Luulitko, että talvirenkaiden vaihtaminen riittää? Jos et tee lisäksi tätä muutosta, niin jätä auto suosiolla kotiin

1:25imgMusta jää on yksi autoilijan pahimmista vihollisista. Videolla kerrotaan, millaisissa paikoissa tulee olla syksyisin erityisen tarkkana.
Julkaistu 24.10.2021 10:59

Ville Järveläinen

Autoliitto muistuttaa tiedotteessaan, että renkaidenvaihto on ensiarvoisen tärkeä toimenpide talven lähestyessä, mutta ei suinkaan ainoa tapa, jolla haastavampiin keleihin tulee varautua.

Marraskuun alusta alkaen talvirenkaiden käyttö on pakollista, jos sää- tai keliolosuhteet sitä edellyttävät. Toki talvirenkaat, niin nastat kuin nastattomat, saa tarvittaessa vaihtaa alle aiemminkin.

Talvikelit ovat saavuttaneet jo pohjoisemman Suomen, mutta renkaat tulisi vaihtaa myös etelämpänä – etenkin, jos on liikenteessä myöhään illalla, yöllä tai varhain aamulla.

Lue myös: Talvirenkaiden aika on nyt – älä lykkää vääjäämätöntä, jos et halua päätyä otsikoihin

Kesärengas on suunniteltu kesäkäyttöön. Se on kumiseokseltaan kovempi ja runkorakenteeltaan jäykempi kuin talvirengas. Kesärenkaiden pito alkaa heikentyä lämpötilan laskiessa suurin piirtein seitsemän asteen alapuolelle. Etelä-Suomessakaan ei siis kannata jäädä odottelemaan varsinaisia pääkallokelejä, vaan toimia jo nyt.

– Jos tien pinnalla on lunta tai jäätä ja siellä ajetaan kesärenkailla, auto lähtee helposti ja varoittamatta luistoon, jonka pysäyttäminen on käytännössä mahdotonta, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa tiedotteessa.

Kuljettaja talviajomoodiin

Autoliitto muistuttaa, että talvirenkaat eivät takaa erinomaista pitoa. Pohjoismaisten talvirenkaiden ominaisuudet on optimoitu oikeasti talvisille keleille, joten ne eivät ole parhaimmillaan ajettaessa vielä usein päivisin esiintyvissä jopa yli kymmenen asteen lämpötiloissa tai vesisateessa.

Kesärengasta velttorunkoisempi, talvipitoon optimoidusta pehmeästä kumiseoksesta valmistettu talvirengas saattaa yllättää kuljettajan käytöksellään lämpimänä syyspäivänä. Erityisesti ääritilanteissa talvirenkaan ohjautuvuus on tällaisessa kelissä kesärengasta epätarkempi ja jarrutusmatka pidempi.

– Kuljettajan tulisikin asettaa itsensä talviajomoodiin talvirenkaiden vaihdon myötä. Kunnon turvavälin pitäminen edellä ajavaan ja ennakointi ovat entistä tärkeämmässä roolissa, Vesalainen toteaa.

Vesalaisen mukaan on kuitenkin huomattavasti turvallisempaa vaihtaa talvirenkaat ajoissa alle ja huomioida lämpiminä päivinä renkaan ominaisuudet kuin osua kesärenkailla syksyn ensiliukkaille.

Lue myös: Yllättävän monella on vaikeuksia arvioida, milloin talvirenkaat tulisi vaihtaa – joka toinen haikailee vanhan systeemin perään

Lähde: Autoliitto

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne