Sosiaali- ja terveysministeriö valmisteli viikonlopun aikana lakiluonnoksen potilasturvalaista, joka mahdollistaisi lakossa olevan hoitohenkilökunnan velvoittamisen välttämättömiin töihin. Lailla on tarkoitus turvata esimerkiksi tehohoidon toimivuus.
Lakihanke on aiheuttanut voimakasta vastarintaa hoitoalan ammattiliitoissa eli Superissa ja Tehyssä. Järjestöjen mukaan tehohoito ja muut kriittiset toiminnot on sairaanhoitopiireissä turvattu suojelutyöllä ja järjestöt pitävät potilasturvalakia yrityksenä murtaa laillinen lakko.
Eilen Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi vastustavansa lakihanketta ja samoilla linjoilla oli Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo.
Onko potilasturvalaki kaatumassa perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.)?
– En käyttäisi sanaa kaatumassa. Tilannetta lakkokentällä seurataan. Laki on luonnoksena valmiina ja nyt arvioidaan tilannetta, että tuleeko sosiaali- ja terveysministeriön eli käytännössä minun se antaa, Lindén pohti toimittajille eduskunnassa.
Päätös potilasturvalain käyttämisestä tehdään torstaina, jolloin valtioneuvosto on koolla istunnossaan.
Myös Lindén sanoo tekevänsä oman päätöksensä torstaina.
– Jos tilanne sitä edellyttää. Prosentteja (lain käyttämisen todennäköisyydelle) en pysty esittämään, hän toteaa.
Lindén kertoo saavansa jo tänään hoitotilanteesta kertovan raportin. Ministerin mukaan tilannetta selvittää jo riittävästi henkilöitä muun muassa Valvirassa, joten hän ei lämpene Antti Lindtmanin esittämälle ajatukselle ulkopuolisesta selvittäjästä, jotta kriittisestä hoitajatarpeesta saataisiin kaikkia tyydyttävä tilannekuva.
Toistaiseksi Super ja Tehy pitävät viranomaisten antamia tietoja väärinä, sillä järjestöjen mukaan suojelutyötä annetaan riittävästi. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä jotkut sairaanhoitopiirit puolestaan sanovat, että riskejä välttämättömässä hoitotyössä on havaittu.
Lindénin mukaan tilannetta tutkitaan huolellisesti.
– Nyt asiaa selvitetään virkavastuulla. Meillä on kymmeniä lääkäreitä ja juristeja selvittämässä tätä. En usko, että selvityshenkilöllä olisi saatavissa muuta oleellista irti aiheesta. Asia on minun mielestäni hoidossa. Työtä tehdään virkavastuulla, Lindén sanoo.
Asia on "monitahoinen"
Perhe- ja peruspalveluministeri ei halua ottaa kantaa siihen, jakaako potilasturvalaki pahasti Sdp:n eduskuntaryhmää.
– Ymmärrettävästi asia on monitahoinen, hän toteaa.
Sosiaali- ja terveysministeriö on korostanut, ettei potilasturvalaki murtaisi hoitajajärjestöjen lakkoa vaan turvaisi tietyt palvelut kaikissa tilanteissa.
Näihin välttämättömiin hoitoon kuuluvat tehohoito, mukaan lukien keskosten ja vastasyntyneiden tehohoito, päivystys, ensihoito, synnytykset, välitöntä hoitoa edellyttävät syöpätapaukset; sekä potilaiden hengen turvaamiseksi tai pysyvän vakavan vammautumisen estämiseksi välttämättä tarvittava hoito.
Lue myös: Puhelinvaihteet ja päivystysapu ovat ruuhkautuneet hoitajalakon aikana
6:13HUSin Mäkijärvi: Hoitajalakko uhkaa potilasturvallisuutta.