Neljä kuukautta kestänyt Vastaamo-oikeudenkäynti lähestyy loppuaan. Syyttäjät ja puolustus ovat pyytäneet lisätutkintoja käsittelyn viime metreille saakka, uusimpia tuloksia esiteltiin oikeudessa tiistaina.
Keskiviikkona vuorossa oli syyttäjien loppulausunto. Syyttäjät vaativat Julius Kivimäelle rangaistusta törkeistä rikoksista.
– Teolla on selvästi ollut taloudellinen motiivi. Sillä on tavoiteltu Vastaamolta hyvin huomattavaa summaa rahaa ja myöhemmässä vaiheessa sitten myös yksityishenkilöiltä, kertoo aluesyyttäjä Pasi Vainio MTV Uutisille.
– Ne olivat sinänsä pieniä summia siinä vaiheessa, mutta tavoite on ollut saada myös suuri taloudellinen hyöty sitä kautta.
Lisätutkintaa asiassa on tehty aivan oikeudenkäynnin viime metreille saakka.
– Poliisi on pystynyt tekemään sellaisia asioita tämän tutkinnan aikana, mitä ei ehkä aikaisemmin ole toteutettu.
– On avattu vahvoja salauksia, on tehty analyyseja kryptovaluutoista, muun muassa bonerosta, ja tässä on hyvin laaja tämä tekninen näyttö. Meidän mielestämme kokonaisuus kertoo siitä, että meillä on oikea henkilö syytettynä, Vainio toteaa.
Lue lisää: MTV:n tiedot: Kivimäki oli poliisin seurannassa piileskelynsä aikana – nautiskeli hienostohotellin baarissa
Miksi Julius Kivimäki päätyi piilottelemaan poliisilta? Näin vastaa asianajaja
Vaaditaan vuosien vankeutta
Kivimäkeä, 26, syytetään lokakuun lopulla alkaneessa oikeudenkäynnissä muun muassa törkeästä tietomurrosta ja törkeästä kiristyksestä. Syyttäjät vaativat Kivimäelle seitsemän vuoden vankeusrangaistusta yhteensä yli 21 000 uhriin kohdistuneista rikoksista.
Kivimäkeä syytetään törkeästä tietomurrosta, liki 9 600 törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä, yli 21 300:sta törkeän kiristyksen yrityksestä sekä 20 törkeästä kiristyksestä. Hän on kiistänyt kaikki syytteet.
Syyttäjien mukaan syytetty Kivimäki metsästi verkossa haavoittuvuuksia, joita voisi hyödyntää. Hän löysi sellaisen Vastaamosta ja sai sen kautta yrityksen potilastietokannan käsiinsä loppuvuodesta 2018, syyttäjät sanoivat.
Syyttäjien mukaan Kivimäki piti tietokantaa hallussaan kaksi vuotta, kunnes syksyllä 2020 hän ryhtyi kiristämään sillä Vastaamoa ja sen potilaita. Kivimäki myös julkaisi ensin osan ja lopulta vahingossa kaikki potilastiedot nettiin, syyttäjät sanoivat.
– Millään muulla rikoskokonaisuudella ei ole aiheutettu yhtä paljon kärsimystä -- tekotapa oli poikkeuksellisen julma ja henkisesti raaka tavoiteltuun hyötyyn nähden, syyttäjä Bo-Niklas Lundqvist sanoi.
Puolustuksen loppulausunto on vuorossa viimeisenä käsittelypäivänä 8. maaliskuuta, jolloin käräjäoikeus todennäköisesti myös kertoo tuomionantopäivän.