Tutkijat löytäneet elinikää dramaattisesti pidentävän lääkkeen – koehiiriä kutsutaan jo "supermallimummoiksi"

Tutkijat tekivät kokeita hiirillä, joita he kutsuivat lääkkeen vaikutuksen myötä "supermallimummoiksi" niiden "nuorekkaan" ulkonäön takia.
Brittiläisten MRC Laboratory of Medical Sciencen ja Imperial College Londonin ja Singaporessa sijaitsevan Duke-NUS Medical Schoolin tutkijat tekivät kokeita hiirillä, joita he kutsuivat lääkkeen vaikutuksen myötä "supermallimummoiksi" niiden "nuorekkaan" ulkonäön takia.Medical Research Council Laboratory of Medical Science
Julkaistu 21.07.2024 18:17
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Tutkijat ovat kehittämässä lääkettä, joka voi tähänastisten eläinkokeiden perusteella pidentää elinikää jopa 25 prosentilla. Tutkijat toivovat lääkkeen hidastavan myös ihmisten ikääntymistä.

Asiasta kertovan BBC:n mukaan tutkijat tekivät kokeita hiirillä, joita he kutsuivat lääkkeen vaikutuksen myötä "supermallimummoiksi" niiden nuorekkaan ulkonäön takia.

Lääkettä saaneet hiiret olivat BBC:n mukaan terveempiä ja vahvempia ja sairastuivat vähemmän syöpiin kuin ne hiiret, jotka eivät lääkettä saaneet.

Lääkettä testataan jo ihmisilläkin. Sitä ei kutenkaan vielä tiedetä, vaikuttaako se ikääntymistä hidastavasti myös ihmisiin.

Interleukiini 11 kääntää biologisia kytkimiä

Brittiläisten MRC Laboratory of Medical Sciencen ja Imperial College Londonin sekä Singaporessa sijaitsevan Duke-NUS Medical Schoolin tutkimusryhmä tutki kokeessa proteiinia nimeltä interleukiini 11.

Sen pitoisuudet kasvavat kehossa ihmisen ikääntyessä. Se lisää tulehdusta ja tutkijoiden mukaan "kääntää biologisia kytkimiä", jotka säätelevät ikääntymisen tahtia.

Ihmiskehon varhaisen kehityksen kannalta interleukiini 11 on tärkeä proteiini. Se vaikuttaa muun muassa hampaiden syntyyn.

Lue myös: Jättitutkimus selvitti, pidentävätkö monivitamiinit elinikää – tässä tulos

Turkkikin parani

Tutkijat tekivät hiirillä kaksi koetta.

Ensimmäisessä tuotettiin geneettisesti muunnettuja hiiriä, jotta ne eivät pystyisi tuottamaan interleukiini 11:tä.

Toisessa 75 viikon ikäisille hiirille (vastaa suunnilleen 55-vuotiasta ihmistä) annettiin säännöllisesti lääkettä, joka poisti interleukiini 11:n niiden elimistöstä.

Nature-aikakauslehdessä julkaistut tulokset osoittivat, että hiirten elinikä piteni 20–25 prosenttia kokeen ja sukupuolen mukaan.

Vanhat laboratoriohiiret kuolevat usein syöpään, mutta niillä hiirillä, joilta interleukiini 11 puuttui, tautia esiintyi tutkijoiden mukaan paljon vähemmän.

Lisäksi koehiirien lihasten toiminta parani, ne olivat hoikempia, niillä oli terveempi turkki ja ne saivat paremmat pisteet monissa haurautta kuvaavissa mittareissa kuin verrokkieläimet.

kuntoilevat vanhukset

"Supermallimummolääkettä" testataan jo ihmisillä. Sitä ei kutenkaan tiedetä vielä, vaikuttaako se ikääntymistä hidastavasti myös ihmisiin. Kuvituskuvan kuntoilijat eivät liity tutkimukseen.

Lue myös: Suomalaistutkimus: Liikunta ei välttämättä pidennäkään elinikää

"Yritän olla innostumatta liikaa"

Yksi kokeeseen osallistuneista tutkijoista, Stuart Cook, kuvasi tuloksia BBC:lle uskomattomiksi.

– Yritän olla innostumatta [niistä] liikaa, koska ne kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta.

Hän sanoi olevansa ehdottomasti sitä mieltä, että lääkettä kannattaisi kokeilla myös ihmisellä.

Hän myös väitti, että jos lääke ihmisillä toimisi, hän oli valmis ottamaan sen itsekin.

Lue myös: Tutkimus suitsuttaa planetaarista ruokavaliota: Pidentää elinikää ja on ympäristöystävällinen

Monta avointa kysymystä

Yksi suuri avoin kysymys on BBC:n mukaan vielä se, että jos lääke toimii ihmisellä, ovatko sen sivuvaikutukset siedettäviä.

Cookin mukaan tähän mennessä saadut tiedot viittaavat siihen, että lääke on turvallinen käyttää.

Sheffieldin yliopiston tuki- ja liikuntaelimistön ikääntymisen professori Ilaria Bellantuono kuvaa BBC:lle tietoja vakuuttaviksi.

Hän sanoi kuitenkin, että monenlaisia ongelmia on vielä olemassa.

Hänen mukaansa jo kustannustenkin takia on mahdotonta ajatella esimerkiksi sitä, että jokaista yli 50-vuotiasta hoidettaisiin loppuelämän.

Lue myös: Minkä ikäinen on keski-ikäinen? Vastaus ei välttämättä miellytä

Tuoreimmat aiheesta

Lääketiede