Lomamatkalla ollut Miia todisti surullista näkyä eläinpuistossa – huumataanko tässä tiikereitä turistikuvia varten? "Melkein rupesin itkemään"

1:18img
Katso video: Tältä tiikeripuistossa näytti!
Julkaistu 23.01.2019 15:50
Toimittajan kuva
Juho Lauri

juho.lauri@mtv.fi

Thaimaalaissaari Ko Samuilla lomamatkalla miehensä kanssa ollut suomalainen Miia törmäsi surulliseen näkyyn tiikeripuistossa.

Miia Ezen huomasi miehensä kanssa, että erään vesiputouksen yhteydessä oli tarjolla runsaasti erilaisia eläinesityksiä ja aktiviteetteja. Alueella oli myös bambumajoja, joissa pääsi ottamaan tiikereiden kanssa yhteiskuvia.

Ezen meni alueelle ja laittoi merkille bambumajojen valvontakameroista, että kyseisen tarhan tiikereillä ei taida olla kaikki ihan kunnossa.

– Tiikerit oli tosi apaattisen ja kärsivän näköisiä. Ne vain lojuivat niissä majoissa. Vähän vain nostelivat päitään ja välillä nousivat ylös tosi stressaantuneen näköisinä. Mietin, että eihän villieläimet käyttäydy normaalisti tällä tavalla, Ezen kertoo MTV Uutisille.

Ezen otti myös kuvan tilanteesta, jossa joukko tarhan henkilökuntaa piirittää makaavan eläimen tehdäkseen sille jotain. Ezenin ottama kuva on nähtävissä yläpuolelta löytyvällä videolla.

Ezen itse epäilee, että henkilökunta huumasi villieläimiä jollain tavalla turistikuvia varten. 

Lue myös: ”Maailman surullisimman jääkarhun” tarina sai onnellisen lopun – siirrettiin pois kauppakeskuksesta

Henkilökunta kiistää huumauksen

Koko paikasta suuresti järkyttynyt Ezen ei nähnyt lopulta muutakaan mahdollisuutta, kuin mennä kysymään työntekijöiltä, että mitä tarhassa oikein tapahtuu.

– Rakastan itse eläimiä yli kaiken ja oli ihan pakko mennä v*ttuilemaan niille, että mitä te oikein touhuatte täällä. Kysyin, että huumaatteko te nuo tiikerit ja yhtäkkiä eivät mukamas ymmärtäneet enää englantia. Melkein rupesin itkemään.

Lopulta henkilökunta oli kiistänyt huumauksen ja selittänyt, että heidän on tarkoitus päästää tiikerit temmeltämään vapaasti illalla. Ezenin mukaan mitään tiikereille tarkoitettua tarhaa puiston alueelta ei kuitenkaan mistään näyttänyt löytyvän.

Ezen ihmettelee, miten ihmiset voivat rahoittaa lomamatkalla näin kyseenalaista toimintaa.

– Turistit näyttivät olevan aivan innoissaan siitä, kun ne pääsivät ottamaan (mahdollisesti) huumatun tiikerin kanssa kuvia. Yksi niistä kolmesta tiikeristä näytti ihan pennulta. Ihmettelen, miten turistit voi hyväksyä tällaista.

Lue myös: Asiantuntijat tyrmäävät somekansan hurmanneen viraalivideon söpöyden: Dronella kuvaaminen oli viedä sinnikkään karhunpojan hengen

Ilmiö tuttu monissa paikoissa

Eläinsuojeluliitto Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen ei halua tuomita vielä yhden yksittäisen videon perusteella mutta kertoo silti kuvailtavan ilmiön olevan valitettavasti arkipäivää muun muassa Thaimaassa.

– Kyllä. Aasiassa tiedetään olevan sellaista toimintaa aika paljon, että ihmiset päästetään villieläinten lähelle. Jos villieläintä päästetään koskemaan, niin kyllä siinä pitäisi jo hälytyskellojen soida, Lahtinen kertoo.

Lahtisen mukaan eläin voidaan saattaa tällaiseen tilaan oikeastaan vain kahdella tavalla: joko huumaamalla tai kesyttämällä. Hänen mukaan kumpikaan tapa ei ole missään nimessä eettisesti oikein.

– Me tiedetään, että tiikeri on villi eläin, joka yleensä metsästää yksin ja jolla on iso reviiri. Tuollaisen eläimen saaminen nuin rauhalliseksi vaatii joko huumaamista tai kesyttämistä. Usein tämä käytännössä tarkoittaa eläimen luonteen murtamista tai luontaisten vaistojen tukahduttamista.

Lue myös: Jaoitko megasöpön videon itseään saippuoivasta jyrsijästä? Ihmisiä ihastuttavilla videolla usein traaginen tausta

Viihdekäyttö ei eettisesti oikein

Lahtinen kertoo, että äärimmäistapauksissa eläimiltä on saatettu poistaa jopa hampaita ja kynsiä turistien viihdyttämiseksi. Lahtinen haluaakin nostaa esille kysymyksen villieläinten perimmäisestä tarkoituksesta.

– Ihmisille tekee aina hyvää miettiä sitä, että onko eläimet meidän viihteeksi vai pitäisikö meidän ajatella, että mitä ne eläimet tarvitsee? Pääasiahan on ettei kummankaan osapuolen tarvitsisi kärsiä. 

Lahtinen muistuttaa, että lomamatkalla Thaimaassa voi törmätä myös turvallisiin eläinsuojelu- ja ympäristöjärjestöjen eläinpuistoihin, joissa on esimerkiksi pelastettuja eläimiä lajeille ominaisissa ympäristöissä. 

Tuoreimmat aiheesta

Eläintensuojelu