Lumi ja Pyry ovat asuneet Ähtärissä nyt melkein kaksi vuotta. Tänä aikana ne ovat jo opettaneet paljon uutta sekä yleisölle että työntekijöille, kerrotaan Ähtärin eläinpuistosta.
Pandojen sijoittaminen Ähtäriin on osa laajaa Kiinan johtamaa pandojen suojeluohjelmaa. Hankkeessa on useita eri osa-alueita, kuten luonnonvaraisten pandojen elinympäristöön suojeluun tähtääviä toimenpiteitä, pandojen luontoonpalautukset sekä pandojen eläinlääkinnän ja terveydenhuollon kehittäminen.
Yksi erittäin tärkeä osa lajin suojelua on myös tarhaoloissa tapahtuva tutkimustoiminta.
Ähtärin Eläinpuisto osallistuu pandatutkimukseen kiinalaisen pandaorganisaation (CCRCGP) ja muiden yhteistyökumppanien kanssa. Tällä hetkellä länsimaisista kumppaneista tärkein on Gentin yliopisto, jossa työskentelevä tutkija Jella Wauters vieraili puistossa alkuvuodesta 2019.
Vierailun aikana kartoitettiin mahdollisuuksia osallistua yhteistyöhankkeeseen, jossa on mukana myös useita muita eurooppalaisia pandaeläintarhoja.
Kuluneen vuoden aikana pandahoitajien päivittäisiin tehtäviin onkin kuulunut ahkera virtsanäytteiden metsästäminen sekä tarkka kirjanpito eläinten käyttäytymisestä. Arvokkaat näytteet lähetetään analysoitavaksi pikakyydillä Belgiaan.
Loppuvuonna 2019 saavutettiin tärkeä etappi tutkimuksessa, kun Jella Wauters esitteli Chengdussa suuressa kansainvälisessä pandakonferensissa ensimmäiset tulokset, joihin myös Ähtärin Lumi-panda on antanut oman panoksensa.
Pyryn kohdalla pissanäyte saadaan yleensä ihan vain tarkkailemalla sen käytöstä ja kun se käy pissalla, hoitajat pyytävät sen toiseen tilaan voidakseen mennä ruiskun kanssa nappaamaan pissanäytteen lattialta.
Pyryltä otetaan näyte tai pari viikossa. Uroksen hormonitoiminnan vaihtelut eivät ole ihan yhtä nopeita kuin naaraalla, joten tämä määrä riittää.
Luminkin kohdalla voidaan tehdä tuolla tavalla, mutta lisäksi Lumi pissaa yleensä joko pyynnöstä tai oma-aloitteisesti tiettyyn paikkaan makuuhuoneessaan, josta näyte on helppo kerätä.
Määrästä riippuen se kerätään lattialta tai sitten lattiakaivosta, johon voidaan asentaa sinne valuvan näytteen pyydystävä muovikalvo.
Usein näyte on helpoin kerätä aamuisin, mutta mikä vaan vuorokauden aika käy. Lumilta yritetään saada näyte joka päivä, hormonikierron kriittisimpinä hetkinä jopa monta kertaa päivässä.
Pandat ovat sopeutuneet tähän oikein hyvin, se on niiden kannalta helppo homma. Joskus tosin hormonit hieman sekoittavat Lumin päätä, jolloin se ei oikein ole yhteistyöhaluinen ja se saattaa syödä, juoda ja pissata tavallista vähemmän. Silloin hoitajat joutuvat oikein tosissaan seurailemaan sen touhuja näytteen saamiseksi.
Tutkija Jella Wautersin tavoitteena on selvittää pandojen lisääntymiseen, hormonitoimintaan ja aineenvaihduntaan liittyviä mysteereitä, kuten löytää nykyistä parempia keinoja kiiman ja tiineyden seurantaan sekä synnytyksen ennakoimiseen.
Mitä paremmin pandojen fysiologiaa ja lisääntymiseen vaikuttavia tekijöitä tunnetaan, sitä enemmän keinoja meillä on myös tukea lajin menestymistä niin luonnon oloissa kuin ihmisen hoidossakin.
Tässä työssä yhteistyö on voimaa! Ähtärin Eläinpuiston väki haluaa kiittää lähestyvän joulun kunniaksi niin yleisöä, joka mahdollistaa tämän työn, kuin uskomattoman taitavia yhteistyökumppaneita CCRCGP:ssä, Gentin yliopistolla sekä muita kotimaisia ja kansainvälisiä yhteistyökumppaneita!
Mitä pandat tekevät jouluna? Voit katsoa sen pandalivestä 24/7!
Pandalive