Suuren Vastaamo-tietomurron oikeudenkäynti on alkanut tänään valmisteluistunnolla. Istunto pidetään Espoon oikeustalossa Otaniemessä.
Valmisteluistunto alkoi noin puoli kymmeneltä aamulla. Ensimmäiset puoli tuntia oikeutta käytiin suljettujen ovien takana, sillä käräjäoikeus harkitsi joitain asian salassapitoon liittyviä kysymyksiä.
Kymmenen aikaan media päästettiin istuntosaliin. Rikoksista syytetty Julius Aleksanteri Kivimäki istui omalla paikallaan asianajajansa Peter Jaarin vierellä rauhallisen ja vakavan oloisena, kun suurehko määrä toimittajia ja kuvaajia otti miehestä kuvia.
Lyhyen kuvaushetken jälkeen käräjäoikeus alkoi käsitellä tulevaan oikeudenkäyntiin liittyviä käytännön kysymyksiä.
1:45Mistä valmisteluistunnossa on kyse? MTV:n rikostoimittaja kertoo.
Poikkeuksellisen laaja oikeudenkäynti
Tämänpäiväisessä valmisteluistunnossa sovitaan muun muassa tulevan oikeudenkäynnin aikataulusta. Oikeudessa ei siis vielä tänään aleta käsitellä Julius Aleksanteri Kivimäen rikossyytteitä.
Valmisteluistunnossa kuullaan myös jutun osapuolten vaatimuksia sekä Kivimäen vastaus syytteisiin. Lisäksi syyttäjät esittelevät oman näkemyksensä siitä, mikä oikeusjutussa on riidatonta ja mikä ei.
Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että rikos on tapahtunut.
Kivimäen puolustus kuitenkin kiistää jyrkästi, että Kivimäki olisi Vastaamoon kohdistuneen tietomurron ja yrityksen asiakkaisiin kohdistuneiden kiristysten ja kiristysten yritysten taustalla.
Varsinaisten rikossyytteiden puinti alkaa oikeuden pääkäsittelyssä 13. päivä marraskuuta.
Tulossa on selvästi yksi Suomen rikoshistorian laajimmista oikeudenkäynneistä. Asianomistajia jutussa on yli 21 000.
Massiiviselle oikeudenkäynnille on varattu lukuisia istuntopäiviä, ja juttua istutaan käräjillä ensi vuoden helmikuun loppuun saakka.
Valmisteluistunnon aluksi toimittajat ja kuvaavat ottivat Kivimäestä kuvia. Kivimäki istui paikallaan vakavan oloisena.
6:28
Mistä kaikesta Julius Aleksanteri Kivimäkeä syytetään? Katso rikostoimittajan analyysi.
Lue myös: Vastaamon tietomurrosta epäilty Julius Kivimäki hyökkää KRP:tä vastaan: "Poliisilla on ollut pakonomainen tarve löytää joku syyllinen"
Julius Kivimäki väittää Rikospaikassa poliisin rakentaneen tarinan Vastaamon tietomurrosta – ymmärtää uhrien vihan
Syyttäjät vaativat seitsemän vuoden vankeutta
Käräjillä syyttäjät vaativat 26-vuotiaalle Julius Aleksanteri Kivimäelle seitsemän vuoden vankeusrangaistusta kymmenistä tuhansista rikoksista.
Rikokset kohdistuivat psykoterapiakeskus Vastaamoon sekä sen asiakkaisiin.
Syyttäjien mukaan Kivimäki oli Vastaamon palvelimille loppuvuodesta 2018 tehdyn tietomurron takana sekä syypää siihen, että asiakkaiden tietoja vuodettiin Tor-verkkoon syksyllä 2020.
Näiltä osin miestä syytetään törkeästä tietomurrosta sekä tuhansista törkeistä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisistä.
Niin ikään Kivimäkeä syytetään Vastaamoon sekä sen asiakkaisiin kohdistuneista törkeistä kiristyksen yrityksistä.
Syyttäjien mukaan Kivimäki yritti syksyllä 2020 kiristää Vastaamolta satojen tuhansien eurojen lunnasrahoja asiakastietojen julkaisemisen uhalla.
Kun kiristykseen ei taivuttu, asiakastietoja julkaistiin Tor-verkossa. Tässä yhteydessä yksittäiset psykoterapiakeskuksen asiakkaat saivat viestejä, joissa vaadittiin 200 tai 500 euron maksua siitä, että juuri heidän tietojaan ei julkaistaisi.
Syyttäjien mukaan vain 20 ihmistä suostui maksamaan lunnasrahat. Tämän takia Kivimäkeä syytetään myös 20 törkeästä kiristyksestä.
Kaikkiaan Kivimäelle luettaviin syytteisiin lukeutuu kymmeniä tuhansia yksittäisiä rikoksia. Laskennallinen maksimirangaistus epäillyistä teoista on 7 vuotta ehdotonta vankeutta.
Kivimäki on kiistänyt kaikki syytteet jyrkästi ja arvostellut rajusti keskusrikospoliisin tekemää kybertutkintaa.
3:57Katso video: Vastaamon tietomurrosta epäilty Julius Kivimäki arvostelee rajusti keskusrikospoliisin kybertutkintaa.