Matkoja, isännöintiä, kokouksia ja keskustelua – tällaista on presidentin työ Suomessa

Ensi töikseen uuden presidentin on syytä käydä keskustelu yhteistoiminnan säännöistä hallituksen kanssa erityisesti Nato-asioissa, sanoo valtio-opin professori.

Presidentti voi pysytellä pitkälti päivänpoliittisten sotkujen ulkopuolella. Hän päättää itse, milloin antaa medialle kommentteja, toisin kuin esimerkiksi pääministeri, sanoo valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta.

Presidentti kuitenkin matkustaa paljon, ja ulkomaanmatkoilla hänen on varauduttava kommentoimaan yllättäviäkin kysymyksiä. Siinä on Raunion mukaan haasteena, että hän sanoo jotain, mitä ei ole hallituksen kanssa yhdessä sovittu.

– Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa yksittäiset sanavalinnatkin voivat olla hyvin ratkaisevia, Raunio sanoo.

Tästä syystä professori pitää erittäin tärkeänä, että heti tehtävässä aloittaessaan presidentti Alexander Stubb käy hallituksen kanssa keskustelun yhteistoiminnan säännöistä erityisesti sotilasliitto Natoa koskevissa asioissa.

– Meillä ei ole mitään Nato-presidenttiä, eikä se niin saa mennä, että presidentti yksin määrittelisi Nato-politiikan, koska se ei ole perustuslain mukaan mahdollista.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikasta linjataan tp-utvassa eli presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteisessä kokouksessa säännöllisesti.

Itse voi vaikuttaa

Kukin presidentti rakentaa työkalenterinsa oman näköisekseen, mutta sen muotoutumiseen vaikuttavat paitsi presidentin toiveet, myös muun muassa maailmanpoliittinen tilanne.

Presidentti Sauli Niinistö teki esimerkiksi viime vuonna yhteensä 20 ulkomaanmatkaa, kerrotaan tasavallan presidentin kansliasta. Kotimaan matkoja presidentti ehti tehdä viime vuonna kolme. Tavallisesti hän on kiertänyt varsin paljon myös Suomessa, kuten aiemmatkin presidentit.

Halonen matkusti paljon myös ulkomailla, hän piti vierailuista, kertoo hänen kanssaan työskennellyt lähde.

Suomessa presidentti Niinistö isännöi viime vuonna neljä valtionpäämiestason vierailua. Lisäksi presidentti on tavannut muun muassa pääministereitä ja ulkoministereitä.

Niinistö on pitänyt yhteyksiä kansainvälisiin kollegoihinsa maailmalla paljon myös puhelimitse.

Muita tapaamisia ja tilaisuuksia Presidentinlinnassa ja Mäntyniemessä järjestettiin lähes 150.

Urheilullekin järjestyy aikaa

Presidentin työhön kuuluu ulkomaanmatkoja ja illallisia kuninkaallisten kanssa, mutta paljon hän työskentelee myös työhuoneessaan Helsingissä.

Kerran viikossa presidentillä on kabinettinsa eli lähimpien avustajiensa kanssa kokous, jossa he käyvät läpi tulevien viikkojen ohjelmaa matkoineen ja esiintymisineen.

Kutsuja erilaisiin tilaisuuksiin tulvii, ja presidentti itse päättää, mihin niistä osallistuu.

Presidentin viikkorutiineihin kuuluu myös muun muassa presidentin esittely perjantaisin Valtioneuvoston linnassa.

Presidentillä on henkilökuntaa ja asiantuntija-avustajat, joiden ainoa tehtävä on auttaa häntä niin, että hän tuntee olonsa turvalliseksi, on kaikesta perillä ja selviytyy tehtävistään kunnialla.

Kahvipöydissä on kannettu huolta siitä, ehtiikö Stubb urheilla riittävästi, mutta kunnostaan ovat useimmat aiemmatkin presidentit pitäneet huolen. Itse voi valita, käykö yksityisellä salilla vai ryhmätunneilla, kuten Halonen, joka harrasti vatsatanssia.

Presidentit saavat myös erittäin paljon kirjeitä kansalaisilta. Niihin pyritään vastaamaan, mutta se työllistää ennen kaikkea kabinettia.

Tärkeintä on, että presidentti löytää ympärilleen ihmiset, joihin hän voi luottaa sataprosenttisesti.

Presidentin työ on jatkuvaa. Hänen pitää olla koko ajan varautunut. Kukaan ei pakota presidenttiä, mutta kansa kaipaa keulakuvaltaan vaikkapa yhteisen surun jakamista. Esimerkiksi Halonen sai aikanaan kritiikkiä siitä, että reagoi myöhään Thaimaan tsunamiin.

Lue myös:

    Uusimmat