Elina Hirvosen uusin romaani on kiinnostava kuvaus perheestä, joka kohtaa tragedian.
Kirja: Kun aika loppuu
Kirjailija: Elina Hirvonen
Kustantaja: WSOY
Helmiä: 3
Kenelle: Perhesuhteista ja ihmismielen mustista sopukoista kiinnostuneelle.
Lukiessamme uutisia kouluampumisista ja muista terroriteoista, joissa väkivalta ja tappaminen kohdistuvat mielivaltaisesti valikoituihin ihmisiin, mietimme yleensä uhrien perheitä ja hätää. Unohdamme tekijän perheen ja läheiset. Elina Hirvosen romaanissa Kun aika loppuu, katsotaan tragediaa tekijän läheisten näkökulmasta. Miltä tuntuu, kun oma perheenjäsen tekee pahaa?
Laura ja Eerik tekevät paljon töitä, haluavat työllään ratkaista maailman ongelmia. Perheeseen syntyy tytär ja poika. Aava on kuin enkeli, kiltti ja vaivaton. Ja sitten syntyy poika Aslak, jonka kanssa kaikki ei olekaan niin helppoa. Eikä muutukaan helpoksi, vaikka vanhemmat niin toivovat. Jokainen perheessä yrittää selviytyä omalla tavallaan. Ja perheenjäsenet ajautuvat toisistaan etäälle ”kotona leijuva apea hiljaisuus oli niin tukahduttavaa, että olin aamusta iltaan väsynyt.”
”Aslakista olin ollut huolissani aina. Aavan silmistä näki heti millä tuulella hän oli, Aslakin silmistä ei nähnyt mitään. Aslak oli kuin tiivis pakka ohuenohutta kangasta, joka hajoaisi heti, jos sitä yritti avata. Hänessä oli monta kerrosta sisäkkäin, päällimmäisenä vetäytyvä, mutta ulkoa opitulla tavalla hyvin käyttäytyvä poika ja sen alla jotain, mitä kukaan ei voinut nähdä.”
Lapset ovat aikuisia, Aava on ottanut etäisyyttä perheeseensä tekemällä uraa avustuslääkärinä ulkomailla. Sitten Aslak tekee jotain peruuttamatonta, joka muuttaa elämän suuntaa ja saa Lauran ja Aavan muistelemaan menneisyyttään.
Elina Hirvosen kirja kuvaa tarkkanäköisesti perhesuhteita, lasten näkökulmaa, vanhemmuuden karikkoja. Aihe on kiinnostava ja kirjassa on paljon myös yhteiskunnallista pohdintaa. Kirja soljuu eteenpäin ja raskaasta aiheesta huolimatta perusvire ei ole liian ahdistava, enemmänkin pohdiskeleva. Jotain loppukaneettia jään kuitenkin odottamaan, mitä tapahtui ja miksi. Kirja kertoo miten tilanteeseen päädyttiin, mutta ei mitä sen jälkeen tapahtui. Mieleen jää huoli henkilöiden kohtalosta, mutta se olisi varmaan toinen tarina.