Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK on järjestänyt mielenilmauksia useilla paikkakunnilla kertoakseen maataloustuottajien ahdingosta.
Maatalousyrittäjien kyky tehdä tulosta on heikentynyt jo pitkään, siksi tarina kuulostaa tutulta. Tänä vuonna heikentyneen pohjan päälle tuli kustannusten nopea nousu ja huono sato.
Sikatilalliset ahtaalla
Maatalouden heikko kannattavuus yhdistää kaikkia tuotantosuuntia, mutta erityisen hankala on sikapuolella. Kiina on vähentänyt merkittävästi tuontiaan Euroopasta, mikä tarkoittaa, että markkinoilla on runsaasti sianlihaa, jolle ei tahdo löytyä ostajaa. Samaan aikaan kulutustottumukset ovat kulkeneet poispäin sianlihasta.
– Sikatilallisten tilanne on todella hankala, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Huonon kesän jäljiltä tiloilla on pulaa rehusta, jonka hinta on noussut. Samaan aikaan on osunut myös energian hinnannousu ja koneiden sekä koneenosien kallistuminen.
– Tämä vuosi iski tsunamin lailla, kuvailee Marttila maataloustuottajien tilannetta.
Markkinat tai valtio apuun
Maataloustuottajat, teollisuus ja kauppa tarvitsevat toisiaan, mutta tuotteiden myynnistä syntyvä voitto ei tunnu jakautuvan reiusti.
–Saan 3,70 euroa kilolta, kertoo kauhavalainen pihvikarjan kasvattaja Jaakko Isomäki.
Kuluttajalle Isomäen tilan parhaat tuotteet maksavat useita kymmeniä euroja kilolta.
Alkutuottajat vaativatkin nyt kuluttajan maksaman hinnan tasaisempaa jakoa koko tuotantoketjun kesken.
– Markkinataloudessa kustannusten siirtäminen hintaan kuuluu asiaan, siksi markkinoiden on kannettava vastuunsa ja oikaistava tilanne, vaatii maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.
– Kun katsoo kaupan tekemää tulosta, niin kyllä tuottajaa harmittaa, kommentoi puolestaan MTK:n Marttila.
Ministeri Leppä sanoo katsovansa tilannetta hetken.
– Jos tuottajahinnat nouse, puuttuu lainsäätäjä peliin.