"Me ollaan esimerkillinen yritys" – Näin törkeästä ihmiskaupasta syytetty marjayrityksen ex-johtaja puolustautui kuulusteluissa

Poliisin mukaan thaimaalaispoimijat asuivat homeisissa tiloissa.

Törkeästä ihmiskaupasta syytetty Polarica Marjahankinnan entinen toimitusjohtaja Jukka Kristo kutsui poliisille rikosepäilyä "käsittämättömäksi".

–  Ei minulla ole tiedossa, että olisin millään tavalla rikkonut lakia. Omasta mielestäni me ollaan esimerkillinen yritys ja pyritty olemaan avoin, Kristo sanoi ensimmäisessä kuulustelussaan syyskuussa 2022.

Kuulustelussa Kristolta kysyttiin muun muassa siitä, mitä thaipoimijoille kerrotaan ennakkoon majoitusoloista Suomessa.

–  Että ne on pääasiassa vanhoja kouluja tai leirintäalueita, hän sanoi.

–  Niin ei se nyt aivan hotellitasoista ole se majoitus.

"Hometta pitkin pesuhuoneen nurkkia"

Thaipoimijoiden majoitustiloihin oli tehty aiemmin terveystarkastuksia. Esimerkiksi Aavasaksalla sijainneen kiinteistön suihkutilojen katto oli vuonna 2020 mustana homeesta. Kristo ei kysyttäessä muistanut, miten korjauskehotuksiin oli reagoitu.

Tiloihin tehtiin uusi tarkastus vuonna 2021. Tuolloin sisäilmassa havaittiin "erittäin voimakas haju".

–  Aavasaksalla useita vuosia majoittuneen leirijohtajan mukaan hometta oli pitkin pesuhuoneen nurkkia ja seinistä oli tullut valkoista pölyä, joka oli yskittänyt. – – Leirijohtajan mukaan majoitusrakennuksen omistaja sai tietää etukäteen viranomaisten tarkastuksista ja tästä syystä paikkoja pyrittiin siivoamaan, esitutkintamateriaalissa sanotaan.

Kiinteistö välittömään käyttökieltoon

Poliisi ja pelastusviranomaiset pyysivät suorittamaan asunnontarkastuksen Aavasaksan kiinteistöön elokuussa 2022. Tarkastuksen perusteella Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunta asetti kiinteistön välittömään käyttökieltoon. Kristo ei esitutkinnassa halunnut kommentoida asiaa.

Tarkastuksia tehtiin myös muihin majoituskohteisiin. Kemijärven kaupungin lausunnon mukaan kaikissa poimijoiden majoituskohteissa havaittiin olosuhteita, joista on voinut aiheutua terveyshaittaa.

Poliisin mukaan Kristo hyötyi taloudellisesti siitä, että majoitusolosuhteet olivat puutteelliset.

Lue myös:

    Uusimmat