Maarit sai lopullisen avun kivuliaisiin suolisto-ongelmiin suolihuuhtelusta

Kovat vatsakivut ja verenvuoto suolistossa piinasivat Maaritia, kunnes hän alkoi syödä uudella tavalla ja käydä säännöllisesti suolihuuhtelussa.

Maarit Lipsasen vatsavaivat alkoivat hyvin pienenä.

– Vanhemmat ovat kertoneet, että minua vietiin kipujen takia yölläkin sairaalaan. Kaikki kaali- ja uppopaistetut ruoat sekä leivät olivat kiellettyjä. Silti minut saatettiin pakottaa syömään koulussa vaikka maksastroganoffia, minkä vuoksi jouduin kotiin kesken päivän, Maarit kertoo.

Ilmavaivat, turvotus ja kivut ylä- sekä alavatsassa eivät ottaneet loppuakseen.

– Suoleni toimi todella huonosti, ja sitä tähystettiin moneen kertaan. Minulla todettiin paha laktoosi-intoleranssi, mutta kivut eivät helpottaneet edes laktoosia välttämällä.

Suolta lyhennettiin leikkauksessa

Aikuisiällä Maaritin peräsuolen alueelta valui usein verta. Hänellä diagnosoitiin paksusuolen haavainen tulehdus.

– Suoli kouristeli, kramppasi ja oli erittäin kivulias.

1990-luvun alussa tilanne meni niin pahaksi, että Maarit joutui sairaalahoitoon. Paksusuoli oli haavoilla, ja sen seinämää jouduttiin kaapimaan.

– Myös pieni pätkä peräsuolestani lyhennettiin leikkauksessa. Olin sairaalassa lähes viikon. Lääkäri sanoi, että jos hän vielä näkee minut kymmenen vuoden sisällä näissä merkeissä, hän laittaa pussin mahaani, Maarit kertoo.

Ainut neuvo leikkauksen jälkeen oli välttää punaista lihaa.

– Ja sitä minä noudatin kahdeksan vuotta. Mutta edes se ja edelleen jatkunut laktoosin välttäminen eivät helpottaneet ongelmia.

Syömistavat menivät uusiksi

Vuosituhannen loppupuolella Maarit luki lehdestä Montignacin ruokavaliosta ja osti siitä kertovan kirjan.

– Se kolahti. Söimme ennen todella harvoja aterioita. Nyt nautimme pääateriat neljän tunnin välein, ja proteiinipitoisia välipaloja siinä välissä. Jätimme perunat, pastat, palsternakat, sokerit, karkit, leivät, hedelmät, mehut ja valkoiset jauhot pois. Lisäsimme laadukkaita vihanneksia, kalaa, broileria, juustoja ja hapanmaitotuotteita. Ennen kaikkea otimme käyttöön suomalaiset metsämarjat!

– Jokaisella pääaterialla pitää olla vähintään kolmea eriväristä vihannesta, ei pelkästään tomaattia ja kurkkua. Käytämme tuoresalaatteja, joissa on paljon yrttejä, versoja ja ituja. Syömme siemeniä, pähkinöitä ja manteleita. Peruna ei ole enää pääruoka-aine: sillä herkutellaan kesäisin tai jouluna kalojen kanssa, Maarit selittää.

Uuden ruokavalion aloittamisen jälkeen Maaritin ei ole enää tarvinnut syödä laktoosittomia tuotteita. Kahdesti diagnosoitu laktoosi-intoleranssi vain hävisi. Myös ainainen väsymys väistyi, ja yöunet lyhenivät noin puolellatoista tunnilla.

Suolihuuhtelu normalisoi elämän

Kaikesta huolimatta edes ruokavalion muutos ei parantanut täysin suolen toimintaa.

– Peräsuolen alueelta vuosi edelleen säännöllisesti verta. 45 ikävuoteni aikana näitä vaivojani on tutkittu niin paljon, ettei siitä ole jaksanut pitää edes lukua.

Elämä normalisoitui vasta, kun Maarit meni ensimmäistä kertaa colonic-hoitoon eli suolihuuhteluun vuonna 2003.

– Ruokavalio oli kyllä parantanut suolen toimintaa, mutta ei yhtä loistavasti kuin suolihuuhtelu. Elämäni muuttui paljon laadukkaammaksi, Maarit iloitsee.

Ennen niin säännöllisiä verenvuotoja ei ole ilmaantunut suolihuuhteluiden aloittamisen jälkeen kuin kerran.

– Kuittasin silloin kiireessä lounastauon täytetyllä bagelilla, ja vielä toisellakin. Verenvuoto kesti puolitoista viikkoa ja muodostui niin valtavaksi, että lopulta oli pakko mennä tähystykseen.

Tapauksen jälkeen ongelmia ei ole ollut.

– Leipää en silti voi syödä, tai vuoto alkaa vuorokaudessa. Onneksi luonnosta saa paljon parempia herkkuja: menkää ihmeessä kaikki metsiin keräilemään marjoja!

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat