Suomessa ei vielä voida huokaista, että tämän talven tavallista rajumpi influenssakausi olisi ohi. Ihmisiä tehohoitoonkin ajaneen influenssa A-viruksen huippu oli tammikuun lopussa, mutta nyt suomalaisia kaataa sänkyyn influenssa B-virus.
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkijan Niina Ikosen mukaan nyt näyttää kuitenkin siltä, että B-viruksen kohdalla tämä kausi on voimakkuudeltaan kohtalainen. Vielä ei voida sanoa, joko B-virukseen sairastuneidenkin määrä olisi kääntynyt laskuun.
THL:n tilastojen mukaan tällä influenssakaudella laboratoriovarmistettuja influenssa A -tapauksia on ollut noin 11 000. B-influenssavirukseen sairastuneita on varmistettu alle 2000.
Luvut ovat kuitenkin vain suuntaa-antavia, sillä suurin osa sairastuneista potee influenssan ilman lääkärissäkäyntiä. Sairastunut ei huomaa kumpi virus hänellä on, sillä oireet ovat hyvin samankaltaiset.
Pistettävä rokote ei suojaa B-virukselta Suomessa
Suurin osa influenssaan sairastuneista ei ole ottanut influenssarokotetta. Rokote on antanut hyvin suojan A-influenssavirusta vastaan, mutta rokotteessa ei ole mukana sitä B-viruksen kehityshaaraa, jota Suomessa on nyt liikkeellä.
Pienillä lapsilla tilanne on kuitenkin parempi, sillä heille annetussa nenäsumuterokotteessa on mukana molemmat B-viruksen kehityshaarat.
Nenäsumuterokotetta ei ole enää saatavilla eikä pistettävästä influenssarokotteesta ole tänä talvena enää juuri hyötyä Suomessa.
– Pistettävälle influenssarokotteelle voi kuitenkin olla vielä tarvetta, jos matkustaa Suomen rajojen ulkopuolelle. Monissa maissa jyllää se B-influenssaviruksen kehityshaara, johon Suomessa annettava rokote antaa suojan, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.
Ennaltaehkäisy vielä tärkeää
Koska epidemiakausi on vielä käynnissä, taudin tarttumista kannattaa yrittää ehkäistä. Influenssavirukset leviävät esimerkiksi pisaratartuntana sairastuneen henkilön yskiessä tai aivastaessa.
Tauti voi levitä myös sairastuneen koskettamilta pinnoilta kuten ostoskärryistä tai tietokoneen näppäimistä. Nenäliinoille ja käsien desifiointihuuhteille on vielä siis käyttöä.