Syyhypunkki ei vain pure, vaan jää "taloksi". Ilman ihmistä se kuolee lopulta, mutta voiko syyhytartunnan saada vaikkapa uimahallin pukukaapista?
Syyhy leviää tällä hetkellä räjähdysmäisesti Suomessa. THL:n tilastojen mukaan vuonna 2023 syyhytartuntoja diagnosoitiin yli 37 000, kun vielä vuosien 2018 ja 2019 aikana syyhytartuntoja on tilastoitu vain alle 4 000.
– Syyhy johtuu pienestä syyhypunkista, joka tekee kodin ihon sisään, kuvailee ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Martta Jokinen Ihosairaalasta.
Lue myös: Ihotautilääkäri kertoo syyhyepidemian ydinongelmat – ratkaisuunkin liittyy vaaranpaikka
Punkki ärsyttää elimistöä ja laukaisee laajan ihottuman. Syyhy sijaitsee usein ranteessa, kämmenen ulkosyrjällä. Sormiväleistäkin se pitää.
– Se tekee pieniä, punaisia näppyjä. Jos oikein tarkkaan katsoo, ihon läpi voi kuultaa se käytävä, jonka se [punkki] sinne kaivaa. Eli sellaisia alle senttimetrin pituisia, vaaleita viivoja, Jokinen kuvaa.
Punkki ei vain pure, vaan jää "taloksi".
– Punkki kaivaa kodin ihon sisään ja munii sinne, Jokinen kuvaili Huomenta Suomessa ja sai juontajat huudahtelemaan inhosta.
Oletko koskaan nähnyt, miltä ikäviä oireita aiheuttava syyhypunkki näyttää? Juttu jatkuu videon alla.
0:26
Lue myös: TS: Fimea tutkii hevosen kutinavoiteen laillisuutta "Ei saa sivellä ihmisen iholle"
"Ei se ihan harmitonkaan ole"
Vaikka syyhy on vaivana inha, hengenvaarallinen ihmiselle se ei ole. Kutina voi kuitenkin pitää hereillä öisin, ja mikäli ihottumia raapii niin, että iho rikkoutuu, se voi tulehtua.
– Ei se ihan harmitonkaan ole, Jokinen kuvailee.
Ilman ihmistä syyhypunkki kuolee nälkään, mutta ei aivan heti.
– Varmasti se on elossa noin 1–3 vuorokautta. Kun annetaan siivousohjeita, viikko on sellainen, että voidaan luottaa siihen, että se on kuollut.
Pinnoillakin punkki siis voi viettää aikaa. Syyhyn saa toisesta ihmisestä, mutta entä uimahallin tai kuntosalin pukukaapista?
– Riski on tosi pieni. Tärkeimpiä lääkiksen oppeja on, ettei koskaan voi sanoa sadan prosentin varmuudella yhtään mitään, mutta hyvin, hyvin pieni riski on, että sen mistään pinnoilta saisi mukaansa, Jokinen vastaa.
"Siinähän se ongelma onkin, että jos sen saa hoidettua itseltään..."
Jos syyhyn saa, siitä kyllä pääsee eroon. Ongelma kuitenkin tulisi hoitaa tarpeeksi laajasti. Jos yhdellä perheessä on syyhy, kaikki pitäisi hoitaa samaan aikaan. Jos asutaan kahdessa taloudessa, molemmat tulisi hoitaa.
– Siinähän se ongelma onkin, että jos sen saa hoidettua itseltään, ei se mitenkään suojaa seuraavalta tartunnalta.
Miltä syyhy näyttää? Studiossa esiteltiin kuvia syyhystä. Mistä tietää, että kyse on syyhystä eikä luteista tai vain tavallisesta ihottumasta? Milloin pitää hakeutua lääkäriin? Tarttuuko syyhy koiraan? Katso koko keskustelu videolta jutun alussa.