Espoolaisrouva jonotti rokotukseen, mutta ei saanutkaan odottamaansa piikkiä. MTV Uutiset oli paikalla todistamassa tilannetta.
Marianne Wallenius oli varannut ajan koronarokotukseen perjantaiksi ja saapui paikalle Espoon Metro-areenalle. Kun Wallenius pyydettiin rokotuspisteeseen verhon taakse, hän saikin kuulla hoitajalta, että hänelle ei anneta rokotetta.
– En saanut rokotetta. Minulla on koronan sairastamisesta niin vähän aikaa, että laskennallisesti minulla on vasta-aineet puolen vuoden päähän. Silloin ei kuulemma voi rokottaa. En tiennyt ollenkaan tällaisesta ehdosta.
Wallenius on siis jo sairastanut koronaviruksen aiheuttaman taudin. Se oli raju koettelemus.
– Mulla se oli kova. Sairastin kaksikymmentä päivää, ja olin viisitoista päivää siitä kovassa kuumeessa. Pystyin olemaan kotona, enkä joutunut sairaalaan. En vertaisi koronaa flunssaan – se on aivan erityyppinen.
Vaikka rokotus ei tällä kertaa onnistutkaan, Wallenius ei lannistunut, vaan tulee uudestaan paikalle juhannuksen jälkeen.
Yksittäiset ikäihmiset ovat kieltäytyneet ottamasta Astra Zenecaa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen linjauksen mukaisesti Astra Zenecaa annetaan Suomessa ainoastaan 65–69-vuotiaille.
Uutisointi Astra Zenecan aiheuttamasta veritulppariskistä on saanut osan ikäihmisistä välttämään kyseisen lääkefirman rokotetta.
Esimerkiksi Espoossa on ollut päivittäin yksittäisiä tapauksia, joissa ikääntyneet rokotettavat ovat kieltäytyneet Astra Zenecan tuotteesta.
Yllätyksenä rokotevalmisteen ei pitäisi rokotuspaikalla tulla, sillä potilas saa tavallisesti tietää jo ajanvarausta tehdessään, mitä rokotetta hän saa.
– Meillä on yksittäisiä tapauksia ollut, että vaikka potilaan rokotusaika on varattu yksikköön, jossa Astra Zenecaa rokotetaan, hän on hakeutunut toiseen yksikköön, jossa rokotetaan Pfizer Biontechin rokotteella, paljastaa Espoon kaupungin johtava ylilääkäri Anu Mustakari.
Lue myös: Infektioylilääkäri pitää hallituksen exit-suunnitelmaa realismin rajoissa: "Merkittävin riski olisi uusi, selvästi uhkaava varianttivirus"
Näissä tilanteissa henkilöstö on joutunut käymään keskustelun rokotettavan kanssa, että rokotevalmistetta ei ole mahdollista omatoimisesti vaihtaa.
– Keskustelut ovat yleensä johtaneet siihen, että noin puolet väärälle asemalle hakeutuneista potilaista ovat ottaneet Astra Zenecan rokotteen.
Tilanteet eivät ole ajautuneet tiukoiksi tai uhkaaviksi ainakaan Espoossa.
– Olemme alusta asti panostaneet siihen, että aulahenkilöstö on riittävä ja meillä on vartijoita ja Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoistyöntekijöitä tukemassa rokotustoimintaa, kertoo Mustakari.
THL: Astra Zenecaan suhtaudutaan suotta epäilevästi
Pääosin suomalaiset ovat ottaneet Astra Zenecan rokotteen hyvin vastaan. Tämänhetkisen tiedon mukaan hyödyt ovat suuremmat kuin haitat.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen perjantaina antaman lausunnon mukaan Astra Zenecan rokotteeseen suhtaudutaan epäilevästi turhaan.
Jos kaikki olisi mennyt suunnitellusti, koronan sairastanut Marianne Wallenius olisi saanut perjantaina Pfizer Biontechin rokotteen. Astra Zeneca olisi mietityttänyt Walleniusta.
– Astra Zenecaa en haluaisi ottaa, koska minulla on hyytymisgeeni, joka on on aiheuttanut minulle veritulppia. Siksi olisin ehkä pohtinut ottamista.
Wallenius ei kuitenkaan osaa sanoa olisiko hän kieltäytynyt Astra Zenecasta, jos sitä olisi tarjottu.
– Vaikea sanoa, koska minulla on kuitenkin lääkitys hyytymiseen. En tiedä. Ehkä olisin tarvinnut lisää tietoa.
Katso videolta, kuinka Marianne yllättyi rokotuspaikalla!