Meri saattaa nielaista saarivaltion Tyynellämerellä – Australia tarjoaa ilmastoturvapaikkaa

Tuvalu kuuluu maailman haavoittuvaisimpiin maihin merenpinnan kohoamisen takia.

Australia tarjoaa ilmastoturvapaikkaa kaikille saarivaltio Tuvalun asukkaille, maiden pääministerit Anthony Albanese ja Kausea Natano ilmoittivat perjantaina.

Maiden välillä saavutettu sopimus takaa Tuvalun asukkaille erityisoikeudet asua ja työskennellä Australiassa. Lisäksi Australia on sitoutunut puolustamaan Tuvalua ulkomaisia hyökkäyksiä ja luonnonkatastrofeja vastaan.

– Uskomme, että Tuvalun asukkaat ansaitsevat oikeuden valita asua, opiskella ja työskennellä muualla, jos ilmasto-olosuhteet heikkenevät, yhteisessä lausunnossa luki.

– Australia on sitoutunut tarjoamaan Tuvalun asukkaille erityisreitin Australiaan ja australialaisten palveluiden piiriin.

"Tämä tarjoaa pelastusköyden"

Pakolaisoikeuden asiantuntija Jane McAdam kuvailee sopimusta uraauurtavaksi.

– Kyse on ensimmäisestä sopimuksesta, jossa käsitellään erityisesti ilmastoon liittyvää liikkuvuutta, Uuden Etelä-Walesin yliopiston professori kertoi AFP:lle.

– Useimmat ihmiset eivät halua lähteä kodeistaan, sillä heillä on esi-isiensä kautta hyvin syvät siteet maahansa ja mereensä. Mutta tämä tarjoaa pelastusköyden, McAdam arvioi.

On kuitenkin myös tunnustettu, että toimet eivät ole tulleet riittävän nopeasti, sillä ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät Tuvalulla selkeästi jo nyt.

Tyynellämerellä sijaitsevalla saarivaltiolla on noin 11 000 asukasta. Tuvalu koostuu yhdeksästä pienestä atollista, joista kaksi on jo suurilta osin uponnut vedenpinnan alle. Tuvalu kuuluu maailman haavoittuvaisimpiin maihin merenpinnan kohoamisen takia.

Ilmastotutkijat pelkäävät, että 80 vuoden kuluttua Tuvalulla ei enää voi asua.

Vaikutusvallasta alueella kilpaillaan

Australian taloudellinen riippuvuus hiilen ja kaasun viennistä on jo pitkään aiheuttanut kitkaa Australian ja Tyynenmeren saarivaltioiden välillä.

Tuvalun ja Australian välille solmitun sopimuksen voidaankin katsoa olevan merkittävä strateginen voitto Australialle, joka kilpailee Kiinan kanssa vaikutusvallan kasvattamisesta Tyynenmeren alueella. Vaikka Salomonsaaret ja Kiribati ovat viime vuosina avanneet diplomaattiset suhteet Kiinaan, on Tuvalu pysynyt vankkumattomasti Taiwanin tukijana.

Kiina pitää Taiwania merentakaisena maakuntanaan eikä salli diplomaattisia suhteita samaan aikaan sekä Taiwanin että Kiinan kanssa.

Tuvalun pääministeri Natanon mukaan Australian kanssa solmittu sopimus on suuri harppaus eteenpäin alueellisen vakauden tavoittelussa.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat