Mervi-mummo pitää huolen pihansa siileistä, ruokintaan kuluu satoja euroja – "Lapsille tulisi opettaa pienemmistä huolehtimista"

1:23img
Julkaistu 03.08.2018 06:49
Toimittajan kuva

Annika Nuotto

annika.nuotto@mtv.fi

Kuopiolainen Mervi Heikkinen on pitänyt jo kuuden kesän ajan huolta pihansa siileistä ja muista eläimistä. Vuodessa Heikkisellä kuluu useampi sata euroa eläinten ruokintaan.

Heikkisen kotitalon pihapiirissä on liikkunut siilejä niin kauan, kuin Heikkinen on talossa asunut, eli vuodesta 1978. Siilien ruokintaan Heikkinen ryhtyi kuusi kesää sitten. 

– Olen kasvanut maatilalla ja eläimet ovat aina olleet minulle tärkeitä. Pihani siilit ovat kavereitani.

"Illallista kolmessa kattauksessa"

Heikkinen on ruokintaharrastuksen yhteydessä liittynyt erilaisiin sosiaalisen median siiliryhmiin, joissa jaetaan tietoutta siileistä, kuten tietoa siitä, mitä ruokaa siileille kannattaa tarjota.

– Itse annan siileille kissan kuivanappuloita. Annan ne liotettuna, jotta siilit saavat sitä kautta myös nestettä. Myös koira ja kissan märkäruoat kelpaavat siileille, mutta minun siilini suostuvat syömään vain kuivaruokaa. 

Heikkinen on tänä vuonna kantanut kaupasta jo 11 kuivanappulapussia. Hän arvioi, että vuodessa eläinten ruokintaan kuluu "useampi sata euroa".

Siilien ruokinta vaatii Heikkiseltä omistautumista. Vesiastioitakin siileille on viisi, joista Heikkinen vaihtaa päivittäin veden.

– Puhdistan samalla vesiastiat mahdollisimman kuumalla vedellä, jotta taudit eivät pääse leviämään.

Viime kesänä Heikkisen "siilibaarissa" kävi jopa 20 nälkäistä siiliä päivittäin.

– Silloin illallista syötiin kolmessa kattauksessa.

Liian pieni siili ei selviä talvesta

Heikkinen kertoo, että siilien syödessä hän tarkkailee näiden kasvua ja vointia. Liian pieneksi siilit eivät nimittäin saa jäädä.

– Jos siili painaa syksyllä ennen talvihorrosta alle 800 grammaa, se ei selviä talvesta. Olen kerran ottanut liian pieneksi jääneitä siilejä luokseni talveksi.

Vaikka siilit osaavat odottaa Heikkisen ruokapalvelua ja ovat tottuneita Heikkiseen, ne eivät ole kesyjä. Heikkinen joutuu välillä käsittelemään siilejä, esimerkiksi silloin, kun niistä löytyy punkkeja.

– Käytän aina rukkasia salmonellan varalta. Yleensä siili menee pyöreäksi palloksi, kun sen nostaa syliin. Pikkuhiljaa kuitenkin esiin tulee kuono, silmät ja korvat.

"Vettä aina tarjolla"

Muiden siileistä pitävien kanssa Heikkinen on huolissaan siilien tulevaisuudesta.

– Moni on kommentoinut sosiaalisessa mediassa siilikuvien alle, että siilejä ei enää näe pihoilla.

Heikkinen kannustaakin vanhempia opettamaan lapsille jo pienestä pitäen luonnon ja eläinten kunnioitusta. 

– Mediasta on saanut lukea tapauksista, joissa eläimiä on kiusattu, ja se on karmeaa. Kodeissa pitäisi opettaa, ettemme elä herroina tässä maailmassa vaan luonnon kanssa yhdessä. Pienempiä ja luontoa pitäisi oppia kunnioittamaan.

Siilien lisäksi Heikkinen ruokkii ja laittaa vesiastioita pihapiirissään myös linnuille ja oraville.

– Vettä olisi tärkeää olla aina tarjolla, oli sitten kuuma tai kylmä kesä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa