:40

Lauri Hollo

Naisten 30 kilometrin yhteislähtö oli mielenkiintoinen, vaikka Therese Johaug menikin tyystin omia menojaan jo kirkkaasti ennen puoliväliä. Johaug oli tänään kuin eri planeetalta kaikkiin muihin nähden.

Keijukaisenkevyen norjalaistikkaajan meno oli jälleen kerran huikeaa katsottavaa. Johaug jätti kakkoseksi lopulta hiihtänyttä Marit Björgeniä lopulta 52 sekuntia, mutta varaa olisi ollut todennäköisesti isompaankin eroon. Johaug on vasta 26-vuotias, takanreunuksella on arvokisoista jo kahdeksan kultaa, kaksi hopeaa ja neljä pronssia.

Muista mitaleista käytiin todella tiukkaa kamppailua ja mikä ilahduttavinta, Kerttu Niskanen ja Aino-Kaisa Saarinen olivat siinä kamppailussa mukana. Suomalaiset eivät vaihtaneet suksia puolimatkassa ja he pääsivät Björgeniltä, Charlotte Kallalta, Heidi Wengiltä ja Sophia Bleckurilta 10 sekuntia karkuun. Björgen ajoi kuitenkin suomalaiset kiinni ja meni saman tien ohi. Vain Niskanen pystyi enää seuraamaan. Pian Björgen karisti Niskasen, Saarinen putosi ja pronssista jäivät tappelemaan Niskanen, Bleckur, Weng ja kertaalleen jo pudonnut, mutta uudelleen piristynyt Kalla. Viimeisen viiden kilometrin kierroksella Kalla repäisi ja ratkaisi mitalitaistelun edukseen. Niskanen teki erittäin hyvän suorituksen ja oli hienosti neljäs. Pientä jossittelua kuitenkin jäi. Olisiko kannattanut vaihtaa sukset 20 kilometrin kohdalla? Ja olisiko kannattanut jättää se vapaa 10 kilometriä hiihtämättä, että voimia olisi jäänyt tähän päätöslajiin hiukan enemmän? No, jossittelu on toisaalta turhaa, koska emme voi koskaan tietää, mitä yhden matkan väliin jättäminen tai suksien vaihto tänään olisi käytännössä tarkoittanut. Mitali jäi nyt 24 sekunnin päähän. Johaugista Niskanen jäi 1.55.

Niskasen takana Aino-Kaisa Saarinen oli lopulta seitsemäs eli hyvä suoritus häneltä, eroa voittajaan tuli lopulta 2.45. Riitta-Liisa Roponen ja Anne Kyllönen olivat pieniä pettymyksiä, Roposen sija oli 18., ero kärkeen 4.29, Kyllönen oli 21:s, ero keulaan 5.17.

Vaikeita vuosia tulossa

Naisten hiihdot on täällä nyt hiihdetty. Viestipronssin lisäksi henkilökohtaiset sijoitukset olivat 4, 4, 7, 7, 8, 8, 15, 18, 18, 19, 20, 20, 21, 22, 23 ja 34. Sijat kympin joukkoon toivat Kerttu Niskanen x 4, Aino Kaisa Saarinen ja Riitta Liisa Roponen kerran. Muun porukan paras sija oli siis 15. Naishiihdon nykymaajoukkueen takana ei näy isoja lupauksia, joten kun Saarisella ja Roposella on molemmilla ikää 36 vuotta, eivät he enää monta vuotta Suomea kannattele. Nytkin tämä konkarikaksikko oli esimerkiksi viestimitalin saavuttamisessa aivan olennainen lenkki. Onneksi meillä on sentään Kerttu Niskanen, enkä jaksa uskoa, että Krista Pärmäkosken heikko kausi saisi ensi vuonna jatkoa, kyllä hänellä edelleen valtava potentiaali on kropassaan. Uusiutumista silti kaivataan, mutta se tullee tapahtumaan vasta Lahden MM-kisojen 2017 jälkeen. Ketä uudet sankarit ovat ja kuinka heistä koulitaan tulevina vuosina mitat täyttäviä kansainvälisiä hiihtäjiä?

Herola ja Härtull tekivät loistokisan

Yhdistetyssä hiihdettiin tänään parisprintti. Ei ihan luonteva kilpailumuoto mielestäni yhdistettyyn. Vain 24 hyppyä mäestä oli melkoinen tynkäkilpailu. Hiihto-osuus ei tosin ollut yhtään hullumpaa seurattavaa, sillä kilpailu oli jännittävä. Suomi lähti kuudentena ladulle, mutta Ilkka Herola ja Jim Härtull hiihtivät todella hienosti ja viimeiseen vaihtoon Herola toi Suomen peräti neljäntenä. Härtull hiihti ankkuripätkän upeasti ja Suomi oli maalissa neljäs, mikä oli ehdottomasti yläkanttiin. Taakse jäivät mm Italia, Japani ja Itävalta. Suomen kaksikko hiihti kilpailun läpi 15 sekuntia nopeammin kuin voittaja Ranska! Vaikka ero pronssiin oli 45 sekuntia, oli suoritus erittäin hyvä ja tärkeä positiivinen potku suomalaisen yhdistetyn hiihdon tulevaisuudelle.

Myös taistelu voitosta oli hieno, kun Saksa ajoi Ranskan kiinni viimeisessä ylämäessä. Loppukirissä Jason Lamy Chappuis pystyi kuitenkin rypistämään paremmin ja vei Ranskan mestariksi ennen Saksaa ja Johannes Rydzekiä.

Mäkirintamalta ei mitään uutta

Mäkihypyn joukkuekilpailu on ollut yleensä yksi odotetuimmista suomalaisnäkökulmasta. Nyt odotukset ennen kilpailua olivat lähes nollissa. Suurmäen henkilökohtaisen kisan pisteynnäyksellä Suomi tulisi taistelemaan sijoista 8-10. Kun kahdeksan parasta meni toiselle kierrokselle, oli tavoite juuri ja juuri realistinen. Valitettavasti ainoastaan Jarkko Määttä onnistui, Lauri Asikainen, Ville Larinto ja Janne Ahonen epäonnistuivat kaikki raskaasti ja toinen kierros jäi haaveeksi. Taakse jäivät Sveitsi, Italia, Korea ja Ruotsi, joten hurrattavaa ei jäänyt. Vaikka suomalaisista kolme epäonnistuikin, silti toisen kierroksen paikka jäi ainoastaan muutaman pisteen päähän. Yhteenvetona Falunin kilpailut sujuivat mäkimieheltä rankasti alakanttiin.

Lex Hollon kaikki blogit täältä

Tuoreimmat aiheesta

Maastohiihto