Menisitkö tänne? MTV Urheilu vieraili olympialaisten puhuttaneimmassa paikassa

MTV Urheilu vieraili torstaina Seine-joella, jonka vedenlaatu on ollut kestopuheenaihe Pariisin olympialaisten alla. Mahdolliset rankkasateet voivat vielä vesittää avovesiuintien ja triathlonin uintiosuuden järjestämisen Pariisin halkovassa joessa.

Seine-joen puhdistumista, johon on upotettu noin 1,4 miljardia euroa viimeisen vuosikymmenen aikana, juhlittiin seremoniallisesti viime viikon keskiviikkona, kun kaupungin pormestari Anne Hidalgo pulahti veteen kuvaajien edessä.

– Tämä on makea ja ihana tulos isosta työstä. Muistan, kuinka Kansainvälinen triathlonliitto ehdotti kilpailun järjestämistä Seinessä, kun aloitimme olympiahakumme vuonna 2015. Pystyisivätkö urheilijat uimaan Seinessä? Tänään voimme sanoa "kyllä", Hidalgo iloitsi The Guardianin mukaan

Seinessä uiminen on ollut kiellettyä vuodesta 1923 lähtien korkeiden bakteeripitoisuuksien takia. Osa Pariisin viemäriverkostosta on edelleen peräisin 1800-luvulta, minkä seurauksena käsittelemättömiä jätevesiä päätyy suoraan Seineen. 

Kesäkuussa tehdyt vedenlaatumittaukset paljastivat vielä jopa kymmenkertaisesti sallitun rajan ylittäviä kolibakteeritasoja Seinen suorituspaikoilla. Kolibakteerit ovat peräisin ulosteesta, ja ne voivat aiheuttaa muun muassa ripulia, virtsaputkentulehduksen ja verenmyrkytyksen.

Heinäkuun alussa mittaustulokset pysyivät sallituissa rajoissa useampana peräkkäisenä päivänä, ja tilanne on säilynyt lupaavana. Vaara ei ole kuitenkaan vielä ohi, sillä esimerkiksi tulevalle lauantaille on luvattu kovia sateita. Näiden on huomattu nostavan bakteeripitoisuuksia. 

Pont Alexander III -silta toimii kisojen starttipaikkana. MTV Urheilu vieraili torstaina Seinen rannoilla, muutaman kilometrin alajuoksuun olympialaisten suorituspaikasta. 

Vaikka kilpailujen järjestämisessä ratkaisevana seikkana olevia bakteeritasoja ei voi paljaalla silmällä arvioida, näky joen rannalla ei suoranaisesti rohkaissut pulahtamaan veteen.

Pariisin olympiajärjestäjät ovat kertoneet, että jos bakteeritasot nousevat sateiden seurauksena kisojen aikana, triathlonista pudotetaan uintiosuus pois ja avovesiuinnit järjestetään muualla. Kisaohjelmassa on myös muutamia varapäiviä kyseisten lajien läpivientiin. 

Triathlonin yksilökisat käydään Pariisissa 30.-31. heinäkuuta, avovesiuinnit 8.-9. elokuuta. Seine-joella ja sen ympäristössä järjestetään myös olympialaisten avajaiset 26. heinäkuuta. 

Lue myös:

    Uusimmat