MTV Uutiset selvitti, minkälaisia komplikaatioita synnytyksessä tapahtuu ja kuinka kohtalokkaita ne voivat olla. Hengenvaaralliset tilanteet synnytyksessä ovat Suomessa onneksi harvinaisia.
Yleisimpänä synnytyskomplikaationa äideillä ovat eriasteiset repeämät ja verenvuoto. Kansainvälisesti eniten äitikuolleisuutta aiheuttava komplikaatio on verenvuoto, käy ilmi Helsingin yliopistoon tänä vuonna valmistuneesta lääketieteen kandidaatti Sabine Greusin tutkielmasta.
Verenvuodon esiintyvyys on lisääntynyt tutkielman mukaan kehittyneissä maissa – lääketieteen edistysaskeleista huolimatta. Syihin palataan myöhemmin tässä artikkelissa.
Suomessa äiti kuolee hyvin harvoin verenvuotoon. MTV Uutiset pyysi HUSista tietoa äideille riskialttiista komplikaatioista. Vastauksia antoi synnytysten ja naistentautien päivystystoiminnan linjajohtaja, ylilääkäri Aydin Tekay.
– Verenvuodon lisäksi kouristelu voi olla vaarallista. Lapsivesiembolia on harvinainen komplikaatio, jossa synnyttäjän verenkierto romahtaa ja hyytymisjärjestelmä häiriintyy. Hartiadystokiassa lapsen hartiat jäävät kiinni synnyttäjän lantioon pään syntymän jälkeen.
Sabine Greusin laatiman tutkielman mukaan merkittävimmät synnytyksen jälkeisen vuodon aiheuttajat ovat kohdun supistusheikkous, synnytyskanavan repeämät, raskauskudoksen jääminen kohtuun sekä verenvuotohäiriöt. Suomessa ei kuitenkaan ole tutkielman mukaan raportoitu yhtään synnytyksen jälkeisen verenvuodon vuoksi tapahtunutta kuolemaa vuosina 2011–2020.
Äitien kuolemia aiheuttavat Suomessa yleensä erilaiset verisuonitukokset, kuten laskimotukokset ja keuhkoveritulppa. Muita kuolinsyitä ovat raskausmyrkytys ja kohdun ulkoiseen raskauteen liittyvä vuoto. Äidillä voi lisäksi olla taakkanaan muuta sairastelua, mikä yhdessä synnytyksen kanssa koituu kohtalokkaaksi.
Lue myös: Heikki menetti synnytyksessä vaimonsa
Merkittävä verenvuoto tarkoittaa yli litraa verta
HUS Naistenklinikan ja Espoon sairaalan alatiesynnytyksistä marraskuussa 2021 kootun tutkimusaineiston mukaan merkittävä verenvuoto – yli litra verta – todettiin joka viidennellä synnyttäjällä. Asiasta kerrotaan Sabine Greusin tutkielmassa.
Synnytyksen jälkeinen verenvuoto katsotaan poikkeavaksi, kun se ylittää puoli litraa synnytyksessä tai litran vuorokauden sisällä synnytyksestä. Tutkielman mukaan synnytyksen jälkeisen vuodon määrää arvioidaan vielä nykyisinkin yleisimmin silmämääräisesti, vaikka se on mittausmenetelmänä epätarkka.
Ensisynnyttäjillä merkittävää verenvuotoa todettiin enemmän kuin uudelleensynnyttäjillä. Ensisynnyttäjät tarvitsivat useammin oksitosiinia synnytyksen aikana, välilihan leikkausta sekä imukuppiavusteista vauvan ulosauttoa. Heille tuli myös enemmän vaikeita repeämiä kuin uudelleensynnyttäjille.
Esimerkiksi vauvan vetäminen ulos imukupilla voi lisätä verenvuodon riskiä.
Keskimäärin 2–3 naista kuolee Suomessa vuosittain raskauteen tai synnytykseen liittyviin syihin, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen marraskuussa 2024 julkaisemasta tutkimusraportista. Vuonna 2004 kuolintapauksia oli peräti seitsemän. Äitiyskuolemat ovat yleisimpiä yli 40-vuotiailla ja vähintään kolmatta kertaa synnyttävillä.
Merkittävää osaa synnytyskomplikaatioista ei valitettavasti voida ylilääkäri Aydin Tekayn mukaan mitenkään ennakoida.
– Vakavat synnytyksen aikaiset hätätilanteet ovat onneksi kyllä harvinaisia. Sen vuoksi HUSissa ammattilaiset harjoittelevat niiden hoitoa simulaation avulla. Järjestämme säännöllisesti simulaatioharjoituksia vakavista synnytyskomplikaatioista.
Lue myös: Näin raskaus muuttaa naisen aivoja
Synnyttäjät iäkkäämpiä ja ylipainoisempia
Suomessa syntyy yhä vähemmän lapsia ja synnyttäjät ovat yhä iäkkäämpiä. Vuonna 2023 kaikkien synnyttäjien keski-ikä oli 31,8 vuotta – ensisynnyttäjien 30,2 vuotta. Synnyttäjistä ylipainoisia on 27,7 prosenttia ja lihavia 19,5 prosenttia.
Jo yli viidennes synnytyksistä päätyy nykyisin keisarileikkaukseen.
– Yleisesti ottaen komplikaatioille altistavat muun muassa synnyttäjän ikä, ylipaino, ensisynnytys ja sikiön liiallinen kasvu, kertoo Tekay.
Muita riskitekijöitä ovat Sabine Greusin tutkielman mukaan aiempi keisarileikkaus sekä käynnistetty ja pitkittynyt synnytys.
Laajemmin tarkasteltuna Suomessa on vuosina 2013–2022 kuollut kaikkiaan 72 naista raskaana ollessaan tai vuoden kuluessa synnytyksestä. Tähän lukumäärään on laskettu kaikki kuolinsyyt, kuten muun muassa murhat, tapot ja muut tahalliset pahoinpitelyt.
Suomeen syntyy yhä vähemmän lapsia. Vuonna 2023 Suomessa syntyi 43 705 lasta, mikä on yli kolme prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022.
Lue myös:
Historiallisen moni synnytyksistä päätyi viime vuonna keisarinleikkaukseen
Lohjan sairaalan synnytysosaston siirtoa valmistellaan jo joulukuulle
Katso myös: Heikki Leivo menetti Saara-vaimonsa synnytyksessä
3:51Heikin vaimo, Oiva-vauvan äiti