Lotta Backlund kehottaa kirjassaan Sano kyllä! ihmisiä reippauteen. Hänen mukaansa täydellinen elämänmuutos lähtee siitä, että ihminen sanoo kyllä.
Lotta Backlund tunnetaan niin koomikkona, juontajana, kolumnistina, media-alan ammattilaisena kuin poliittisena erityisavustajanakin. Todellisuudessa hän toivoisi tittelinsä kuitenkin olevan "reipas ihminen".
– Mä olen aina halunnut olla reipas ihminen, Backlund sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Hänelle reippaus on tarmokkuutta ja toimeen tarttumista, riuskaa tekemistä ilman tekosyitä. Reippaus ei vaadi erityislahjoja, rahaa tai aikaa. Se on vain asenne, joka auttaa eteenpäin.
Backlundin mukaan jokainen ihminen on yhden askeleen päässä täydellisestä elämänmuutoksesta.
– Se on se, että sanoo kyllä.
Lue myös: Etkö pääse pahoista tavoistasi? Psykologin mukaan tämä kikka helpottaa elämäntapamuutoksia
Mitä enemmän tekee, sitä enemmän oppii
Backlundin oma elämä on malliesimerkki reippauden ja myöntymisen merkityksestä. Hän lähti tekemään stand up -komiikkaa kokeilumielessä. Myös kirjoittaminen lähti omasta innosta – aluksi teksteistä ei edes maksettu, mutta nyt kyllä maksetaan.
– Mitä enemmän sä teet, sitä enemmän sä opit ja sen paremmaksi sä myös muutut.
Pari vuotta sitten Backlund oli jälleen uuden edessä. Hän oli ollut seitsemän vuotta samassa työpaikassa televisioyhtiössä, kun sai Helsingin pormestarilta Jan Vapaavuorelta puhelun. Vapaavuori pyysi Backlundia poliittiseksi erityisavustajakseen.
Backlund tarttui tarjoukseen ja otti sapattivapaata televisioyhtiön kehitys- ja myyntityöstä.
– Oli jännä nähdä, millaiset tehot ihmisestä lähti, kun alkoi tekemään jotain, mistä ei ymmärtänyt alkuun yhtään mitään, Backlund sanoi lähetyksessä.
Palattuaan vanhaan työpaikkaansa, jossa Backlund osasi jo kaiken, ajatus epämukavuusalueelle menemisestä alkoi kutkuttamaan.
Backlund ei keksinyt tähän muuta tapaa kuin irtisanoutua työstään.
Sano kyllä kutkuttaville asioille
Backlund kokee, että hänen urapolkuaan ja päätöksiään on yhdistänyt yleinen reippaus ja uteliaisuus – sekä tietenkin uskallus sanoa kyllä.
Hän rohkaisee ihmisiä sanomaan kyllä asioille, jotka samanaikaisesti herättävät sekä kiinnostusta että pelkoa. Monesti ihminen saattaa vaistomaisesti kieltäytyä tällaisista asioista, mutta Backlundin mukaan haasteita päin pitäisi mennä.
– Asioita, joista on kiinnostunut, mutta joihin päätyy sanomaan ei, niin sellaisiin pitäisi sanoa kyllä.
Jos sen sijaan asia on ärsyttävä eikä vie eteenpäin tai tekemistä on liikaa, voi hyvillä mielin sanoa ei.
– Se, että on reipas ja sanoo kyllä, ei tarkoita, että on joku yleinen nakkikone tai yleisorja työpaikalla [...] vaan sitä, että sanot kyllä niille asioilla, jotka kutkuttelee, mutta vähän kauhistuttaa, Backlund sanoi.
Hän uskoo, että kaikki olisivat onnellisempia, jos olisivat reippaita.