Markus Leikolan kolumni: Näihin maihin koronapandemia ei ole levinnyt – mutta jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta…

1:32img
Wuhan avattiin tällä viikolla 76 sulkupäivän jälkeen.
Julkaistu 18.04.2020 14:28

MTV UUTISET

Koronapandemia on levinnyt maailman kaikkiin kolkkiin vain muutamassa kuukaudessa. Miljoonat ovat sairastuneet, maailmantalous syöksyy, lentoliikenne on lähes lakannut ja miljardien ihmisten elämänpiiri on supistunut välttämättömään. Jopa Amazonian sademetsien eristyneimpien heimojen keskuudessa on nähty ensimmäiset koronakuolemat, kirjoittaa Markus Leikola kolumnissaan.

Mutta aivan kuten Asterix-sarjakuvissa suurennuslasin avulla näkyvä pieni gallialaiskylä piti puoliaan mahtavassa Rooman valtakunnassa, on maapallollakin vielä muutama koronavapaa vyöhyke.

Pitäisikö meidän olla kateellisia näille loistavasti menestyneille valtioille, joissa ei ole sen enempää kammottavaa tautia kuin inhottavia elämän hidasteitakaan? Otetaanpa tarkemman luupin alle torjuntatoimissaan erinomaisesti menestyneet valtiot.

"Moni ei vaihtaisi koronapaniikkiaan elämään isoveljen valvonnassa"

Pohjois-Korea on näistä suurin. Ehkä moni ei sittenkään vaihtaisi muutaman viikon kestänyttä koronapaniikkiaan jatkuvaan 24/7 elämään ison veljen valvonnassa, kurissa ja nuhteessa sekä nälässä ja puutteessa.

Samaan sarjaan kuuluvat listan kakkonen ja kolmonen, Keski-Aasian Tadžikistan ja Turkmenistan. Näissäkään diktatuureissa ei kannata vihjata Suuren Johtajan kuullen, että on hiukkasen kuumetta ja yskittää. Suurilla Johtajilla on paitsi paljon korvia kaikkialla, myös keinonsa pitää huoli, että kukaan ei kuule valitustasi.

Nelosena on Lesotho, kääpiövaltio, jota ympäröi joka puolelta Etelä-Afrikan tasavalta. Vaikka Etelä-Afrikkaan on kerääntynyt suurin osa mustan Afrikan vauraudesta, ei Lesotho ole päässyt siitä osalliseksi.

Neljäsosa väestöstä on HIV-positiivisia ja talous romahtanut jo ajat sitten niin, että asiantuntijat ovat suositelleet koko valtion lakkauttamista ja liittämistä osaksi isoa naapurimaataan – jossa koronavirus leviää vauhdilla niin, että maassa on poikkeustila.

Lesothossa taas ei ole lainkaan testauskapasiteettia. Niin että nollana on ja pysyy. Se siitä nollalukemasta sielläkin.

"Nämä valtiot saattavat hävitä kartalta ennen kuin epidemia ennättää niihin"

Sitten tuleekin joukko Tyynen meren saarivaltioita: Salomon-saaret, Vanuatu, Samoa, Kiribati, Mikronesia, Tonga, Marshall-saaret, Tuvalu, Palau ja Nauru. Niiden nollalukuja voi sentään uskoa, koska paikat ovat pieniä ja kaukana kaikesta. Tosin kaikissa ei välttämättä ole ensimmäistäkään testilaboratoriota.

Ennen kaikkea: maat ovat enimmäkseen samoja, jotka ovat ensimmäisenä jäämässä meren alle ilmastonmuutoksen edetessä.

Arvatkaa, pitääkö ilmastonmuutos koronan pituisen tauon? Nämä valtiot saattavat hävitä kokonaan kartalta ennen kuin epidemia ennättää niihin. Ei ehkä suurkateellisuuden aihetta vieläkään.

Koronatilastoissakin pitää siis paikkansa vanha viisaus, että jos se näyttää liian hyvältä ollakseen totta, niin se ei ole totta – tai ainakaan ei koko totuus, ja vähintään yksi koira haudattuna.

Eräs maanosa on kuitenkin säilynyt kokonaan puhtaana koronasta. Vaikka siellä ei ole ensimmäistäkään valtiota, eristys- ja varotoimiin ryhdyttiin varhain.

Kyseessä on Antarktis. Siellä on talvi tulossa. Ihan oikea vanhan ajan talvi siis, lunta, jäätä ja kylmää kunnolla. Eikä naapureita lähellä, joiden kanssa pitäisi pölistä joutavia.

Sinne, suomalainen, siis, Etelänapamantereelle koronaa karkuun. Mutta vain testien kautta.

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja. Leikola on MTV Uutisten uusi verkkokolumnisti. 

Lue myös: Mitä käy, jos alueesi sairaalapaikat loppuvat? Riittääkö hoitohenkilökunta? Katso oman sairaanhoitopiirisi tilanne!

Lue myös: Helena Petäistön kolumni: Kiinalla vankka ote maailman terveysjärjestöstä − onko WHO:n pääjohtajan hyväuskoisuus aitoa?

Tuoreimmat aiheesta

Kolumni