Marjayrittäjillä todellinen kauhukesä: Satoa ovat kurittaneet sään ääri-ilmiöt, eläimet, poimijapula – ja pian koittaa uusi vitsaus: "Tämä on yksi pahimmista, ellei jopa pahin vuosi"

2:06img
Julkaistu 28.07.2020 08:19
Toimittajan kuva

Keimo Lehtiniemi

keimo.lehtiniemi@mtv.fi

Kuluva vuosi on ollut marjayrittäjille täynnä haasteita. Vaikeiden sääolojen lisäksi viljelijöitä kuritti vielä vaikea poimijapula.

– Tämä on yksi pahimmista, ellei jopa pahin vuosi, huokaa pitkän linjan marjayrittäjä Ismo Ruutiainen Kiteeltä.

Kauhujen vuosi alkoi jo talvella ennen kuin kesän sadosta oli aavistustakaan. Monilla tiloilla oli pahat talvivauriot, ja myös myyrät tekivät tuhojaan.

– Kesän lista on pitkä. Ensin tuli pitkä kuivuus, sitten kuumuus sadonkorjuun alkuvaiheessa. Sitten kurittivat väärään aikaan osuneet kovat sateet, joita on koettu nyt sadonkorjuun loppuvaiheessa. Ja lisää on kuulemma tulossa, tuskailee Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton puheenjohtajana toimiva Ruutiainen.

Lue myös: Hillat mätänevät metsään – Marjayrittäjä: Päätös thaimaalaisten marjanpoimijoiden maahantulon sallimisesta tuli liian myöhään

Rastaat herkuttelivat

Kuiva alkukesä toi marjatiloille vielä uuden yllätyksen ja odottamattoman vitsauksen.

– Tuli pahat rastasvauriot. Rastailla ei ollut matoja tai muuta ruokaa, kun oli kuivaa, ja niin ne söivät mansikkaa ihan hurjana.

Jo aiemmin keväällä iski korona.

– Kaiken päälle vielä tämä poimijapula, joka on koskettanut lähes kaikkia marjatiloja, Ruutiainen listaa vuodenkierron vaikeuksia.

Lue myös: Marjasato on parhaimmillaan, mutta poimijat loistavat poissaolollaan – suomalaisia houkutellaan nyt metsään: "Olisi hyvien lisäansioiden mahdollisuus"

Sateista miljoonavahingot

Viime viikon kaatosateet tekivät pahaa jälkeä mansikka-alueen pohjoisreunalla Keski-Suomen korkeudelta alkaen.

Pahiten kärsivät Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Kainuu, jossa pääsadon poiminta oli kesken sateiden alkaessa.

Myös Etelä-Suomessa vahinkoja tuli keväällä istutetuilla alueilla.

– Arviolta kaksi miljoonaa kiloa mansikkaa tuhoutui. Jos sen laskee rasiahinnalla, vahinkoa tuli lähes 20 miljoonaa euroa.

Sateet olivat rankkoja ja ne osuivat mansikkapelloille herkkään vaiheeseen.

– Viljelykset olivat pari, kolme päivää yhtä soittoa märkänä. Solukko marjoissa oli hiukan jo pehmentynyt ja se ei enää kestä tämmöistä jatkuvaa vesiliuotusta, Ruutiainen murehtii.

Vadelmasato on vielä lupaava

Parhaillaan marjatiloilla poimitaan vadelmaa. Se tuo ainakin osalle viljelijöistä pientä lohtua.

– Meillä on aika hyvä sato tulossa. Marjaa on paljon ja se on hyvälaatuista, vahvistaa marjayrittäjä Elli Ruutiainen.

Lähipäiville on kuitenkin luvattu uusi vitsaus. Rankkasateiden ennustetaan tuovan paikoin jopa koko heinäkuun sademäärää vastaavan määrän vettä.

– Se on uhka vadelmalle, joka on tosi herkkä marja, Ruutiainen pelkää.

Tuoreimmat aiheesta

Marjat