Marinin mukaan Haavisto voi toimia ulkoministerinä esitutkinnan aikana – "Luottamusta on yhä"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo eivät näe estettä sille, että ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) toimii tehtävässään valtakunnansyyttäjän esitutkinnan aikana.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta päätti keskiviikkona pyytää valtakunnansyyttäjää käynnistämään esitutkinnan ulkoministeri Pekka Haavistoa koskevassa ministerivastuuasiassa. Valiokunnan päätös oli yksimielinen.

– En sanoisi, että sillä olisi vaikutusta hallituksen työskentelyyn, pääministeri Sanna Marin arvioi toimittajille Berliinissä.

Ohisalon mukaan Haavistolla on hänen luottamuksensa.

– On hyvä että ammattisyyttäjä selvittää asian perin pohjin. Tämä on kaikkien oikeusturvan kannalta hyvä asia, Ohisalo sanoi eduskunnassa.

Kymmenen opposition kansanedustajaa perussuomalaisista, kokoomuksesta ja kristillisdemokraateista jätti joulukuussa muistutuksen, jossa pyydettiin perustuslakivaliokuntaa tutkimaan Haaviston toimien laillisuus Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisasiassa.

He halusivat selvityttää Haaviston toimet

Kalle Jokinen (kok.), Veijo Niemi (ps.), Tom Packalén (ps.), Mari Rantanen (ps.), Jari Ronkainen (ps.), Wille Rydman (kok.), Kari Tolvanen (kok.), Sari Tanus (kd.), Heikki Vestman (kok.), Jussi Wihonen (ps.)

"En näe tässä mitään lainvastaista"

Perustuslakivaliokunta katsoi esitutkintakynnyksen ylittyneen opposition muistutuksen yhden asiakohdan osalta. Valiokunta kiinnitti huomiota kysymykseen, miksi Haavisto halusi siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin.

Valiokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan keskeinen kysymys on, oliko Tuomisen siirrossa kysymys rangaistuksesta tai kostosta, jollainen ilmaus myös nousi käsittelyssä esille.

– Tässä on kysymys siitä, mikä oli Haaviston vaikutin tässä asiassa toimia. (...) Oliko tarkoitus päästä eri mieltä asiasta olleesta virkamiehestä eroon siirtämällä hänet toisiin tehtäviin, Ojala-Niemelä sanoi.

Ojala-Niemelän mukaan perustuslakivaliokunnan esitutkintapyyntö ei ole kannanotto sen puolesta, että Haavistoa koskeva asia tulisi saattaa valtakunnanoikeuden käsiteltäväksi, vaan kantaa siihen voidaan ottaa vasta esitutkinnan valmistuttua.

Esitutkinnan valmistumisen jälkeen asia palautuu perustuslakivaliokuntaan, joka antaa asiasta mietintönsä eduskunnan täysistunnolle, joka puolestaan päättää mahdollisesta syytteen nostamisesta Haavistoa vastaan. Mikäli eduskunta päättää nostaa syytteen, käsitellään syyte valtakunnanoikeudessa.

Toistuvista pyynnöistä huolimatta Haavisto ei halunnut kommentoida perustuslakivaliokunnan päätöstä STT:lle.

Ilta-Sanomille Haavisto sanoi katsovansa, että hän voi toimia ulkoministerinä esitutkintaprosessin ajan, koska hänen mukaansa asiassa ei ole tapahtunut rikoksia.

– En näe tässä kyllä mitään lainvastaista, Haavisto sanoi.

KRP asialle?

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen arvioi, että esitutkinta voi kestää syksyyn. Arvio on alustava, koska Toiviainen ei ole vielä saanut perustuslakivaliokunnan päätöstä asiassa.

Kun päätös on saapunut, Toiviainen toimittaa sen esitutkintaviranomaiselle eli poliisille, joka hoitaa esitutkinnan. Siitä, tuleeko esitutkinta tehtäväksi keskusrikospoliisiin vai muualle, ei ole Toiviaisen mukaan vielä ratkaisua.

– Uskoisin, että he varmasti pyrkivät heti aloittamaan – mutta voi se syksyynkin mennä, koska ehkä täytyy kuulla moniakin henkilöitä. Yleensä siihen aina jokunen tovi menee. Ei varmasti ihan ensimmäisen parin kuukauden aikana valmistu, Toiviainen pohdiskeli STT:lle.

Se, että perustuslakivaliokunta päätti rajata esitutkintaa koskevan pyyntönsä yhteen kysymykseen, voi Toiviaisen mukaan nopeuttaa ja helpottaa esitutkintaa.

Lue myös:

    Uusimmat