Ähtärin pandatalon seinällä on iso monitori, jossa on valtavasti tietoa. On lämpötiloja, on tietoja ilmankosteudesta pandatalon eri tiloissa. Yksi näytöistä sijaitsee yleisön nähtävillä näköalatasanteella.
Video yllä: Supersuositussa pandalivessä voit tarkkailla pandojen elämää vuorokauden ympäri itsekin!
Kyseessä on täysin poikkeuksellinen tapa seurata Ähtärin uusien vetonaulojen, Lumi- ja Pyry-pandojen elinoloja. Kaikkialla maailmassa pandahoitajat haluavat tietää pandojen olosuhteista tarkkoja tietoja, mutta Suomessa asia on viety omalle tasolleen.
– Tällä seurantasysteemillä voimme tarkkailla koko ajan, että tilojen kosteus pysyy optimaalisena ja lämpötila pysyy oikeana, kertoo pandahoitaja Anna Palmroth.
– Monitorit kertovat myös bambuvaraston tilanteen, sillä on tärkeää, että siellä pysyy oikeat arvot.
Pandat syövät bambua keskimäärin 15-30 kiloa päivässä. Sitä on siis Ähtärissä runsaasti, ja sen varastoimisessa täytyy olla huolellinen. Pandahoitajan blogista voit lukea lisää tiloista, jonne eläinpuistovierailun aikana ei yleisö pääse!
Dataa koko lajin suojelemiseksi
Monitorit ja ainutlaatuisen seurantajärjestelmän on Ähtäriin toimittanut ympäristön ja teollisuuden mittausratkaisuista tunnettu Vaisala.
Vaisalan langaton viewLinc-järjestelmä monitoroi pandojen hyvinvointia vuorokauden ympäri.
Mittaustulosten toivotaan tuovan lisää tietoa pandojen lisääntymisestä tarhaolosuhteissa.
– Vaisalalle on suuri kunnia osallistua näiden arvokkaiden eläinten hyvinvoinnin turvaamiseen. Olemme iloisia siitä, että viewLinc-järjestelmän tarjoamia tietoja voidaan käyttää parhaimman mahdollisen elinympäristön varmistamiseksi pandapariskunnalle. Toivottavasti saatua dataa voidaan käyttää hyväksi myös koko lajin suojelemisessa, sanoo Vaisalan toimitusjohtaja Kjell Forsén yhtiön maaliskuussa julkaisemassa tiedotteessa.
Vaisalan asentama monitorointijärjestelmä koostuu viewLinc 5.0 -ohjelmistosta sekä langattomista dataloggereista. Tarkkojen mittaustietojen lisäksi monitorointijärjestelmä lähettää hälytyksiä henkilökunnalle, jos olosuhteet ylittävät ennalta määritellyt arvot.
Järjestelmä on asennettu Ähtärin eläintarhan Snowpanda-taloon ja pandojen ulkotiloihin. Tilat kattavat yhteensä noin 6400 m2. Vaisala toimitti taloon 10 dataloggeria, jotka mittaavat lämpötilaa ja kosteutta reaaliajassa. Muiden parametrien kuten esimerkiksi hiilidioksidipitoisuuden, tuulen ja sateen mittaaminen voidaan liittää järjestelmään myöhemmin.
1:21
Optimiolosuhteet pandavauvojen saamiseksi
Pandahoitajan mukaan järjestelmä auttaa eläimiä, mutta helpottaa myös työntekijöiden arkea.
– Kyllä muissakin eläinpuistoissa oloja tarkkaillaan, mutta meillä on menty askel pidemmälle, otettu suunta kohti nykyaikaisempaa tekniikkaa, Palmroth sanoo.
Kun Lumi tulee sukukypsäksi, alkaa Ähtärissä entistäkin mielenkiintoisemmat ajat. Pandahoitaja toivoo, että järjestelmät tuovat lisätietoa myös pandojen lisääntymiseen johtavista seikoista.
– Sukukypsäksi tuleminen tapahtuu aikaisintaan ensi keväänä, mutta siihen voi yhtä hyvin mennä vielä muutamia vuosiakin. Silloin tarkkailemme entistäkin tiiviimmin niiden käytöstä sekä otamme verinäytteitä.
Pandahoitajan työtehtäviin kuuluu pandojen tarkkailu monitorien lisäksi ihan paikan päälläkin päivittäin. Niiden käytöstä, painoa, silmiä ja korvia tutkitaan joka päivä, jotta poikkeaviin havaintoihin voidaan reagoida välittömästi.
– Koulutuksen kautta harjoittelemme seurantaan liittyviä toimenpiteitä, esimerkiksi verinäytteen ottoa. Tätä treeniä teemme useamman kerran viikossa, Palmroth kertoo.
1:54