MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa keskiviikkona 1.3. aamuyöllä alkanuttaloinja-autolakkoa.
Keskiviikkoyönä kolmelta alkanut lakko vaikuttaa monen suomalaisen kaupungin liikenteeseen. Lakon on tarkoitus päättyä 10. maaliskuuta kello kolme aamuyöllä.
18.09: Linja-autoliikenteen ja huoltokorjaamoiden työriitaan ei sopua tänään
Linja-autoliikenteen ja huoltokorjaamoiden työriidassa ei tänään saavutettu sopua. Sovittelija Jukka Ahtela kirjoittaa Twitterissä, että työriidan sovittelua jatkettiin tänään rakentavalla mielellä.
Työriidan ratkomista on tarkoitus jatkaa huomenna aamupäivällä.
Osapuolina työriidassa ovat Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT sekä Autoliikenteen Työnantajaliitto ALT.
12.27: Finntraffic: Henkilöautoliikenne on ollut sujuvaa
Bussilakon ajan henkilöautoliikenne on ollut sujuvaa, kertoi liikenteenohjausyhtiö Fintraffic torstaina. Linja-autoalan lakko ei ole Fintrafficin mukaan juurikaan näkynyt maanteillä työmatkaliikenteessä.
Keskiviikon ja torstain henkilöautoliikenne on sujunut lähes normaalin arkipäiväliikenteen tapaan, ja työmatkaliikenteen määrissä on ollut vain hienoista kasvua.
Fintraffic muistutti kuitenkin, että ajoittaista jonoutumista voi paikoitellen syntyä ruuhkatunteina. Tästä johtuen lähipäivien liikkumiseen teillä on hyvä varata normaalia enemmän aikaa, ja omaa liikkumista on viisasta suunnitella etukäteen.
5.07: Linja-autoliikenteen ja huoltokorjaamoiden työriidan sovittelu jatkuu tänään
Linja-autoalan ja huoltokorjaamoiden työriidan sovittelua jatketaan tänään. Osapuolina ovat työntekijäliitto Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto (AKT) sekä Autoliikenteen Työnantajaliitto (ALT).
Sovittelija Jukka Ahtela kertoi sovittelun jatkumisesta eilen Twitterissä.
Tiistaina alkaneen bussilakon on määrä jatkua ensi viikon perjantaihin asti, elleivät osapuolet pääse sitä ennen sopuun.
Keskiviikko 1.3.2023
18.43: Talviloma saattaa vaikuttaa liikenteeseen maan keskiosissa
Työmatkaliikenteeseen ei syntynyt tänään aamulla tai iltapäivällä henkilöautojen ruuhkia alkaneesta bussilakosta huolimatta, Fintrafficin tieliikennekeskuksesta arvioitiin STT:lle tänään alkuillasta.
Junissa puolestaan oli aamulla hieman tavanomaista enemmän matkustajia, mutta ero normaaliin jäi pieneksi, kerrottiin VR:n operaatiokeskuksesta. Myös lähijunaliikenteen osalta päivä sujui normaaliin tapaan, eikä VR esimerkiksi lisännyt lähijunavuoroja.
– Odotettavissa kuitenkin on, että lähipäivinä kaukojunien täyttöasteet voivat nousta, kun tavallisesti bussilla matkustavat ihmiset matkaavatkin lähitöihin junalla, VR:n viestinnästä arvioitiin.
Niin ikään Helsingin seudun metroliikenne vilkastui tavalliseen arkiaamuun verrattuna vain paikoitellen ja vähän, arvioi Pääkaupunkiseudun kaupunkiliikenteen metron liikenteenohjaus.
Jonkin verran paikallis- ja kaukoliikenteen busseja oli liikenteessä lakosta huolimatta.
Helsingin tieliikennekeskuksen mukaan liikenne pääkaupunkiseudun teillä ja kaduilla jäi normaalin arkipäivän määriin.
– Mitään isoa ryöpsähdystä ei henkilöautoliikenteessä ole ruuhkan vuoksi näkynyt, tieliikennekeskuksesta sanottiin.
Tampereen tieliikennekeskuksesta kerrottiin, että siellä aamuliikenne oli bussilakon ensimmäisenä aamuna yllättävänkin rauhallista. Keskuksen mukaan Tampereen seudulla autojen määriä ovat saattaneet vähentää osaltaan talvilomat, joita vietetään maan keskiosissa tällä viikolla.
Myöskään Turun tieliikennekeskus ei havainnut päivän liikenteessä ruuhkia, vaan autoilijoita oli liikkeellä normaali arkipäivän vilkkaudella.
VR:n operaatiokeskus kertoi tänä aamuna, että sen ei ollut tarvinnut tuoda lisäkalustoa raiteille linja-autoalan lakosta huolimatta.
17.40: Iltapäiväruuhkassa rauhallinen tunnelma – "Vähän enemmän jalkaa toisen eteen"
MTV Uutisten toimittaja Pyry-Jukka Peltomäki raportoi iltapäiväruuhkasta kello viiden jälkeen iltapäivällä Helsingin Pasilta kauppakeskus Triplan edestä.
Paikka on liikenteen solmukohta, jossa asioi päivittäin 20 000–30 000 linja-auto-, juna- ja raitiovaunumatkustajaa.
Tilanne näytti rauhalliselta, ja raitiovaunut poimivat kyytiinsä matkustajia normaaliin tapaan.
MTV:n katugalluppiin osunut Juho kertoi, että hänet linja-autonkuljettajia koskeva lakko siirsi junamatkustajaksi ja jalankulkijaksi.
– Nyt on työpaikalle täytynyt kävellä. (Jos lakko jatkuu) voi olla, että jonkin etäpäivän joudun ottamaan – ja vähän enemmän jalkaa toisen eteen.
Ovatko sympatiat lakkoilijoiden puolella vai heitä vastaan?
– Eivät nämä ikinä mitään helppoja kysymyksiä ole. En ehkä lähde tässä ottamaan kantaa; puolensa ja puolensa, Juho totesi diplomaattisesti.
VR:n mukaan junissa liikenne on ollut vain tavanomaista vähän vilkkaampaa, mutta ylimääräiselle kalustolle ei ole ollut tarvetta.
3:00
15.12: Sadat lapset jäivät lakon takia koulukyydittä
Suomessa aamuyöllä alkanut bussilakko on aiheuttanut päänvaivaa kouluissa eri puolilla Suomea. Osassa maata kaupunkien järjestämät koulukyydit kulkevat normaalisti, mutta kaikkialla niitä ei ole onnistuttu järjestämään.
Esimerkiksi Kuopiossa arviolta 500–600 peruskoulun oppilasta on jäänyt ilman kaupungin järjestämää koulukuljetusta, sanoo kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen. Lakko vaikuttanee myös muihin bussilla kouluun kulkeviin oppilaisiin.
Lue lisää: Sadat lapset jäivät ilman koulukyytejä bussilakon takia
11.52: Bussilakko ei ruuhkauttanut työmatkaliikennettä
Työmatkaliikenteeseen ei syntynyt aamulla henkilöautojen ruuhkia, vaikka bussilakko alkoi tänään. Moni suomalainen näyttäisi jääneen linja-autoalan lakon alettua suositellun mukaisesti etätöihin, arvioitiin kolmesta Fintrafficin tieliikennekeskuksesta STT:lle ennen puoltapäivää.
Junissa puolestaan oli aamulla hieman tavanomaista enemmän matkustajia, mutta ero normaaliin jäi pieneksi, kerrottiin VR:n operaatiokeskuksesta. Niin ikään Helsingin seudun metroliikenne vilkastui tavalliseen arkiaamuun verrattuna vain paikoitellen ja vähän, arvioi Pääkaupunkiseudun kaupunkiliikenteen metron liikenteenohjaus.
Jonkin verran paikallis- ja kaukoliikenteen busseja on ollut aamulla ja aamupäivällä liikenteessä lakosta huolimatta.
8.32: Metroliikenne Helsingin seudulla alkanut ilman ruuhkia
VR:n operaatiokeskuksen mukaan junamatkustajia on ollut aamun junavuoroissa normaalimäärät, eikä VR:n ole tarvinnut tuoda lisäkalustoa raiteille linja-autoalan lakosta huolimatta.
Metroliikenne on niin ikään alkanut Helsingin seudulla ilman matkustajaruuhkia, kerrottiin Pääkaupunkiseudun kaupunkiliikenteen metron liikenteenohjauksesta.
8.00: Pääkaupunkiseudun työmatkaliikenteessä ei ruuhkaa
Aamun työmatkaliikenteeseen ei ole syntynyt henkilöautojen ruuhkia alkaneesta bussilakosta huolimatta. Moni näyttäisi jääneen lakon alettua suositellun mukaisesti etätöihin, arvioitiin kolmesta Fintrafficin tieliikennekeskuksesta STT:lle ennen aamukahdeksaa.
Helsingin tieliikennekeskuksen mukaan liikenne on pääkaupunkiseudulla normaalin arkipäiväaamun määrissä.
Tampereen tieliikennekeskuksesta kerrottiin, että myöskään siellä ei liikenne ole vilkasta vaan yllättävänkin rauhallista.
Turun tieliikennekeskus ei ole sekään havainnut aamuliikenteessä henkilöautojen määrän tuntuvaa kasvua.
Liikenteen sujuvuutta on auttanut osaltaan se, että ajokeli on laajalti hyvä ja pääteiden pinnat kuivat.
7.56: Pääkaupunkiseudun junaliikenteessä on syytä varautua ruuhkaan
Helsingin rautatieasemalta raportoivan MTV:n toimittajan Janne Ahjopalon mukaan junaliikenteessä on syytä varautua aikamoiseen ruuhkaan.
2:12
7.49: Vaikutukset näkyvät pahiten pääkaupunkiseudulla
Lakon vaikutukset näkyvät pahiten pääkaupunkiseudulla, jossa lakko on pysäyttänyt suurimman osan bussiliikenteestä. Kaukoliikenteeseen vaikutus sen sijaan ei ole niin suuri.
Helsingin Seudun liikenne tiedottaa verkkosivuillaan, että bussiliikenteessä normaalisti liikennöidään Tammelundin Liikenne Oy:n, Åbergin Linja Oy:n, Taksikuljetus Oy:n, Nurmijärven Linja Oy:n, V-S Bussipalvelut Oy:n, Harri Vuolle Oy:n, Bus Travel Oy Reissu Ruotin ja Tilausliikenne Nikkasen liikenne.
Metro, ratikat ja lähijunat kulkevat bussiliikenteen ensimmäisen työtaisteluviikon aikana pääpiirteissään normaalisti. Junaliikenteessä on kuitenkin 1.3. alkaen voimassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka voi aiheuttaa yksittäisten lähtöjen perumisia.