Mehiläinen: Julkisesta palvelusta ei ole apua työterveyden 3,5 miljoonan sairaanhoitokäynnin helpottamiseksi – tyrmää arvion "turhista käynneistä"

Jatkuva työterveyshuollon palvelukysynnän kasvu kertoo vakavista julkisen terveydenhuollon saatavuusongelmista. Asiasta MTV Uutisille kertoo Mehiläisen johtava työterveyslääkäri Sirkku Martti.

Martti reagoi professori Kristiina Patjan toteamukseen Mehiläisen lääkärikäyntien analyysista. Sen mukaan aikuisten lääkärikäynneistä vain harvasta oli terveyshyötyä.

"Professorilta reipas tulkinta"

Mehiläisessä allekirjoitetaan se, että flunssakuumepotilaiden osalta tilanne on näin, mutta ei muilta osin.

– Reipas tulkinta on professorilta tullut. Olen puhunut työikäisten yleisimmän käyntisyyn eli hengitystieinfektiokäyntien terveyshyödyttömyydestä johtuen siitä, että käyntien syynä on usein työnantajan vaatima sairauspoissaolotodistus. Tiedotteessamme todetut muut käyntisyyt, kuten toiseksi yleisin tuki- ja liikuntaelimet -sairausryhmä on jätetty huomiotta, Martti toteaa.

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

Martti kertoo, että tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveydenhäiriöt ovat toiseksi ja kolmanneksi merkittävimmät käyntisyyt Mehiläisen työterveysasiakkailla ja työterveyden sairauspoissaolodatassa näistä syistä johtuvat poissaolot ovat vuosia olleet kaksi suurinta diagnoosiryhmää koronavuotta 2022 lukuunottamatta.

"Työterveyshuollolla on keinot, osaaminen ja resurssit tähän työhön – perusterveyden ja erikoissairaanhoidon keinovalikoimassa näitä ei ole"

Mehiläinen suosittelee hengitystieinfektioiden kohdalla, että työantajien vaatimien poissaolotodistusten vuoksi terveydenhuoltoon ei suositella olevan yhteydessä ja poissaolotarpeet tulisi hoitaa esihenkilön kanssa sopien.

– Todellisissa työkyvyttömyysriskejä ja terveydenhuollon asiantuntijan arviota ja ohjausta vaativissa tuki- ja liikuntaelimiin liittyvissä sairauksissa ja mielenterveydenhäiriöissä työterveyspalvelujen tarve on merkittävä. 

– Molemmissa diagnoosiryhmissä työn muokkaaminen työkykyä vastaavaksi on ensisijainen tavoite sairausloman sijaan ja työterveyshuolto on ainoa taho, jossa työnantajan kanssa yhdessä neuvotellaan työssä jatkamisen mahdollisuuksista. Työterveyshuollolla on keinot, osaaminen ja resurssit tähän työhön – perusterveyden ja erikoissairaanhoidon keinovalikoimassa näitä ei ole. 

"Työterveyshuollon käyntimäärät tullevat pysymään korkeina"

Martin mukaan palvelukysyntä on merkittävässä kasvussa. 

– Se kertoo valitettavasta vakavista julkisen terveydenhuollon saatavuusongelmista. Työterveyshuollon käyntimäärät tullevat pysymään korkeina, eikä ole mitään realismia, että 3,5 miljoonaa työterveyden sairaanhoitokäyntiä vuodessa siirtyisi julkisen terveydenhuollon hoidettavaksi.

Lue myös:

    Uusimmat