Maapallon pyöriminen on kiihtynyt siinä määrin, että tiedeyhteisö pohtii jo yhden sekunnin poistamista aikaa mittaavista atomikelloista.
Sekunnin poistamisella aikaa mittaavat laitteistot saataisi vastaamaan paremmin, Maapallon pyörimiseen liittyvää todellista vuorokauden kestoa.
Asiasta kertovan Daily Mailin mukaan Maapallon pyöriminen on tällä hetkellä nopeinta 50 vuoteen. Tämän vuoksi yhden päivän pituus on todellisuudessa hitusen vähemmän kuin atomikellojen mittaama vuorokausi.
Tiedeyhteisössä väitellään nyt niin kutsutun “negatiivisen karkaussekunnin” ottamisesta käyttöön. Tällöin atomikelloja siirrettäisi yksi sekunti taaksepäin. Tällaista toimenpidettä ei ole toistaiseksi koskaan jouduttu tekemään.
Sen sijaan “viralliseen” aikaan on lisätty vuodesta 1970 lukien karkaussekunteja yhteensä 27 kertaa. Toisin sanoen atomikelloihin on lisätty kulloisenakin kertana yksi sekunti.
Aiempina vuosikymmeninä Maapallon like on ollut hieman atomikellojen ilmoittamaa vuorokautta hitaampaa, jolloin planeettamme vuorokausi on todellisuudessa vienyt hitusen kauemmin kuin 24 tuntia.
Viime vuodesta lukien trendi on kuitenkin kääntynyt toisin päin, ja Maapallo on kiihdyttänyt pyörimisnopeuttaan.
Tavan kansalaiselle Maapallon nopeudella ei liene kovin suurta merkitystä. Heinäkuun 19. päivä vuonna 2020 mitattiin mittaushistorian lyhin päivä. Tuolloin Maapallon täysi kierros vei 1.4602 millisekuntia alle 24 tuntia. Vuorokauden kesto puolestaan on 86 400 sekuntia.
Ennen viime kesää, edellinen mittaushistorian lyhin päivä oli tapahtunut vuonna 2005. Tuo lukema on sittemmin rikottu jo lähes 30 kertaa Maapallon nopeuden kiihdyttyä viime aikoina.
Tällä hetkellä päivät ovat keskiarvojen perusteella noin 0,5 millisekuntia 24 tuntia lyhempiä.
Aiheesta kertoi aiemmin Suomessa Tekniikan Maailma.