Miksi Israel on alkanut tulittaa rauhanturvaajia? Tutkija: Lähi-idän tilanne kärjistyy entisestään lähiviikkoina

8:34img
Lähi-idän instituutin johtaja Susanne Dahlgren arvioi Viiden jälkeen -ohjelmassa tilanteen kehittymistä.
Julkaistu 15.10.2024 20:22
Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

YK:n turvallisuusneuvosto on ilmaissut vakavan huolensa Libanonissa toimivien rauhanturvaajien joutumisesta tulituksen kohteeksi. Lähi-idän instituutin johtaja Susanne Dahlgren arvioi Viiden jälkeen -ohjelmassa, että tilanne tulee kärjistymään entisestään lähiviikkoina. 

YK:n turvallisuusneuvosto on ilmaissut vakavan huolensa Libanonissa toimivien rauhanturvaajien joutumisesta tulituksen kohteeksi. Viime päivinä ainakin viisi YK:n rauhanturvaajaa on haavoittunut Israelin hyökkäyksissä. Turvallisuusneuvosto muistutti lausunnossaan, että rauhanturvaajat tai YK:n käyttämät tilat eivät saa koskaan olla hyökkäysten kohteina. 

YK päätti myös pitää rauhanturvaajat asemissaan Etelä-Libanonissa, vaikka Israel on viimeksi maanantaina kehottanut heitä poistumaan. 

Lue lisää: Israel sanoi vastaavansa voimakkaasti Hizbollahin iskuun

Yhdysvaltain vaalit vaikuttavat päätöksiin

Viiden jälkeen ohjelman vieraana ollut Lähi-idän instituutin johtaja Susanne Dahlgren kertoo Yhdysvaltojen ja Israelin käyneen keskusteluja siitä, minne Israelin pitäisi kostoiskuja ulottaa. Vaihtoehdoista on Dahlgrenin mukaan poistunut ainakin Iranin öljyvaroihin ja ydinohjelmaan kohdistuvat iskut. 

– Nähdään, että siitä olisi seurauksena niin paljon huonoa, joka voisi vaikuttaa sitten myös Yhdysvaltain vaaleihin. Jäljelle on jäänyt Iranin sotilaskohteet. 

Yhdysvaltain presidentinvaalit käydään 5. marraskuuta, jolloin valitaan presidentti seuraavalle kaudelle. Uusi presidentti astuu virkaansa 20. tammikuuta 2025. 

– Tällä hetkellä Yhdysvaltain demokraatit ovat tiukassa paikassa, sillä he joutuvat todellakin miettimään, mitkä liikkeet Lähi-idässä vievät Kamala Harrisilta ne vaadittavat äänet voittoon, Dahlgren sanoo.

2:12img

Israel on tunkeutunut rauhanturvaajien asemiin ja haluaa heidät pois Etelä-Libanonista.

Lue lisää: Sota, jonka selittämiseen eivät apartheid ja juutalaisviha riitä: Suomalais-palestiinalainen Nora kertoo voimattomuudestaan ja tyrmistyksestään

Israel on kertonut tavoitteekseen tuhota Hizbollahin. 

– Libanonissahan tämä koko tarina alkoi siitä, että Hizbollah aloitti rakettitulen Israelia vastaan heti sen jälkeen, kun Hamas hyökkäsi Israeliin. Hizbollahilla on tarkoituksena edistää Gazan tulitaukoa.

Dahlgren uskoo diplomaattisten keinojen voivan viedä tavoitteita paremmin eteenpäin.

– Tähän tavoitteeseen, eli rakettitulen lopettamiseen päästäisiin myös diplomaattisin keinoin eteenpäin, mutta Israel on nyt sitten valinnut tämän tien, että aloittivat maahyökkäyksen,  ja ilmaiskuja on tehty eri puolilla maata. 

Dahlgrenin mukaan mielenkiintoinen piirre näissä on, että aikaisemmin olemme tienneet, missä Hizbollah pesii ja missä heidän johtajansa asuu. On ollut tiettyjä alueita, joita olemme osanneet välttää. Nyt iskuja on ollut ympäri kaupunkia, johtuen siitä, että Israel on kaivanut esiin vanhan tappolistansa, jossa on ollut Hama- ja Hizbollah-johtajia, mutta myös vasemmistolaisia Palestiinan johtajia, jotka ovat ehkä 80-luvulla syyllistyneet johonkin Israelin luokittelemaan terroristiseen tekoon.

Tämä on miellyttänyt Yhdysvaltoja, sillä osa näistä henkilöistä on myös Yhdysvaltojen terrorilistoilla.

Rauhanturvaajilla alueella vakauttava merkitys

Viime aikoina on uutisoitu siitä, että myös rauhanturvaajiin on kohdistettu hyökkäyksiä, mikä on hyvin poikkeuksellista.

– Rauhanturvaajat ovat Etelä-Libanonissa turvaamassa sitä, että siellä ei taisteltaisi. Nythän Israel kokee, että rauhanturvaajat ovat siellä heidän maaoperaationsa ja etenemisensä tiellä. Voisi sanoa, että on kansainvälisen oikeuden vastaista tietenkin hyökätä rauhanturvaajia kohtaan, dahlgren sanoo.

Lue lisää: Ulkoministeri Valtonen: Suomi tuomitsee itsestäänselvästi iskut YK:n rauhanturvaajia vastaan

Dahglrenin mukaan alueella vuodesta 1978 asti olleilla rauhanturvaajilla on alueella vakauttava merkitys.

– Nyt Israel on astunut sille tielle, että uhkaa tälläkin tavalla. 

YK aikoo pitää Unifil-joukot Libanonissa. 

– Toistaiseksi kaikki on ollut ihan hyvin suomalaisten rauhanturvaajien parissa, Dahlgren sanoo.  

YK:n pääsihteeri Guterres tuomitsi lausunnossa hyökkäykset rauhanturvaajia kohtaan ja sanoi niiden olevan vastoin kansainvälistä oikeutta. Hän myös kehotti kaikkia osapuolia pidättäytymään kaikista toimista, jotka vaarantavat rauhanturvaajat.

– Israelhan on julistanut YK:n pääsihteerin epätoivotuksi henkilöksi. Sen lisäksi Palestiinalaisten avustusjärjestöä ollaan julistamassa terroristijärjestöksi, Dahlgren kertoo.

Lue lisää: Tutkija: Israelin iskut Unifil-joukkoihin eivät ole sattumaa

2:10img

Katso myös tv-juttu torstailta: Israelin joukot ampuivat YK:n rauhanturvaajia kohti Etelä-Libanonissa.

– Israel on ottanut hyvin laajalla pensselillä oikeastaan YK:n arvovallan nakertamisen aseekseen. Siihen se saa valitettavasti tukea Yhdysvalloilta. 

Dahlgrenin mukaan konflikti loppuisi siihen, että Gazan sota saataisiin loppumaan. 

– Libanon pitäisi jättää rauhaan, se on ihan selvä asia. Gazaan tulitauko ja siitä tie kohti jonkinlaista aselepoa.

Dahlgren arvioi tilanteen kärjistyvän vielä entisestään lähiviikkoina.

– Tällä hetkellä ei valitettavasti ole hyviä vaihtoehtoja pöydällä, siitä huolimatta, että useampi länsimaa on yrittänyt saada aikaan diplomaattista ratkaisua. 

Paluu Beirutiin

Dahlgrenillä on paluuliput takaisin Beirutiin Libanonin pääkaupunkiin. Hän kertoo, että hänen omalla asuinalueellaan ei ole ollut iskuja.

– Olin juuri äsken suurlähettilääseen yhteydessä. Beirutissa on ollut esimerkiksi tänään hyvin rauhallista, Dahlgren sanoo.

Dahlgren kertoo vastustavansa sitä, että ulkomaalaiset poistettaisiin Libanonista.

– Gazaan ei ole päässyt ulkomaalaisia toimittajia. Mikäli Libanon tyhjentäisi ulkomaalaiset, niin silloin myös helposti Israel kieltäisi toimittajia olemasta siellä, Dahlgren sanoo. 

Lue lisää: Häkkänen: Israelin YK-tulituksessa merkkejä tahallisuudesta

Ulkoministeri Valtonen: Suomi tuomitsee itsestäänselvästi iskut YK:n rauhanturvaajia vastaan

Tuoreimmat aiheesta

Israel