Näin voit suojautua lintuinfluenssalta – katso koostetut ohjeet

Lintuinfluenssa leviää nyt poikkeuksellisen nopeasti. Onko meidän syytä huolestua kiihtyvästä lintuinfluenssasta? THL, Ruokavirasto ja Työterveyslaitos ohjeistavat, miten tartunnan voi parhaiten välttää.

Kuin paluu vuoteen 2003.

Vajaat kaksikymmentä vuotta sitten, Kaakkois-Aasiassa vuoden 2003 lopussa puhjennut ja sieltä Keski-Aasiaan, Lähi-Itään, ja Afrikkaan levinnyt ja ajoittain Euroopassakin esiintynyt H5N1-lintuinfluenssaepidemia vavisutti maailmaa. Suomeen pandemia ei laajamittaisesti levinnyt, mutta muualla se oli kuolettava. Jo tuolloin pandemian maihin matkaavia ohjeistettiin korostettuun huolellisuuteen.

Nyt lintuinfluenssa on palannut ryminällä otsikoihin, kun niin Suomesta, eri puolilta Eurooppaa ja Pohjois-Amerikasta on kuluneen vuoden ja kiihtyvissä määrin kesän mittaan raportoitu lintujen ja myös joidenkin nisäkäslajien sairastuvan ja kuolevan korkeapatogeenisen lintuinfluenssa A(H5) -viruksen takia. Nykyistä A H5N1 -virusta on esiintynyt Euroopassa vuodesta 2020, mutta nyt se tuntuu ottaneen vauhtia alleen. 

Selvitimme keskiviikkona julkaistussa artikkelissamme sitä, onko suomalaisten syytä huolestua kiihtyvissä määrin ilmenevästä lintuinfluenssasta.

Vaikka nykyisellään H5N1-virus ei tartu helposti ihmiseen eikä nisäkkäiden välisiä tartuntoja ole vielä havaittu, on Maailman terveysjärjestö WHO ilmaissut huolensa virusmuodon kehittymiskyvystä. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että pandemian riski lisääntyy, jos tartunta alkaa levitä nisäkkäiden välillä. WHO ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus seuraavat lintuinfluenssatilannetta yhteistyössä kansallisten viranomaisten kanssa.

Huhtikuussa WHO raportoi tapauksesta, jossa tartunnan saanut chileläinen 53-vuotias mies päätyi sairaalahoitoon. Selvitysten pohjalta pääteltiin, että mies oli saanut tartunnan saastuneesta ympäristöstä – korkeapatogeenista eli herkästi tautia aiheuttavaa H5N1-virusta oli havaittu aiemmin tämän asuinalueella ilmenneissä pelikaanien, pingviinien ja merileijonien influenssan aiheuttamien joukkokuolemien yhteydessä.

Kenenkään Suomessa ei ole tiedetä sairastuneen uuden variaation lintuinfluenssaan. Se on kuitenkin herättänyt huolta etenkin Pohjanmaalla, missä järven rannalta on löytynyt sadoittain kuolleita lokkeja. 

THL ja Työterveyslaitos ohjeistavat, miten tartunnan voi tehokkaimmin välttää. Myös WHO muistuttaa, että suojautuessa on vältettävä lintujen suosimia, mahdollisesti ulosteen saastuttamia alueita sekä sairastuneita eläimiä tai niiden ruumiita.

Näin voit välttää lintuinfluenssatartuntaa:

  • Tärkeintä on välttää koskemista kuolleisiin ja sairaisiin lintuihin tai muihin villieläimiin sekä niiden eritteillä tahriintuneisiin pintoihin
  • Jos joudut koskemaan kuolleisiin eläimiin, huolehdi hyvästä käsihygieniasta: suojaudu kertakäyttöisillä käsineillä ja niiden riisumisen jälkeen pese vielä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla ja/tai käytä käsihuuhdetta
  • Mikäli mahdollista, suojaudu maskilla tai hengityksensuojaimella ja suojalaseilla eläimen käsittelyn aikana ja hävitä suojaimet käytön jälkeen
  • Altistunut tai saastunut iho on desinfioitava alkoholipitoisella desinfektioaineella
  • Kun lintuinfluenssan viruskanta on sellainen, että se voi tarttua ihmiseen, tartunta on mahdollista silmien, suun tai hengitysteiden kautta – vältä siis saastuneiden alueiden ja asioiden koskemista, likaisin käsin syömistä tai tupakointia sekä kasvojen koskettelua
  • Vältä levittämästä ulostetta tai saastunutta pölyä tai vastaavaa siivotessasi – sulje pesuvälineet jätepussiin ja laita sekajätteisiin tai pese ne huolellisesti ja kuivata auringonvalossa
  • Älä käytä suojautumisvarusteita, kuten käsineitä, muihin tarkoituksiin – jos käsineillä on kosketettu likaista pesuvettä tai pesukohdetta, ne joko suljetaan jätepussiin tai pestään pesuaineella ja vedellä ensin ulkopinnalta käsineet kädessä ja sitten sisäpinnalta
  • Jos olet koskenut sairaaseen tai kuolleeseen eläimeen ja saat sen jälkeen hengitystie- tai neurologisia oireita, ole yhteydessä terveydenhuoltoon ja mainitse mahdollisesta altistumisesta.
  • Ilmoita luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista kunnan valvontaeläinlääkärille

       Lähteet: THL, Työterveyslaitos

 

Työterveyslaitoksen mukaan lintuinfluenssavirus voi säilyä hengissä päiviä ja jopa viikkoja linnun ulosteessa. Auringon valo ja kuumuus tuhoavat virusta, kun taas kylmä ilma voi pidentää sen elinaikaa.

Mikäli vaatteet saastuvat ulosteesta tai saastuneilta pinnoilta, laitos suosittelee tekstiilien pesua 60 asteessa.

Esimerkkejä lintuinfluenssan tartuntatavoista:

  • Eläviin tartunnan saaneisiin lintuihin, niiden ulosteisiin tai muihin elimistön nesteisiin tai eritteisiin koskeminen
  • Ilmassa leijuvan pölyä tai aerosolin, jossa on lintujen ulosteita tai muita elimistön nesteitä, hengittäminen
  • Linnut voivat myös aivastella sairaana ollessaan, mikä voi aiheuttaa pisaratartunnan
  • Saastuneen häkin, vajan tai muiden sairaiden lintujen käyttämien tilojen pintoihin koskeminen
  • Lintuinfluenssaan kuolleisiin lintuihin koskeminen

       Lähde: Työterveyslaitos

 

Ruokavirasto on perustanut ja jo laajentanutkin tartuntavyöhykettä lintuinfluenssan torjumiseksi. Alue kattaa tämän jutun julkaisuhetkellä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat. 

Vyöhykkeellä on kiellettyä pitää siipikarjaa ja vankeudessa pidettäviä lintuja ulkotiloissa, koskien myös luonnonmukaista tuotantoa.

Suomen Riistakeskus on myöntänyt lintuinfluenssan vuoksi suuren määrän poikkeuslupia lintujen tappamiseen. Asia selviää Riistakeskuksen verkkosivuilta.

Yhteensä lintuja saa tappaa lähes 10 000 yksilöä.

Kaatoluvat on myönnetty noin 450 turkistarhalle ja niiden välittömään läheisyyteen. Myönnetty poikkeuslupa on voimassa 26. heinäkuuta ja 31. heinäkuuta välillä.

Luvat on myönnetty tiettyjen lintulajien, kuten harmaalokin ja kesykyyhkyn ampumiseen. Riistakeskus perustelee päätöstä yleisen turvallisuuden ja kansanterveyden turvaamisella.

Uutta pandemiaa on odotettu

Virologian ja terveysalan asiantuntijat ovat osanneet odottaa uutta, mahdollisesti pandemiaa aiheuttavaa virusta jo muutamien vuosien ajan.

Ennen koronapandemiaa vahva arvio oli, että kyseessä olisi lintuinfluenssan aiheuttama tautiaalto, mutta kuten tiedämmekin, toisin kävi.

Influenssavirukset ovat tunnetusti aiheuttaneet useita pandemioita ihmisväestössä. Yksi kuuluisimmista on niin kutsuttu espanjantauti, joka ensimmäisen maailmansodan loppupuolella sairastutti jopa puolet maailman väestöstä ja tappoi eri arvioiden mukaan 30–100 miljoonaa ihmistä. Vuonna 2005 tutkijat onnistuivat selvittämään, että kyseessä oli lintuinfluenssan harvinaisen tappava alatyyppi H1N1.

Muistutuksena, että nykyisellään leviävä virus on H5N1-tyypin korkeapatogeeninen lintuinfluenssa.

Aiemmin lintuinfluenssaa esiintyi lintulajeissa ihmisten kausi-influenssan tapaan kausiluontoisesti. Ruokaviraston eläinten terveyden ja hyvinvoinnin osastojohtajana työskentelevä Terhi Laaksonen kommentoi aiemmin MTV Uutisille, että H5N1-kantaa on todettu maailmalla jo parinkymmenen vuoden ajan. Sittemmin taudin kausiluonteisuus on Laaksosen mukaan lieventynyt ja tautia todetaan linnuissa jatkuvasti.

Mikä lintuinfluenssa?

  • Lintuinfluenssa kattaa influenssa A -viruksen linnuille ominaiset alatyypit

  • Kyseessä monimuotoinen, erityisesti vesilinnuissa esiintyvä virusryhmä

  • Jaetaan taudinaiheuttamiskykynsä (linnuissa) tai HA-geenisekvenssin perusteella matalapatogeenisiin ja korkeapatogeenisiin viruksiin

  • Valtaosa alatyypeistä on matalapatogeenisiä viruksia eivätkä aiheuta linnuille sanottavia oireita

  • Kahteen alatyyppiin (H5 ja H7) kuuluu kuitenkin myös korkeapatogeenisiä viruksia, jotka voivat aiheuttaa vakavia lintuinfluenssaepidemioita ja suuria menetyksiä siipikarjataloudelle

  • Virus leviää etenkin linnun ulosteen mukana, esimerkiksi saastuneilta pinnoilta tai ympäristöstä

  • Tarttuu vielä huonosti ihmiseen johtuen lintusolun ja ihmissolun pintarakenteiden eroista – tartunnan voi kuitenkin saada infektoituneesta linnusta tai linnun ulosteella saastuneesta pinnasta

          Lähde: THL

 

Lue myös:

    Uusimmat