Helsingin käräjäoikeus on kieltänyt väliaikaisella turvaamistoimella teho-osastojen lakkojen aloittamisen kolmen sairaanhoitopiirin alueella.
Kyse on hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin Kanta-Hämeen, Pohjois-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireihin kaavailemista lakoista.
Käräjäoikeuden päätöksistä kertoi keskiviikkona ensimmäisenä Yle ja sen jälkeen Helsingin Sanomat. Myöhemmin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti käräjäoikeudesta saamastaan päätöksestä.
Pohjois-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien johtajaylilääkärit vahvistavat tiedon STT:lle.
Sairaanhoitajia edustavan Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoo Twitterissä, ettei hän toistaiseksi kommentoi käräjäoikeuden ratkaisuja.
Lakko olisi alkanut ensimmäiseksi Kanta-Hämeessä
Tehyn ja Superin antama lakkovaroitus olisi koskenut ensimmäisenä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriä. Maanantaiksi 19.9. kaavaillun lakon oli määrä koskea Kanta-Hämeen keskussairaalan tehostetun hoidon yksikköä, käytännössä teho-osastoa.
– Se (käräjäoikeuden päätös) on potilasturvallisuuden kannalta todella hyvä ratkaisu, kommentoi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin vt. johtajaylilääkäri Juhani Grönlund STT:lle.
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriä koskevassa oikeuden päätöksessä käräjäoikeus kieltää miljoonan euron sakon uhalla Tehyä ja Superia aloittamasta lakkoa maanantaina 19. syyskuuta. Päätöksen mukaan hoitajajärjestöjen pitää myös ohjeistaa jäsenistöään pidättäytymään työtaistelutoimista.
Kanta-Hämeen jälkeen seuraavaksi lakko olisi alkanut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä tiistaina. Lakko olisi koskenut Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osastoa.
– Päätöksen myötä pystymme osaltaan turvaamaan tehohoidon sitä tarvitseville potilaille. Pidämme hyvin tärkeänä, että sopu tässä työtaistelukiistassa saavutettaisiin mahdollisimman pian, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo tiedotteessa.
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä lakon oli määrä alkaa 27. syyskuuta.
Eduskunta pui potilasturvallisuuslakia
Eduskunnassa on parhaillaan myös käsittelyssä hallituksen esitys potilasturvallisuuslaiksi. Lakiesityksen tarkoituksena on velvoittaa työntekijäjärjestöjä turvaamaan välttämätön sosiaali- ja terveydenhuolto työtaistelun aikana.
Lue myös: Potilasturvallisuuslaki herättää hoitajissa tunteita: "Korona-aikana olimme miltei Jumalasta seuraavia ja nyt kaikki ollaan valmiina vetämään vessanpöntöstä alas"
Eeva Lehtimäen kommentti: Tehyn poltetun maan taktiikka tekee tehohoitopotilaista työtaistelun pelinappuloita
*Päivitys kello 14.08: Juttua täydennetty kauttaaltaa ja lisätty muun muassa STT:n saamat vahvistukset oikeuden päätöksistä.