Maailman väkiluku on nyt ylittänyt 8 miljardin ihmisen rajapyykin, arvioi YK. Väestöräjähdystä ei kuitenkaan ole luvassa, vaan maapallon väkiluvun odotetaan pikemminkin lähtevän laskuun vielä tämän vuosisadan aikana.
Samaan aikaan kun väestö kasvaa ja kuluttaa yhä enemmän, niin ilmastonmuutos ja sen mukanaan tuomat ääri-ilmiöt uhkaavat ruoantuotantoa maailmassa.
Hallitsematon väestönkasvu onkin ollut jo vuosikymmenten ajan tulevaisuuden uhkakuva monille, mutta onko tämä uhkakuva todellinen? Mihin maapallon väestönkehitys on menossa ja riittääkö tämä maapallo meille kaikille?
Väestöliiton väestöntutkimuslaitoksen johtaja Anna Rotkirch rauhoittelee huolestuneita MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.
– Väestömäärän kasvua ei enää aja syntyvyys. Jos viime vuosisadalla puhuttiin väestöräjähdyksestä, niin nyt tilanne on muuttunut. Monet pelästyvät kahdeksasta miljardista, mutta sanoisin, että huolenaihe on turha, hän sanoo.
Yhä useampi elää pidemmän elämän
Rotkirchin mukaan tällä hetkellä maailman väkiluvun kasvu ei enää johdu suoraan syntyvyydestä, vaan pikemminkin siitä, että meitä ihmisiä on elossa yhä enemmän yhtäaikaisesti. Samaan aikaan kun elämme pidempään, niin yhä useampi lapsi kasvaa turvallisesti aikuiseksi ja saa omia lapsia.
Syntyvyys onkin ollut lähes koko maailmassa laskussa ja perheiden lapsiluvut ovat tulleet alaspäin. Maapallon väestömäärän odotetaan siis kääntyvän pian laskuun ja rohkeimpien arvioiden mukaan sellainen voisi tapahtua jo seuraavien vuosikymmenten aikana.
– Kesti vain 11 vuotta, kun menimme 7 miljardista ihmisestä 8 miljardiin ihmiseen maapallolla. Jos nykyradalla mennään, me emme ole 11 vuoden päästä seuraavassa miljardissa, hän sanoo.
Syntyvyys on kuitenkin edelleen korkeaa Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa ja joissain Aasian maissa ja juuri nämä maat ovat niitä, jotka ratkaisevat sen, milloin maapallon väestönkasvun piikki taittuu.
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
– Maailma menee tällä hetkellä hyvin eritahtisesti väestömuutoksessa. Joissain paikoissa muutos on edennyt oletettua nopeammin. Esimerkiksi Vietnamissa, Thaimaassa ja Intiassa syntyvyys on laskenut ja elinajanodote pidentynyt oletettua nopeammin, Rotkirch toteaa.
Suuri vaikutus tilanteeseen on myös naisten kouluttautumisella, oikeanlaisella seksuaalikasvatuksella ja tasa-arvon edistämisellä.
Jos taas puhutaan ilmastonmuutoksesta ja maapallon kantokyvystä, niin Rotkirchin mielestä ei pitäisi takertua ihmisten lukumäärään, vaan pikemminkin konkreettisiin toimiin.
– En katsoisi tässä asiassa määrää, vaan katsoisin jokaisen hiilijalanjälkeä - ja sehän vaihtelee. Jos Afrikassa syntyy paljon lapsia, niin ne vauvat eivät ole niitä, jotka tuottavat hiilijalanjälkiä. Me olemme nyt jo ilmastokriisissä ja riippumatta siitä miten väestöennusteet toteutuvat, meidän on ratkaistava ilmastokriisi nyt.