Suolihuuhtelu – osa normaalia terveydenhoitoa?

Maarit Lipsanen tekee yrityksessään asiakkaille suolihuuhteluita. Hän sanoo, että ulkomailla hoito kuuluu jo ihmisten arkeen.

– En tiedä mitään hoitoa, joka olisi ravinnon lisäksi yhtä iso panostus terveyteen kuin suolihuuhtelu. Hyvinvoinnin perustana on suoliston hyvä bakteerikanta – se, ettei siellä seiso kuukausia vanhaa jätettä, jonka muodostamat haitalliset aineet leviävät ympäri kehoa.

Näin sanoo yrittäjä ja colonic-terapeutti Maarit Lipsanen. Colonic-terapia on kansainvälinen nimi suolihuuhtelulle, joka tarkoittaa paksusuolen puhdistamista suodattimien läpi puhtaalla vedellä.

– Tarkoituksena on poistaa paksusuolesta kaikki jäte. Suolihuuhtelu aktivoi myös kuona-aineiden poistumista kehosta, Lipsanen sanoo.

Yhdistys kouluttaa

Suomessa suolihuuhteluja tekevät yksityiset yrittäjät. Suomen Colonicyhdistys ry:ssä jäseniä on vajaat parikymmentä.

– Ilman terveydenhoidon pohjakoulutusta colonic-terapeutiksi haluavalla on edessään runsaasti opiskelua. Esimerkiksi lähi- ja sairaanhoitajan, lymfaterapeutin, fysioterapeutin ja hierojan koulutukset antavat tarvittavat tiedot anatomiasta, fysiologiasta, tautiopista ja hygieniasta.

Käytännön koulutuksen colonic-terapeutin työhön antavat yhdistyksen valitsemat kouluttajat. Yhdistys on kouluttanut suolihuuhtelijoita myös helsinkiläiseen kuntoutussairaalaan.

– Siellä colonic-laitetta käytetään ilmeisesti tapauskohtaisesti vaikka vain yhden kerran vatsan toiminnan parantamiseksi. Yksityisillä colonic-terapeuteilla hoidot kestävät pidempiä jaksoja.

Normaalia ulkomailla

Lipsanen sanoo, että suolihuuhteluita on tehty ties kuinka kauan.

– Muistan nähneeni suolihuuhtelukannun ja -letkuja jo omilla isovanhemmillani. Jotkut tekivät siihen aikaan hoidon itse itselleen, toisilla kävi hoitaja.

Suolihuuhtelut yleistyivät toisen maailmansodan jälkeen, kun colonic-laitteet keksittiin. Suomeen ensimmäiset suolihuuhtelulaitteet tuotiin 1970-luvun loppupuolella Virosta.

Hoidon suosio alkoi todella nousta 2000-luvun alussa.

– Siihen vaikuttaa muun muassa se, että hoitoon ulkomailla tottuneet paluumuuttajat ovat alkaneet käyttää palveluita Suomessa, Lipsanen sanoo.

Ulkomailla suolihuuhtelu onkin ollut jo kauan yleisempää ja suositumpaa kuin Suomessa.

– Yhdysvalloissa on arviolta noin 6 000 suolihuuhtelijaa. Siellä colonic-hoito on ymmärtääkseni osa normaalia elämää ja terveydenhoitoa, ei mitään tavatonta "hui kauheeta", Lipsanen sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Maarit Lipsanen

Lue myös:

    Uusimmat