Merja kärsi vuosia selittämättömistä kivuista: "Todella turhauttavaa"

Moni suomalainen kärsii pitkittyneistä kivuista, joille ei tunnu löytyvän selitystä. Asiantuntijan mukaan kyse on usein hermoston yliherkistymisestä särylle.

Merja Silvennoinen kärsi vuosia selittämättömistä kivuista. Diagnoosi niille löytyi vasta pitkän ajan kuluttua.

Yllä olevalla videolla Merja kertoo tarkemmin oireistaan. Vieraana lähetyksessä oli myös Heidi Krogell, vastaavat asiantuntija ja toimintaterapeutti Suomen Kipu ry:stä.

– Se oli todella turhauttavaa, hän kertoo Huomenta Suomessa.

– Piti pistää elämän osia vähän uusiksi, että mitä pystyy tekemään.

Selittämätön on selitettävissä

Suomen Kipu ry:n vastaavan asiantuntijan, toimintaterapeutti Heidi Krogellin mukaan ihmiset ovat tottuneet ajattelemaan, että kipu johtuu jostain vammasta ja että sitä selvitetään esimerkiksi magneettikuvauksin tai laboratorioverikokein.

Jos näistä ei löydy kudosvauriota tai jotain vammaa, herkästi on ajateltu, että kipu olisi jotain selittämätöntä.

– Tämä käsitys olikin pitkään, mutta nykyään tiedämme kivusta enemmän. Tiedetään, että kivun taustalla on tosi monia eri tekijöitä ja mekanismeja.

– Oikeastaan ajattelen, että selittämätön kipu on sitä, että terveydenhuollon ammattilainen ei ole osannut selittää potilaalle kauhean hyvin mekanismeja, jotka taustalla vaikuttavat.

Kaikelle kivulle olisikin siis olemassa syy tai selitys. Krogell kertoo, että kyse onkin usein hermoston yliherkistymisestä kivulle.

Selittämättömyys vaivaa usein etenkin alussa

Kivun alkuvaiheessa tilanne voi monesti Krogellin mukaan olla se, että syytä ei tahdo löytyä. On tehtävä tutkimukset tarkasti ja varmistettava, että taustalla ei ole mitään vakavaa tai sellaista, mikä olisi hoidettavissa lääkkeellisin keinoin tai vaikkapa leikkauksella.

– Noin joka kymmenennellä on sellainen tilanne, että heillä ei ole ainakaan kauhean hyvää selittävää syytä.

Erilaisia diagnooseja saattaa olla paljonkin, mutta oireita on niin paljon, että potilaalle ei löydy yhtä isoa kattodiagnoosia.

– Siitä huolimatta kipu on täysin todellista. Onneksi sitä voidaan myös hoitaa.

Krogellin mukaan on tyypillistä, että ensin tulee yksittäisiä oireita. Sen jälkeen kipua alkaa ilmetä hieman ympäri kehoa ja tulla kaikenlaisia uusia kipuja aiheuttavia sairauksia.

– Se kertoo juuri siitä, että hermosto on yliherkistynyt.

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat