Seinät mustassa homeessa, ruoaksi kalanpäitä: Kuvat kertovat, kuinka karseissa oloissa marjanpoimijoita majoitettiin

0:31imgEsitutkinta-aineisto julki: Näin karseissa oloissa thaipoimijat asuivat.
Julkaistu 13.08.2024 18:11
Toimittajan kuva

Mikko Kormilainen

mikko.kormilainen@mtv.fi

STT

Osa Thaimaasta Suomeen saapuneista marjanpoimijoista majoitettiin asuinkelvottomiin, homeisiin rakennuksiin. Myös ruoka oli usein syömäkelvotonta.

Lapin käräjäoikeudessa alkoi maanantaina laajan ihmiskauppajutun oikeudenkäynti valmisteluistunnolla. Syyttäjät vaativat marja-alan yhtiö Polarica Marjanhankinta Oy:n entiselle toimitusjohtajalle Jukka Kristolle vähintään viiden vuoden ehdotonta vankeutta 77 törkeästä ihmiskaupasta. 

Syytteessä törkeästä ihmiskaupasta on myös Kriston thaimaalainen liikekumppani. Myös naiselle vaaditaan viiden vuoden vankeusrangaistusta. 

Lisäksi syyttäjät vaativat, että Kristo, nainen, Polarica ja poimijoiden majoitustilat järjestänyt Kristo Invest Oy tuomitaan yhteisvastuullisesti menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä lähes 990 000 euroa siltä osin, kun sitä ei tuomita suoritettavaksi vahingonkorvauksena uhreille. Syytetyt ovat kiistäneet syytteet. 

Lue myös:  "Me ollaan esimerkillinen yritys" – Näin törkeästä ihmiskaupasta syytetty marjayrityksen ex-johtaja puolustautui kuulusteluissa

"WC täysin homeessa"

Maanantaina tuli julkiseksi myös esitutkinta-aineisto, josta käy ilmi, kuinka karuissa oloissa thaimaalaisia poimijoita majoitettiin kesällä 2022. 

Polaricalla oli useita marjaleirejä eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Pudasjärvellä poimijat majoitettiin vanhaan Puhoksen kouluun. Terveydensuojeluviranomaisen määräyksestä tiloihin tehtiin tarkastus joulukuussa 2022. 

Poimijoita majoitettiin koulussa kolmeen rakennukseen, joista uusin oli rakennettu vuonna 1992 ja kaksi vanhinta vuonna 1944. 

Raportin mukaan kiinteistön vuonna 1944 rakennettu päärakennus oli kauttaaltaan huonokuntoinen ja sisäilmassa oli pistävä sekä ummehtunut haju. 

Useiden wc-tilojen seinät olivat mustan homeen peitossa ja maalit hilseilivät seinistä ja katoista. 

– Aulan wc-tiloissa poikien wc täysin homeessa, tyttöjen wc:n seinät mustan homeen peitossa, raportissa todetaan. 

Samanlaisia havaintoja tehtiin myös vuonna 1992 valmistuneen rakennuksen osalta. 

– Rakennuksessa oli voimakas mikrobiperäinen pistävä haju. Näkyvää homekasvustoa ja kosteusvauriojälkiä erityisesti märkätiloissa. 

Lue myös: Muutaman tunnin yöunet, työskentelyä sairaana ja GPS-seurantaa – yksityiskohdat marjanpoimijoiden oloista julki

Kiinteistö käyttökieltoon 

Homepilkkuja havaittiin märkätilojen lisäksi myös asuntojen seinissä. 

– Tiloissa oli nähtävissä, että pientä pintaremonttia on joskus tehty, mutta vahva pistävä haju puski siitä huolimatta rakenteiden läpi sisäilmaan. 

Raportin mukaan aistinvaraisesti voidaan, että rakennuksissa oleskelu aiheuttaa merkittävää terveyshaittaa. 

– Kiinteistössä on mittavat kosteusvauriot ja mikrobikasvustot rakenteissa, joista pääsee merkittävästi mikrobeita ja niiden aineenvaihduntatuotteita rakennusten sisäilmaan.

Tarkastuksen jälkeen kiinteistö asetettiin käyttökieltoon. 

Puutteita myös paloturvallisuudessa

Myös pelastusviranomainen oli mukana Puhoksen vanhan koulun tarkastuksessa. Pelastusviranomaisen raportin mukaan viikkoja ja jopa kuukausia kestävä majoitustoiminta ei ole tilapäistä majoitusta, ja näin majoitustoiminta on ollut rakennusten käyttötarkoitusten vastaista. 

Majoitustiloissa olisi tullut olla palovaroittimia, mutta niitä ei ollut. Myöskin poistumisopasteet olivat puutteelliset, eikä majoitustiloissa ollut pelastautumisohjeita. 

Lisäksi rakennuksissa ei ollut riittävästi käsisammuttimia, ja niiden määräaikaistarkastukset olivat tekemättä. Osa käsisammuttimista oli käyttökelvottomina paikoillaan.  

Myös muualla kuin Puhoksen leirillä havaittiin puutteita. Osassa leireistä majoitustilat olivat ahtaat, peseytymismahdollisuudet rajalliset eikä lämmintä vettä ollut riittävästi kaikille. Myöskään wc-tiloja ei syyttäjien mukaan ollut riittävästi leirin henkilömäärään nähden.

Syyttäjien mukaan päivittäiseen kahdeksan euron ruokamaksuun kuului kolme ateriaa päivässä. Päivän ruuaksi tarkoitettu ateria haettiin leirin kokilta aamulla ennen metsään lähtemistä, haastehakemuksessa sanotaan.

Ruoka oli tehty aamulla tai edellisenä päivänä ja säilötty suuriin ämpäreihin. Metsässä ruoka ehti jäähtyä ja hyytelöityä, syyttäjät katsovat.

– Ruoka on toisinaan ollut raakaa tai muuten pilaantunutta ja usein syömäkelvotonta. Poimijoita on kielletty tekemästä avotulta, eikä poimijoille ole jaettu tarvikkeita ruoan lämmittämistä varten.

Lohenpääkeitto aiheutti oksentelua

Poimijoille on tarjottu ruoaksi muun muassa lohenpäistä tehtyä keittoa. Kalanpäitä on syyttäjien mukaan laskettu aterialle yksi poimijaa kohden. Syyttäjien mukaan valtaosa Suomeen tuotetuista lohenpäistä menee eläinruokatehtaiden raaka-aineiksi. 

Thaimaassa kalanpääsoppaa tarjotaan vangeille. 

Yksi thaipoimija kertoi poliisikuulustelussa, että huonolaatuinen ruoka sai poimijat oksentamaan. 

– Jotkut söi niitä lohenpäitä jatkuvasti, niin sitten ne oksenteli, kun se ei oikeen enää tuntunut hyvältä tai sitten tuli jotain oireita, kun jatkuvasti samaa ruokaa syö.

Myös toinen marjafirma oikeudessa

Polarican lisäksi Lapin käräjäoikeudessa on käynnissä myös toiseen marja-alan yhtiöön Kiantamaan liittyvä ihmiskauppaoikeudenkäynti. Syyttäjä vaatii Kiantaman toimitusjohtajalle Vernu Vasunnalle ja hänen thaimaalaiselle liikekumppanille vähintään kolmen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta 62 törkeästä ihmiskaupasta. Syytetyt ovat kiistäneet syytteet. 

Lue myös: Ruokana lohenpääkeittoa – ex-toimitusjohtajalle vaaditaan vankeutta 77 törkeästä ihmiskaupasta

Tuoreimmat aiheesta

Ihmiskauppa