Talven influenssaepidemian aikana liikkeellä on ollut uutta, muuntunutta A-influenssavirusta. Influenssarokotteen antama suoja voi olla uuden virustyypin vuoksi alentunut. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kuitenkin suosittaa rokotteen ottamista edelleen.
Influenssaepidemia jatkuu, mutta kauden huippuviikot ovat tämänhetkisten tietojen mukaan jo takana päin, THL:lta kerrotaan.
THL:n mukaan Suomessa jaettu influenssarokote tepsi kauden alkuvaiheessa jyllännyttä A-influenssavirusta vastaan suhteellisen hyvin, mutta tällä hetkellä rokotteen teho saattaa olla alentunut, sillä liikkeellä on A-influenssavirus, joka edustaa uutta geneettistä virusryhmää (3C.2a1).
Suurin osa tällä hetkellä tarkemmin tutkituista influenssaviruksista edustavat uutta versiota.
– Tämä perustuu otostyyppiseen arviointiin, mutta näyttäisi, että viime aikoina kiertäneet virukset pääsääntöisesti sijoittuvat uuteen geneettiseen virusryhmään, THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen kertoo.
Rokote kannattaa ottaa kaikesta huolimatta
THL:n rokotusohjelmayksikön ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan ei ole vielä täysin selvää, miten paljon viruksen muuntuminen on vaikuttanut influenssarokotteen tehoon. Arviot tehosta ovat kuitenkin jääneet tällä kaudella kauas viime vuoden lukemista.
THL:n mukaan influenssarokotteen teho laboratoriovarmistettua A-tyypin influenssaa vastaan on esimerkiksi yli 65-vuotiailla nyt vain hieman alle 26 prosenttia.
– Viime kaudella oltiin noin 50 prosentin rokotesuojassa. Onhan tuo lukema selvästi sitä alempi, Nohynek toteaa.
– Tiedämme, että A(H3N2)-viruksen aiheuttama tauti on etenkin vanhemmille ihmisille hankala tauti. En pysty kuitenkaan vielä arvioimaan, kuinka paljon rokotteen tehoon vaikuttaa se, että vanhemmat yleensä muodostavat vähemmän suojaa A(H3N2)-virusta kohtaan tai se, että liikkeellä on muuntunutta virustyyppiä.
Vaikka influenssarokote ei tarjoa tällä hetkellä välttämättä täydellistä suojaa virusta vastaan, kannattaa se silti ottaa, Ikonen muistuttaa.
– Siten voidaan estää vakavampia taudinkuvia. Kun sairastuu siitä huolimatta, että rokotteen olisi ottanut, tauti on yleensä lievempi. On myös mahdollista, että B-viruksen aiheuttama epidemia on vasta tuloillaan.
– Lisäksi, rokotevirus on harvoin täysin samanlainen tautia aiheuttavien kiertävien virusten kanssa, sillä influenssavirus on erittäin muunteleva.